2018. december 5.

Tess Gerritsen - A tanítvány

A sebész ördögi volt…

A tanítvány maga az ördög…

Bostonban brutális kegyetlenséggel meggyilkolt házaspárok holttesteire bukkannak a város elegáns kertvárosi részeiben. A nyomok ahhoz a sorozatgyilkoshoz vezetnek, akit nemrégiben sikerült rács mögé juttatni. A rendőrség tehetetlen, a város rettegésben él. Ki lehet az a rejtélyes tanítvány, aki elődje és mestere orvosi módszereit alapul véve mészárolja le áldozatait? Jane Rizzoli kénytelen újra szembenézni egykori vetélytársával, élete megnyomorítójával. Arra azonban ő sem számít, hogy a mester szabadulása után csatlakozik tanítványához…

A New York Times bestsellerszerzője, tíz világsikerű orvosi thriller írója felejthetetlen gonosztevőt teremt, akit csak egy nő állíthat meg, aki maga is az áldozata volt. Tess Gerritsen vérfagyasztó regényei 33 nyelven, több mint húszmillió példányban keltek el világszerte, bestsellerei minden országban sikerlistásak.



Meg is érkezett A sebész folytatása. Az előző sztorit imádtam. Ezt összességében szintén, viszont volt egy két apróság ami lehetett volna jobb benne. Ennek ellenére ismét egy tökéletes, izgalmas, félelmetes krimit kaptunk.

Az írónő még mindig nagyon ott van ebben a témában.

Az első részben megismerhettünk a már említett kegyetlen gyilkost A sebészt. Ezúttal pedig a főszerep A tanítványé. Nagyon hamar ismét értelmet nyer a cím választás. Ismét kiderül, hogy semmi sem véletlenül történik.

A tanítvány aki jól szituált házaspárokra utazik. A férjek szeme láttára gyalázza meg, bántalmazza a feleségeket. Majd amikor kiélte kegyetlen, ördögi vágyait a férfiakat kivégzi. Ezt pedig az asszony nézi végig. Brutális módszerrel öl. És a nők általában még többet szenvednek ezután mielőtt őket is meggyilkolja.

Az írónő ismét tökéletesen kigondolt mindent.


Hihetetlen jól átadja az orvosok, tudósok és rendőrök munkáját. Mindent látunk magunk előtt. Egy izgalmas, félelmetes, titkokkal és ezúttal egy kis szenvedéllyel fűszerezett sztorit kapunk.

Egy kíméletlen gyilkos. A tanítványt. Aki az előző ügyben szereplő gyilkost is valamilyen szinten másolja. Isteníti. Talált valakit Hoyt személyében és fordítva is. A két gyilkos egymásra talál. Ilyen borzasztó és beteg emberből egy is elég. Nekünk pedig már kettő van.

Mivel Hoyt-ot sikerült kézre keríteni most a másik gyilkoson a sor. Új módszerrel, keverve a régivel a vadászat ismét elindult. Vagy inkább folytatódik?

Tess Gerritsen ismét mindent bámulatosan átad az olvasónak. Ezúttal is belepillanthatunk a gyilkos gondolataiba. Ahogy sejthető ezek nem éppen szívderítő gondolatok. De másfelől érdekes ezeknek a brutális, kíméletlen embereknek a fejébe látni. Hogy mi vihet ilyesmire rá egy férfit? Minek a hatása ez? Hiszen mondjuk ki egy normális ember nem álmodozik mészárlásról, minél több vérről és minderről ami ezzel jár.
" – Folytassa! Meséljen a vérről! 

– Valaha hivatás szerűen dolgoztam vele, tudja. 

– Igen, tudom. Technikus volt egy laboratóriummal. 
– Az emberek azt hiszik, a vér nem más, mint piros folyadék, ami az erekben áramlik. Mint a motorolaj. Holott a vér ennél sokkal összetettebb és különlegesebb valami. Minden ember vére egyedi. Ahogy minden gyilkosság is egyedi. Nincs olyan gyilkosság melyet „tipikusnak” nevezhetnénk. "





Tökéletesen belepillanthattunk ennek a két embernek a fejébe. Ismét iszonyattal töltött el mindennek a gondolata. Hogy ilyen emberek igenis köztünk élnek. Lehet éppen egy sűrűn látott ember, ismerős is. Mert külsőre semmiben sem különböznek. Még a gondolata is félelmetes. Ahogy leírja a gyilkosok módszereit, a pillanatokat amikor végeznek egy egy áldozattal. Iszonyatos. És ezek után a te fejedben is megfordul a gondolat, hogy sosem lehet tudni.....

Boston nyomozói és tudósai ismét mindent megtesznek, hogy kézre kerítsék ezt az embert. Hogy megállítsák, megtudják kicsoda. Mert A tanítvány mindig egy lépéssel előttük jár. Az áldozatok száma nő. Nincs idő vacakolni.

Ismét viszi az ügyet Jane Rizzoli nyomozó. Mit sem változott. Vagy talán mégis? Hiszen az előző A sebész ügye őt személyesen is érintette. Ezúttal inkább ő is az áldozatok közé sorolható. Nagyon hamar kiderül, hogy neki is van mitől félni. Hihetetlen volt látni, hogy egy ilyen erős nő is képes rettegni. Ugyanakkor persze próbál erős maradni. Jól végezni a munkáját, hiszen minden ezen múlik. Rajtuk.

Amiben itt már a segítségére van Korsak nyomozó is. Frost szintén jelent van. Igaz Korsak karakterénél nem tetszett, hogy ilyen lett. A sorozatbeli sokkal jobb lett, szimpatikusabb. De végül persze őt is megkedveltem.

Jane és a csapat ezúttal kapott még egy segítőt. Na ezt a szálat vártam én nagyon. A sorozatban kevés volt és a végén semmi ilyesmiről nem lett említés téve. A nyomozók kaptak egy FBI ügynököt. Gabriel Dean személyében.

Hiszen nagyon könnyen meglehet, hogy ezúttal nem csak A tanítvány hanem ismét képbe kerül A sebész is. Lehet, hogy az ügyeknek és a gyilkosoknak köze van egymáshoz? Ha eddig nem volt elég kegyetlen a sztori hát most az lett.

Ráadásul a felek együtt működése sem éppen zökkenő mentes. Hiszen ki akarna egy titokzatos, nem éppen csapat játékos FBI ügynököt is a nyakába? Hát Jane biztos nem. Mégis kénytelenek együtt dolgozni.

Dr.Maura Isles is jelen van. Vártam, hogy majd ő itt milyen lesz és nem csalódtam a karakterében. Szimpatikus volt, remekül csinálja amit csinál. Akárcsak a többi kevesebbet kapott szereplő. Az írónő remekül összerakta a karaktereket, a történetet.

Amibe ahogy említettem ezúttal újabb hozzávalók kerültek. A szenvedély, vágy, szerelem. Szerintem sejthető lesz nagyon hamar kikkel kapcsolatban szőtte bele ezt a szálat az írónő. Én nagyon vártam és imádtam!

Jó volt, hogy a sok rettegés, halál mellé végre egy kicsit kijutott a szebb érzésekből is. A vágy érzéséből, abból ahogy megpróbálják elfojtani. Hiszen elvileg ez nem lenne helyes, nem lenne jó ötlet. De a vonzásnak, a vágyaiknak nem igazán tudnak ellenállni. Remek volt egy kicsit ilyet is olvasni. És valljuk be az adott szereplőknek is kellett. Hogy ne csak az állandó munka és az ezzel járó rettegés tegye ki az életüket. Imádtam ezt a szálat! Tökéletesen átadta a kezdetét és végig a történetben. Remélem a továbbiakban is jelen lesz ez a szál.

Ismét a már ismert karaktereket akiket megszerettünk. Kaptunk újakat, visszatért a régi rettegés, félelem és remény, hogy egyszer vége lehet mindennek. Új érzések és kapcsolatok. Egy régi és egy új gyilkos. Sok titok amikre előbb utóbb fény kell derüljön. De mindaddig hosszú és borzalmakkal kikövezett az út.


" – Ugyanaz, mint múlt nyáron – mormolta Marquette, miközben még mindig az erdőt nézte. – A Sebész is ilyenkor kezdett gyilkolni. 

– A hőség – mondta Rizzoli, és a telefonja után nyúlt. – Az csalja elő a szörnyetegeket. "


Ahogy említettem a halál, a gyilkos részeket szintén nagyon élethűen, jól megírta az írónő. Végig ahogy ezeket a részeket olvasod a hideg futkos át rajtad. Te is rettegsz. A tökéletes krimi.

Az elején említettem, hogy akadt egy két dolog ami nem tetszett. Itt lenne a másik dolog. A vég kifejlet. A végső nagy finálé. Na az nekem ezúttal nem sikerült arra a hű de félelmetes és kegyetlenre. Nem mondom, hogy annak kellett volna lennie hiszen Jane-nek, a többieknek és az áldozatoknak is kijutott eddig bőven. De ahhoz képest ahogy a történet alapján vártuk volna a nagy durranást, a végső lecsapást ahhoz képest nekem elég hamar meg lett oldva. Túl egyszerűen....

De ahogy mondtam így is élvezhető volt.

Imádtam a regényt! Bizony, még mindig kötelezők Tess Gerritsen történetei. A tökéletes krimik. Remek leírásokkal, mindent képes vagy szinte egy filmként magad előtt látni. Miközben borzongsz majd reménykedsz. Kiélvezed ha éppen akad egy normális, hétköznapi érzés, pillanat.

Csak ajánlani tudom!

Új szereplőkkel és szálakkal tarkítva. Ugyanakkor megkaptunk a régi kedvenceket is. Tökéletesen lefestette a helyszíneket, az érzéseket. Hol rettegsz, hol vágyódsz ami ezúttal itt új érzés. Szeretsz, reménykedsz. És várod, hogy mindenre fény derüljön. Hogy pontot tegyenek az ügy végére. Egyáltalán lehetséges ez? Ilyen ördögi embereket megállítani? Akik eddig tökéletesen uralják a helyzetet. De vajon képesek hibázni, hogy elkapják őket?

A regény ismét mindenre válaszol. Ismét elmerülhetünk Boston néha kegyetlen, sötét világában. Ahol a jók próbálnak helyt állni. Meglátjuk sikerül-e és ki kerül ki győztesen. Mindenre fény derül. Izgalmas, félelmetes, fordulatokkal teli, váratlan. Szenvedéllyel és vággyal fűszerezve. Minden percét élveztem és imádtam! Még így is, hogy legtöbbször pokolian paráztam! De pont ez a lényege a krimiknek! Na itt ezzel nincs gond! Remek lett!

Nincs is más hátra mint az alap, hogy csak ajánlani tudom. Mind a műfaj kedvelőinek, mind pedig azoknak akik netán egy kis újításra vágynak! Ez a regény megadja ezt! Nekem pedig nem marad más mint, hogy érkezzen a következő rész :)


Értékelés:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése