2024. március 7.

Sarah J. Maas: Throne ​of Glass – Üvegtrón (Üvegtrón 1.)

📚 Könyvajánló 📚


Az ​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.


Hűha! Nem is tudom hol kezdjem..... Lehet, hogy anno régen nem fogott meg a regény, de annyi bizonyos, hogy most totálisan lehengerelt. 

Ahogy az írónő másik általam imádott sorozata, ez is tartalmaz egy néhol sötét és fájdalmas fantázia világot, ami sokszor mégis gyönyörű. Különleges teremtmények, mágia, harcok és ármánykodás, vér és halál, szeretet, család, hűség. Szerelem és vágy. Még sorolhatnám a hozzávalókat, amikből Sarah J.Maas végül mindig valami zseniálisat alkot. 

Azt is írtam már ez a sorozat kapcsán mikor elkezdtem, hogy lehet fogom szeretni, imádni, mégis a szívem csücske mindig az ACOTAR lesz. Ettől függetlenül tényleg így történt. Úgy fest anno nem jó időben talált meg. Mert most azonnal, ahogy elkezdtem rögtön beszippantott. 

Celaena maga. Egy brutálisan sokat és ugyanilyen kegyetlenségeket megélt fiatal lány. Még csak 18 éves, mégis olyan dolgokat látott már, amiket még egy felnőttnek sem lenne szabad. Mégis végtelenül erős, akaratos és kitartó. Az esetek többségében nem fél, bátor és okos. Ugyanakkor egy fiatal lány, aki vágyik barátokra, családra, szeretetre és szerelemre. Ami az utóbbi éveiben nem igen jutott ki neki. Talán ezért is fogadja el ezeket nehezebben. Nehezen bízik másokban. Mégis jó volt látni, hogy igenis szert tesz barátokra és sokféle kapcsolatra. Igazán ráfért már. Főleg ebben a legtöbbször kegyetlen világban. 

Mi tagadás ez a világ egyenlőre nekem gonoszabb és sötétebb, mint a szerző másik regénysorozatában. Orgyilkosok, tömegmészárlások, értelmetlen harcok és próbatételek. Sok-sok vér és halál. Mindez egy már-már elmebetegnek tűnő király parancsára. Még mindig ledöbbentenek az ilyen karakterek. Az ilyen méretű kegyetlenség. Hiába van mindez egy fantázia sztoriba építve, sajnos a világ is ilyen.

Celaena Adarlan királyának udvarába kerül, mint a koronaherceg, Dorian jelöltje. A király amolyan szórakozásból meghirdetett egy versenyt, amin a legjobbak szálhatnak harcba a király orgyilkosának, bajnokának címéért. Kegyetlen harcok, árnyánymodás, miközben a próbatételek okán és egyenlőre nem látható okok miatt fogynak a jelöltek. 

Mi tagadás ettől függetlenül a szerző mindent remekül összelogisztikázott. Ahogy összerakta az egész sztorit.... Le a kalappal! 

Közben pedig megismerhettük a főbb szereplőket. Celaena, Chaol és Dorian. Imádom ezt a mesterhármast. Chaol, a királyi testrőrség kapitánya és a koronaherceg Dorian jóbarátok is. Chaol Celaena kiképzője. Amolyan mindenki jóban lesz mindenkivel. 

Néha kicsit mégis furcsa volt nekem ez a hármas. A fiúk barátok. Dorian egyre jobban a lány közelébe kerül. Sokat megoszt magáról a lány a herceggel. Szép lassan a kapitánnyal is. Dorianról lerí, hogy szépen belebolondult a lányba. Mintha néha Chaol felöl is látnám ezeket a jeleket, de ő nála nem tudtam soha biztos lenni benne. Ő ügyesen leplezi az érzelmeit. 

Picit félek is ettől. Nyilván mindkét fiúval meglenne, hogy miért is őrültség kezdenie a lánynak. Melyikhez illene jobban? Mindkét srácot megszerettem az a baj. Mindkettőt másért. Erősek, okosak. Dorian talán a szörnyűséges és kegyetlen apja mellett sajnos nem tehet meg mindent, vagy még nem? De összességében szerettem és tetszett ahogy végig láthattam miként fejlődnek a karaktereik. Mindhármójuké. 

Természetesen némi kis románcot is kaptuk. Hiszen ez mindig eleme a szerző írásainak. Aztán a továbbiakban kíváncsi leszek, hogy ilyen téren is miként alakul Celaena élete. 

Egy lányé, aki brutális dolgokon ment  keresztül itt a palotában is. Hogy vajon megkapja amit akart? Ő lesz a király bajnoka? Megtudja szerezni a régóta vágyott szabadságot? Persze mindennek ára van. Ha még nem olvastátok, de kíváncsiak vagytok mik a válaszok ezekre a kérdésekre, akkor szerezzétek be és olvassátok el Ti is! 

Örülök, hogy karácsonykor megnyertem ezt a könyvet. Előtte is tervben volt a sorozatnak adni egy újabb esélyt, így felnőttem fejjel, évekkel később, de ez csak biztosabbá tette. 

Gördülékeny, jól olvasható. Egész sok karakter, mégis tökéletes mennyiségben volt minden, hogy egy jól követhető sztorit kapjunk. Mágia, titkok, meglepetések. Remek karakterek. Persze hajajj, akad olyan is, akitől a hideg rázott és döhös voltam tőle, rá. De valljuk be, kellenek ők is. 

Az írónő ezúttal is lehengerlően ír. Ha épp le kellett tegyem kicsit a könyvet, hát csak nagy nehézségek árán sikerült. Egy bámulatos világot alkotott meg ismét. Mestere ezeknek a zseniális fantasy regényeknek. A szereplői már-már legendásak. Imádtam! Izgatottan várom a következő kötetet! 




Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése