2023. július 24.

Catherine Bell - Jane ​Austen és a szavak művészete

 📚 Könyvajánló 📚



Jane Austen, az egyszerű, sokgyerekes vidéki anglikán pap lánya nem számíthat sem hozományra, sem előnyös házasságra. A rossz kilátások ellenére nem közömbös a fiatalemberek iránt, és bár vagyon nem teszi csábítóvá a bálokon, a társasági összejöveteleken, életvidámsága és műveltsége kiemeli a férjkereső lányok sorából. Ám ambíciói túlmutatnak a házasságkötés társadalmi elvárásán: minden gondolatát erős és intelligens nőkről szőtt történetei foglalják le, melyeket lemoshatatlanul tintafoltos kézzel vet papírra. Majd újra meg újra átírja a regényei kéziratait, és sikertelenül keres könyvkiadót. Az írói sikerek és az egyenrangú felek közötti szerelem is sokáig elkerüli, éppúgy, mint okos és szenvedélyes hősnőit, Emmát, a Dashwood nővéreket, Elizabeth Bennetet…

A könyv elolvasására a lehetőséget nagyon szépen köszönöm a Kossuth kiadónak! 💛


Azt hiszem, szinte senkinek sem kell bemutatnom ezt a bámulatos írónőt, akiről szól ez a történet. Ezúttal azonban nem Jane Austen írásait olvashatjuk, hanem ő magáról tudhatunk meg többet. 

Imádom a kiadó ezen, az Ikonikus nők sorozatát. Amiben nem száraz önéletrajzokból olvashatunk ezekről a nem mindennapi híre nőkről. Hanem regény formába van szőve a történetük. Persze kiről mennyit lehet tudni. Valószínű, hogy némi fantázia is vegyül ezekbe az írásokba, de természetesen a szerzők mindig igyekeznek a lehető legjobban, leginkább valósághűen átadni ezeknek a nőknek a történetét. 

Nem ez az első regényem ebből a sorozatból. Ezúttal sem csalódtam. Marilyn Monroe, Dior, Grace Kelly után ezúttal Jane Austen-ről szerettem volna többet megtudni. 

Ha követitek a blogot látjátok, hogy elkezdtem olvasni a regényeit. Teljesen megvettek maguknak, elvarázsoltak. Így nem is volt kérdés, hogy kíváncsi leszek arra a bámulatos, híres, igazi ikonra, aki ezeket a csodálatos regényeket írta. 

Sajnos mi már csak a fennmaradt írásaiból és egy-egy ilyen remek életrajzi könyvől ismerhetjük Jane-t. Imádom a régi korokban játszódó regényeket. Olvasva pedig annyira zseniálisan ad át mindent  a szerző, hogy mi magunk is visszarepülünk az időben az 1700-as évek végére, 1800-as évek elejére. 

Bámulatosan írja le az akkori kort. Mindent, ami jellemző volt az akkori időkre. Legyenek azok a szokások, társadalmi elvásárok és kérdések. A divat, család, érzések. A helyszínek elmesélése csodásan jön át. Igaz ténylegesen időutazáson nem vehetünk részt, hogy visszarepüljünk és bele lessünk ezekbe az időkbe, és ilyen nőket ismerjünk meg, de ez a regény igazán méltó, sőt már-már valóban egy igazi időutazás. Ami méltón és lehengerlően mutatja be Jane Austent, aki még mai korunk egyik leghíresebb és legkedveltebb szerzője is.

Fiatal nőként ismerhetjük meg, de a gyermekkoráról is sokat megtudhatunk. A családját tökéletesen bemutatja a regény. Őt magát pedig megismerhetjük úgy, mintha a találkozás személyes lenne. 

Örülök és nagyon köszönöm a kiadónak az olvasára a lehetőséget, hogy elhozták nekünk ezt a könyvet. Mondhatom azt, hogy Austen rajongóknak kötelező. Én teljesen a rabja lettem, folyamatosan olvasom most már a regényeit. Nagyon örülök, hogy ennek a könyvnek hála őt is megismerhettem. 

Végigkövethetjük fiatal felnőtt életét. Megmutatkoznak az akkori kor jellemzői, miközben bámulatosan festi le nekünk a történet magát Jane-t. Hogy miként lett a szenvedélye az írás, a történet mesélés. Belepillanthatunk az alkotói folyamatába. Miként csap le rá hirtelen az ihlet, vagy milyen érzés az, amikor nem tud írni. A küzdelmeit, hogy íróként, női íróként megállja a helyét az akkori időkben. Milyen nehézségekkel kellett szembenéznie. Elképesztően tetszett, hogy a leghíresebb regényeiből részletek is voltak belecsempészve a történetbe. Megmutatva nekünk miként születtek meg a híres történetei. Karakterei, akiket a mai napig imád a világ. Lehengerlő olvasmány.

Az ő életét remekül visszaadta a történet. Kissé furcsa volt nekem, vagy inkább szomorú? Hogy neki magának, aki ennyit és így volt képes írni a kapcsolatokról, a mindent elsöprő szerelmekről, neki sajnos sosem volt ilyen téren szerencséje..... Az élete sem mindig volt könnyű. Persze nagyon sok boldog, vidám pillanata volt, de sokszor volt nehéz, küzdelmes is az élete. Mégis mindennek ellenére egy igazán erős nőnek adja vissza ez a regény. 

Aki tudja mit akar és ha minden ellene is szól, ő akkor is elérte. Sőt! Hiszen itt az eredménye. Ennyi idő elteltével is él az emléke. A regényein keresztül. Annyira jó lenne tudni, vagy remélni, hogy valahonnan látja ezt. Hogy mennyi ember, mennyi idő után is imádjuk a munkásságát. Őt magát, az írásait. 💖

Mielőtt elkezdtem a könyvet egy nagyjábóli életrajzot elolvastam. De tökéletes képet ez a könyv festett le. Hogy milyen is lehetett, milyen volt a híres Jane Austen élete. Az övé, a családjáé, barátoké, szerelmeké. 

Fantasztikus volt látni miként születettek meg az immár nekem is kedvenc regényeim, szeretett karaktereim. Imádtam olvasni! A szerző méltó emléket állít Austennek ezzek a történettel. 

Ha Ti is szeretitek az írónőt, olvastatok, olvastok tőle, akkor ezt se hagyjátok ki! Ha pedig úgy jártatok mint én, hogy eddig valahogy elkerültek titeket a művei, akkor változtassatok ezen. Én teljesen a rabja lettem a könyveinek. Imádom őket! Ennek a könyvnek hála pedig magát az írónőt is megismertem. 

Jó szívvel ajánlom ezt az olvasmányt mindenkinek. Ha szeretitek a Jane Austen regényeket, akkor ismerjétek meg őt is! 👒


Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése