2021. január 19.

Matthew McConaughey - Zöldlámpa


Brutális ​finomságok, szépségek, elhasalások. Szerelmeslevél az élethez.

Matthew McConaughey (1969-) Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. Legfontosabb filmjei és tévésorozatai: Mielőtt meghaltam, A Wall Street farkasa, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, Pénz beszél, Trópusi vihar, Magic Mike, Mud, A törvény nevében (True Detective).

Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.

Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez –, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, „elkapni a zöldlámpát”.

Belátásaim és meglátásaim, ráérzéseim és megérzéseim, lazaságaim és cikiségeim. Brutális finomságok, igazságok és szépségek. Megúszások, lebukások és elhasalások, ahogy az élet akadálypályáján próbáltam szlalomozni.

Reményeim szerint ez egy jó ízű orvosság, két aszpirin a betegszoba helyett, űrhajó a Marsra, amihez nem kell pilótaengedély, templomi élmény, amihez nem kell újjászületni, könnyes nevetés.

Egy szerelmeslevél. Az élethez.

Ez a könyv a zöldlámpákról szól, és arról, hogy a sárga és a piros is előbb-utóbb zöld lesz.

Sok szerencsét.



Nem igazán vonzottak eddig az életrajzi írások. De egyszer mindent el kell kezdeni. Ráadásul így már kiolvasva a Zöldlámpát elmondhatom, hogy nem is kezdhettem volna jobb könyvvel. 


A lehetőséget a könyv elolvasására nagyon szépen köszönöm a 21.Század Kiadónak! 



Mindig is kedveltem ezt a pasit. Mint embert, mint színészt is nagyon szeretem. Így mikor megláttam, hogy van könyve rögtön tudtam, hogy szeretném elolvasi. 

Ráadásul már meg is jelent itthon mire belebotlottam, így várnom sem kellett rá. 

Ami biztossá tette, hogy elolvassam, az Matthew egy videója volt ami a megjelenésre készült. Ő maga ajánlotta, beszélt kicsit a könyvről. Engem már azzal megvett. Utána következett, hogy milyen formában adta ki a kiadó itthon. 

A külföldi borítója ugyanis elég egyszerű. Az itthoni is de a kiadó eszméletlen jól feldobta még egy külső borítóval. Remek képpel rajta a színészről, ami ráadásul nem is fedi teljesen a könyvet. Imádom ahogy kinéz ez a könyv!

És akkor még bele sem lapoztunk. :)

Na itt jön a másik óriási pont amiért le a kalappal. Nemtudom, hogy a kinti könyvnek is ilyen-e a belső szerkezete de az itthonié valami zseniális! Mintha a szerző kézírásával kerültek volna bele jegyzetek, fényképekkel dobják fel. Post-it szerű cetlis idézetekkel és üzenetekkel. Valami elképesztően jól mutat. 

Ennek is hála, egy igazi élmény volt olvasni a könyvet. 


Ami kezdődik azzal, hogy nem kicsit repülünk vissza az időben. Matthew gyermek és fiatal korától is olvashatunk. Hiszen csak így ismerhetjük őt meg igazán. Oké, hogy imádom én magam a filmjeit például. Mert sok színésszel vagyunk így. De ugye nem ismerjük ezeket az embereket. Hogy milyen életük volt és van. Hogyan lettek azok akik? 

A Zöldlámpa Matthew-val kapcsolatban minden kérdésünkre választ ad! Sőt! Még sokkal többet is kapunk! 

Ahogy említettem a gyerek koráról is mesél nekünk. A családjáról, a hozzájuk főződő kapcsolatáról. Mindenről. Ha egy életrajzi regénnyel kapcsolatban azt is gondolná az ember, hogy száraz és unalmas akkor vegye a kezébe ezt a könyvet és már az első sorokkal rácáfor az írója. 

Én ahogy elkezdtem azonnal megfogott! Képtelenség letenni!

Sorról-sorra, oldalról-oldalra vártam, hogy még jobban megismerhessem ezt az embert akit egyébként is kedvelek. 

Izgalmas, érdekes olvasmány volt az eddigi élete. 

Jöttek a kamasz és fiatalabb évei. Megtudhatjuk miként is keveredett a színészi pályára. Az ambicióit, olvashatunk a sikereiről és bukásairől. A félelmeiről, a terveiről. Mi magunk is megkapjuk azokat az útmutatókat, tanácsokat amiket ő maga is alkalmazott és a mai napig használ a mindennapjaiban, az életében.

Elképesztő volt. Hiszen az egy dolog, hogy szeretünk bizonyos színészeket de nem ismerjük őket. Hogy milyenek valójában. Az igazi énjüket. 

Matthew a Zöldlámpával betekintést engedett a saját életébe. Megmutatja nekünk az igaz Matthew McConaughey-t!

Imádtam olvasni róla és tényleg megismerni őt! 

Ha mindig mindenfélét olvashatunk is a neten akár egy-egy hírességről, akkor is csak egy ilyen írás által láthjatjuk őket igazán. Elképesztően élveztem!

Miközben megtudjuk ki is az a Matthew McConaughey sok útmutatót, tanácsot is kapunk tőle. 

Természetesen a legnagyobb kérdésre is megkapjuk a választ. 

Mi is az a Zöldlámpa? Értelmet nyer a könyvének, a történetének a címe. Amiből nem keveset tanulhatunk mi magunk is. Egy igazán erős, okos és kitartó embert ismerhetünk meg a személyében. Aki mindig is tudta mit akar. Aki nem riad meg ha várnia kell arra a dolgokra. Aki tesz azért, hogy mindenből a lehető legjobbat és legtöbbet hozza ki. 

Azt hiszem sok szempontból nagyon jó példa lehet mindannyiunk számára. 

Egy igaz és tanulságos történet ez egy híres emberről. Akit sokan szeretünk és ezek után pláne, tisztelünk is. Ezt olvasva jöttem én is rá, hogy lehet, hogy mindig is kedveltem ezt a férfit de sosem ismertem igazán! Eddig!

Csak ajánlani tudom az írását mindenkinek! Ismerjétek meg ezt az embert ti is! Hasznosítsátok a tanácsait, az ötleteit. Miközben remekül is lehet szórakozni vele. Mesél tervekről, kudarcokról, boldogságról, útkeresésről. A családjáról, a film szakmáról és még sok másról.

Minden pillanatát élveztem amíg végig követhettem az útját. Le a kalappal előtte! Ezek után pláne óriási kedvencem Matthew! Ahogy megírta magáról mindezt. Egyáltalán nem egy száraz vagy unalmas. Érdekes, lehengerlő olvasmány. 


Mostanában óriási kereset van az életmóddal kapcsolatos témájú könyveknek. Akár egy olyannak is beillik ez a könyv. És itt a ráadás, hogy még Matthew McConaughey-t is megismerhetjük benne. :) 

Ezek után még egyszer nagyon köszönöm a kiadónak, hogy elolvashattam! Kár lett volna kihagyni!

Bátran, sőt, jó szívvel ajánlom mindenkinek! Még annak is akinek teljesen ismeretlen Matthew neve. Higyjétek el ez a könyv elolvasása után ti is megkedvelitek őt! Én nagyon élveztem a történetét olvasni! 

Köszönöm az élményt! 

Hajrá nektek is!




Értékelés: 



Még néhány kedvenc idézetem: 


" Ne küzdjünk az idő ellen, és ne pocsékoljuk el, táncoljunk vele és váltsuk valóra, mert nem akkor élünk tovább, ha próbálunk nem meghalni, akkor élünk tovább, ha kihasználjuk az életet. " 



" Ha minden jó lenne, amit csinálunk, sose tudnánk, mi a rossz. "



" Voltál már gödörben? Egy rossz szokás körhintáján? Én igen. Hibázni úgyis fogunk – ismerjük el, tegyük jóvá, és lépjünk tovább. A bűntudat és a megbánás sokakat idő előtt sírba vitt. Szálljunk le a körhintáról. Te vagy az életed könyvének szerzője. Kezdj új lapot. " 



" Azokat a problémákat, amelyekkel ma szembenézünk, az élet visszapillantó tükrében előbb-utóbb áldásnak látjuk. " 



" Nem könnyű tudni, kik vagyunk. Előbb zárjuk ki, hogy kik nem vagyunk, és akkor ott találjuk magunkat, ahol lennünk kell. " 



"Az igazság akár a jalapeño, a töve felé egyre erősebb lesz. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése