2024. július 6.

Matthew Perry - Jóbarátok, ​szerelmek és az a Rettenet

 📚 Könyvajánló 📚


„A Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet nyers, kíméletlen önvallomás, aminek a megírásához komoly bátorság kellett. Mint kiderül, Matthew Perry nagyon bátor. Őszintén ír a függőségéről, betegségeiről és a keserves magányáról. Matthew az élete során valahogy mindig képes volt arra, hogy mások számára szórakoztató módon dolgozza fel a fájdalmát, de ennek, mint mondja, ára van. Végig vezet minket a saját »poklán«, de nem dagonyázik az önsajnálatban. A kötet így reményt ad a jövőre nézve. Ha tudni akarjátok, ki az a Matthew Perry, hanyagoljátok a szennylapokat, és olvassátok el ezt a könyvet!” – MARTA KAUFFMAN , az NBC Jóbarátok című szitkomjának társalkotója


A könyv elolvasására a lehetőséget nagyon szépen köszönöm a Könyvmolyképző kiadónak! 💙


Azt hiszem, ez a könyv idén nálam elnyerte a legnehezebb olvasmány címét. Brutálisan nyers, kegyetlenül és kendőzetlenül őszinte kötet. Egy színész szájából, akitől a világ csak boldog, nevetős perceket kapott. Akinek mégis ezekből közel sem igazán jutott ki. Sőt! Inkább a nehézségek, örökös félelem, fájdalom. Küzdelem saját magával, a függőségeivel.

Mint színész, mindig is nagy kedvencem volt Matthew Perry. Akárki akármit is mond, nálam a Bérgyilkos a szomszédom című filmjének két része örök kedvenc. Főleg a második rész. Még ha, ahogy itt olvastam, az már közel sem lett akkora siker. Szerintem a mai napig sokunk kedvencei ezek az ikonikus filmek. A Jóbarátok sorozatról nem is beszélve.

Abban pedig csak az a durva, hogy én egészen addig nem is láttam, amíg nem jött Matthew halálhíre. Persze, nyilván tudtam mi fán terem. De én mindig úgy voltam vele, hogy nem az én műfajom. Aztán egyszer csak egy hajnalban jött ez a felfoghatatlan és tragikus hír. Bevallom én utána és ez miatt kezdtem el nézni. Mondanom sem kell, óriási kedvenc lett. Pedig próbálok nem sietni vele. Most kezdtem a 4.évadot. Mégis minden pillanatban amikor nekiülök, vagy a könyvespolcomon ránézek Matthew könyvére, iszonyatos szomorúság lesz úrrá rajtam. Hitetlenkedés. Felfoghatatlan, hogy már nincs köztünk.

Elképesztő, amiken ez az ember keresztülment. Azt gondolnánk, sőt, a legtöbb esetben szerintem gondoljuk is sztárok esetében, hogy gazdagok, sőt milliomosok, milliárdosok. Mindenük megvan, semmi bajuk nem lehet, nem értheti őket semmi. Ilyen brutálisan őszinte könyveket, vallomásokat olvasva jöhetünk rá, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi. Hiába a pénz és a csillogás. Őket is ugyanúgy érheti félelem, fájdalom, nehézségek, halál.

Egy végtelenül szomorú vallomás ez. Ugyanakkor végigkísérte a kötetet mégis egyfajta, a színészre jellemző humor. Ha mondhatom ezt. Mindenről hihetetlenül őszintén mesél, miközben úgy éreztem végig, hogy a filmjeiből, a Jóbarátokból ismert karaktere is visszaköszön. A megpróbáltatásai ellenére próbált mégis mindig humorosan, elviccelve, pozitívan felfogni mindent, ami vele történt. Pedig ha valakit, akkor őt elképesztően sok rossz dolog érte. Félelem, fájdalom, sokszor kilátástalanság. Megannyi negatív érzés és élmény, mégis azért mindig ott volt, hogy próbált jobban lenni, jobb lenni, előre menni és nézni.

A kötet megmutatja, milyen - főleg árny oldalai - vannak a függőségeknek. Legyen az gyógyszer, drogok, alkohol. A színésznél pedig ehhez még párosul a szeretetéhség. Végig érezhető volt a köteten, hogy mennyi kétség gyötri. A gyermekkorából adódóan is. Ez a része tetszett a kötetnek, szintén ha mondhatok ilyet, hogy szó szerint az egész életéről mesélt.
Nagyon durva, hogy mennyire végigkísérte szó szerint az egész életét a drog, gyógyszerek, az alkohol. Már pici babaként is.

Hogy mindig azt érezte, hogy ő sosem lehet elég jó senkinek. Sose hittem volna, tudtam, hogy nem lesz egy könnyű olvasmány ez a könyv, hallottam dolgokat mindig róla, de ennyire nem merültem bele. Pedig imádom a filmjeit. Ezt olvasva végig az volt bennem, hogyha valaki, akkor ez az ember nem azt érdemelte, ami jutott neki. Soha.

Annyi "Mi lett volna ha?"  kérdés merül fel a kötet olvasása közben. Amikre már sosem kapunk választ. Sem Matt.

Elérte, amit akart: filmek, sorozatok, hírnév, pénz, csillogás. De amire igazából vágyott, az nem adatott meg neki. Szerelem, család. Hogy a függőségei nélkül tudjon élni. Hogy elhiggye, hogy őt igenis lehet és szeretik is. Végigkövethetjük milyen jellegű kapcsolatai voltak. Ő miként állt ezekhez. Brutális látni, hogy a gyerekkorunkból magunkkal hozott sérelmek és érzések milyen hatással vannak a felnőtt életünkre és kapcsolatainkra. Ha valaki, akkor Matthew igazi példa erre.

Nagyon nehéz, sokszor durva az írás. Mégis örülök és akárhol is van köszönjük neki ezt a vallomást. Egyrészt borzasztóan tanulságos. Szerintem sokaknak, rengeteg élethelyzetben segíthet. Például rámutathat, hogy igenis érdemesek vagyunk a szeretetre, megkaphatjuk amire vágyunk. Ha nehézségeink vannak, abból igenis talpra lehet állni. Hihetetlen erőt sugároz a könyv. Természetesen a gyengeség mellett. Mégis azt mondom le a kalappal Matthew előtt. Cseppet sem nézek rá emiatt másként. Sőt! Felnézek rá, hogy ha el is gyengült sokszor, végül mindig jobb akart lenni, változni. Leszokni a függőségeiről. Sok résznél, a legtöbbre igaz, hogy álmomban sem gondoltam volna, hogy ez az ember ilyesmiket ment keresztül. Az a legdurvább, hogy szerintem a nagy többség nem. De azért jó volt " látni", hogy mindig akadtak barátok, család, akik mellette voltak és támogatták őt.

Elképesztő volt mindenki vicces, szarkasztikus Chandler Bingjének az igazi arcát látni. Hogy ki is volt Matthew Perry. Honnan indult gyermekként, milyen felnőtt lett. Végigkísérni őt ezen a legtöbbször nehéz úton. De természetesen azért a jó és boldog élményeit is megosztja velünk.

Még most is összeszorul a szívem, ha eszembe jut miket olvastam. Hogy miket remélt még. Amiket már sosem kaphat meg. Szerintem az ő halála is egy olyan eset, amiről soha nem fogjuk a teljes igazságot megtudni. Hogy mi történt valójában? A könyvet ugye megírta már egy ideje. Ki tudja éppen ekkor mi játszódott le benne, milyen életszakaszban volt.

Az biztos, hogy a könyvben pozitív volt.Voltak tervei, szeretett volna még sok mindent átélni.

Ilyenkor mindig eltöprengek én magam is, hogy mi lesz velünk utána? A halálunk után..... Most, ezt elolvasva tényleg, őszintén remélem, hogy még utána is vár még ránk valami. Erre a férfira legalábbis remélem, hogy csak jó. Akárhol is legyen.

Iszonyatos űrt hagyott maga után. Ugyanakkor nem tehetünk mást, a neve és amit tőle kaptunk a játékán keresztül, hogy milyen ember volt az életben, ez örökké élni fog. Ikonikus szerepei mindig velünk lesznek és mosolyt csalnak az arcunkra.

Jó szívvel ajánlom ezt a kötetet mindenkinek! Nagyon sokat lehet tanulni belőle. Hihetetlenül elgondolkodtató. Kegyetlen, nyers és őszinte. Életről, függőségekről, család, szerelem, pénz, hírnév. Megannyi téma és történet. A kendőzetlen igazság egyenest Matthew Perry-től. Akik szerették, nekik is ajánlom. Akik pedig netán a történtek hatására néznék meg a filmjeit és sorozatait azoknak is. Én nem féltem tőle, hogy változtatna mindez azon, hogy szerettem őt, mint színész. Hiszen ez is ő volt. Érdemes elolvasni.

Nehéz olvasmány, de mégis ott rejlik benne a vicces és nagyon is szerethető Matthew. Akit eddig a képernyőkről, a szerepei okán ismerhettünk. Eddig. Ismerjétek meg őt valójában. 💔❤


 

Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése