2020. augusztus 11.

Lakatos Levente - Próbáltam ​mindezt elfelejteni




„Minden történet alapja a valóság, a tapasztalat. Amikor a kezedben tartott kötet mesélője, Fanni röviden megosztotta velem, mennyi szörnyűségen kellett átesnie gyerekkorában, azonnal éreztem, elérkezett az idő, hogy a saját viszolygásommal szembenézve nyissak az igaz történetek felé. Mert ennek a lánynak a pokla akkor kaphat értelmet, ha a lehető legtöbb ember tanul belőle. Legyen szó a párválasztásról, a kötelességvállalásról, az elfojtott titokról, vagy akár a szülő-gyermek viszonyról, Fanni sztorija szerintem senkit sem hagy hidegen. Azt hiszem, a kész szöveget visszaolvasva még maga a mesélő is kapott új, a feldolgozást talán elősegítő nézőpontokat” – Lakatos Levente





Ezúttal egy teljesen más történetet és ha lehet így mondani műfajt is olvashatunk a szerzőtől. Leventétől eddig is elképesztően jó regényeket kaptunk, de inkább fikciókat olvashattunk, még ha akadt is valóság alapja a történeteinek, nem ilyen konkrét igaz történeten alapuló írásokat szokhattunk meg tőle.

Ez neki és nekünk olvasóknak is nagy újdonság.

" A bizalom sérülékeny dolog, élesen törik, pláne, ha az ember lánya szégyelli a történteket, és ezért még kiszolgáltatottabbnak éli meg a megnyílást. Mennyire nyomorúságos, hogy bár tudtam, nem én voltam a hibás, áldozatként mégis én szégyelltem magamat… "

Ugyanakkor ha a történetből, a sztoriból kiindulva mondhatok ilyet, akkor ezt is remek volt olvasni. Főként ezt a történetet, hiszen nem éppen egy leány álom sztorit mond el nekünk.

Egy ilyen történetet is tudni kell megírni. Levente pedig itt is és ismét bebizonyította, hogy erre is képes. Nem is akárhogy!

" A bűnösök szánalmasan kiszámítható reakciója az áldozathibáztatás, és sajnos sokan el is hiszik, hogy vétettek. Én is elbizonytalanodtam, pedig az áldozat soha nem hibás. "

Tökéletesen képes volt visszaadni nekünk Fanni történetét.

Sajnos a sztori nem hétköznapi. Hallani ilyen történeteket és ilyenkor mi örülünk, hogy soha nem éltünk ilyet át. Hiszen még olvasni is szívszorító volt. Belegondolni, hogy ilyen akár nap mint nap megtörténik gyerekekkel.

Szomorú, szívszorító, ugyanakkor rendkívül dühítő.

Szerintem remek dolog, hogy az átélője a sztorinak elmesélte ezt. Hátha erre a tabunak számító témára sikerül felhívni a figyelmet. Azt sajnos nem tudom, hogy segíthet e csökkenteni vagy elkerülni az ilyen eseteket de csak remélni tudom, hogy igen.

" Minden lány istennek akarja látni az apját. Önzetlen istennek. "

A történet szereplője Fanni, aki már kisgyermekként is pokoli dolgokon ment keresztül. Szerintem már a novella fülszövegéből sejthető miről is fogunk olvasni.

Fájdalmas, hihetetlen és lelket megterhelő. Mégis elolvassuk és együtt érzünk ezzel a lánnyal. Számunkra is iszonyatos átélni, hiszen Levente részletesen és nagyon jól megírta nekünk, hogy mi is átérezhessük. Miközben mi akikkel sosem történet ilyen, hálát adunk a sorsnak amiért megkímélt bennünket egy ilyen rémálom átélésétől.

Elmeséli milyen hatással vannak a történtek arra a kicsi lányra. Hogy miként képes felnőttként ezzel élni. Viszonyulni a családjához, vagy a párkapcsolatokhoz.

" Akiket szeretve nevelt a családjuk, nem is tudják, mennyire szerencsések. "

Egy szomorú ugyanakkor rendkívül tanulságos történet. Amit szerintem mindenkinek olvasnia kell. Hátha ez is segíten tenni az ellen, hogy ilyet senkinek se kelljen átélni. Azt hiszem ez némileg hiú ábránd, de ahogy mondani szokták, a remény hal meg utoljára.

A sztorit elolvasva még így is mondhatom azt, hogy ezek a borzalmak átélése után még talán ennél is akadhat még sokkal rosszabb. Hihetetlen, pokoli és fájdalmas.

Mégis ajánlom olvasásra mindenkinek! Egy életszagú, tanulságos, nagyon is valós történet. Köszönöm Leventének, hogy ezt az oldalát is megmutatta nekünk! És ennek a csodás és erős lánynak aki elmesélte nekünk a történetét! Köszönjük!



Értékelés:



Nincsenek megjegyzések: