2024. április 23.

Palotás Petra - Vénasszonyok ​nyara

 📚 Könyvajánló 📚


 Létezik ​halhatatlan szerelem?

Az ötvenes évek elején német gimnazista lányok Balatonfüreden töltenek egy nyarat. A borász Péterffy család jóképű, festőpalánta fia könnyen magába bolondítja Esthert, a messziről jött diáklányt, és ő maga sem tud ellenállni az északi lány ártatlan szépségének.
A bontakozó szerelmet azonban csírájában elfojtják részben a lány szülei, részben pedig a történelmi változások, melyek következtében egy esztendő múlva már hiába keresi Esther a füredi villájukból kitelepített magyar családot.
Mennyi esély van rá, hogy az egykori fiatalok útjai több mint hatvan év elteltével újra keresztezzék egymást?
A lehetetlen mégis megtörténik Rügen szigetén, egy idősek otthonában, ahol a nyolcvanhat éves művész előrehaladott demenciájának köszönhetően egy furcsa szerelmi háromszög részesei lesznek.
Vajon milyen titkokat rejt a múlt, és milyen ismeretlen veszélyeket a jövő?
Palotás Petra legújabb regényében, melyet a valós élet és egy igaz történet indított útjára, a múlt szálait bogozva szövi a jelen fonalát. Az elbeszélés szerelmet vall Balatonfürednek, bemutatja egy elegáns idősek otthona mindennapjait, mesél az északkeleti szigetvilág tájairól, miközben olyan részben még mindig tabu témákat feszeget, mint az időskori szexualitás, a szülő-gyermek kapcsolat, az önfeláldozás vagy a csillapíthatatlan honvágy.

 

Bevallom már régóta szemezek Petra ezen könyvével. Pont nemrég akadt a kezembe a régi kiadása, na mondom majd most. Erre jött szinte rögtön a hír, hogy érkezik egy felújított, új külsős kiadása. Akkor már megvártam ezt. 

Szintén egy vallomás: kicsit féltem tőle. A fülszöveg alapján volt egy röpke pillanat, amikor úgy gondoltam, hogy ez a történet még nem nekem való. Tévedés ne essék, nem azért mert idős, nyugdíjas emberekről szól. Szimplán inkább olyan szépirodalom jellegű kötetnek gondoltam, és azokkal még csak ismerkedem. 

Ugyanakkor hiba volt mindez részemről, hiszen mivel Petráról van szó, tudhattam volna, hogy bármit is ír, le fog vele venni a lábamról. Ahogy eddig mindig. Szóval hamar félresöpörtem minden félelmem és inkább már izgatottan vártam, hogy kézbe vehessem és elkezdjem. 

Nem túlzok ha azt mondom, hogy azonnal beszippantott. Elkezdtem és nem volt megállás. 

Az sem túlzás, ha azt mondom, hogy ez lett most az első számú kedvenc regényem az írónőtől. Pedig tényleg mindent szeretek tőle. De ez a regény? Valami elképesztő lett. 

Családregény, romantikus, önismeret, sőt még némi kis krimis vonal is került bele. Mindezek és sok más hozzávaló lenyűgöző egyvelege a Vénasszonyok nyara. Fantasztikus szereplőket kaptuk. Viszonylag sokat, mégis tökéletesen jól követhető a történet. Még akkor is ha hol a jelenben vagyunk, a Négy évszak otthonban, vagy éppen a múltban, a Balaton partján. 

Tökéletesen jöttek át az idősíkok váltakozásai. Kellett ez, hogy megismerhessük a szereplők múltjtát és jelenét is. Miközben törjük a fejünket, tippelgetünk, hogy vajon mit tartogat számukra a jövő? 

Egy azonnali, fiatalkori első szerelem, majd a fájdalmas elválás. Sok-sok külön töltött idő, miközben két hősünket Zoltánt és Esthert kételyek, kérdések gyötörték. Hogy vajon mi történt a másikkal? A kapcsolatukkal? Vajon miként élt, él a másik? 

Nagyon szerettem minden szereplőt. Na jó, azért itt is akadt olyan aki hú.... hát ritka ellenszenves volt. Volt olyan akiben kételkedtem, akit nem tudtam hova tenni. De vele úgy voltam, hogy biztos rossz az elméletem vele kapcsolatban. Nem lehet az amire gondolok... A krimisebb szállal kapcsolatban. És de lehet. De még hogy... Hát wow. Petra előtt le a kalappal ahogy ezt a szálat is beleszőtte a történetbe. 

Megismerhetjük szereplőinket fiatalon, az akkori időket, társadalmi kérdéseket. Családi és szerelmi kapcsolatokról olvashatunk. De azért többségében a jelenben, a Négy évszak otthonban játszódik a történet. 

Zoltán, Esther életét ismerhetjük meg. Fiatalon és most. A családi és szerelmi életüket, kapcsolataikat. Hiszen ahogy sejthető a hosszú eltelt évtizedek alatt mindkettőjükkel rengeteg minden történt. De nem csak velük, hiszen megismerhetjük a családjaikat, több a Négy évszak otthonban lakó embert is.

Amit külön imádtam a személyeikben, az összes karakterében, hogy egyikük sem volt tökélesen. Hiszen tudjuk, hogy senki sem az. Voltak rossz döntéseik, hibáik. Amik nem csak rájuk, hanem például másokra is hatással voltak. Még mindig elképedek ha belegondolok, hogy Petra miként szőtte össze ezt az egész történetet. Hogy tényleg minden összefüggjön mindennel, minden apró részletre gondolt. Én pedig csak pislogtam a történéseken. Hogy miközben olvastam szép lassan ált össze a kép. És még így is tudott olyan szintű meglepetéseket okozni..... Zseniális volt. 

Maga a regény megírása pedig egyszerűen csodálatos. Könyvről könyvre hengerel le az írónő az írásmódjával. Gyönyörűen fogalmaz, elképesztően szövi a cselekményeit. Remek karaktereket kapunk. Akiknél tökéletesen kigondolt a hátterük, az hogy miként fejlődnek ezek a szereplők. Bámulatos leírások. Legyen szó a helyszínekről, hiszen egész sok megfordult a sztoriban. Az érzelmekről, na azoknak is nagyon széles skálája vonul fel a regényben. Boldogság, szeretet, vágy, szerelem, félelem, gyász. Hol nevetés, hol sírás. A cselekmények megírása. Petra mindent utánozhatatlan módon és lenyűgözően ad vissza. 

Minden részt, minden cselekményt, érzelmet tökéletesen át tudtam élni és érezni. Sőt, az említett leírásoknak hála minden egy filmként pergett le a szemem előtt. Nagyon szerettem ezeket a szereplőket. Egy-két kivétellel. Azok sem voltak véletlenül. De kellettek ők is, hogy így és ilyen legyen ez a történet. 

Egy ifjú kori szerelem, ami hosszú évtizedek múltán is lángol. Miközben generációkon át ível a történet, amihez tényleg mindenki hozzátesz valamit, hogy kerek egész legyen. 

Volt, hogy megsiratott a történet. Ez a része várható volt, mégis fájt. Ennek ellenére azt mondom, hogy így volt tökéletes. Mindennek így kellett lennie. Így volt életszagú. Ugyanakkor brutálisan tanulságos. Most hogy ezt írom visszakalandozok a regényhez és még most is ámulok. Ahogy mindez össze volt rakva, kitalálva és megírva? Hát drága Petrám, le a kalappal! 

Igazi mestermű, csodálatos írás. Egy életszagú, hol vidám, hol szomorú történet. Egy hosszú évtizedeken át ívelő történet, ami egy igazi érzelmi kavalkád. Vagy inkább hullámvasút? Egyszer fent, egyszer lent. Titkok, meglepetések. Mégis higgyétek el, megéri elindulni erre az utazásra. Igazán gyönyörű sztori. Szomorú sokszor, de gyönyörű és megéri elolvasni. Én sokkal több lettem általa. Nagyon köszönöm! 💖



Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban vagy Online.        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése