2018. július 11.

B.Czakó Andrea - Pitypangtánc Előolvasás

Van nemesebb ok a háborúra, mint a szerelem?
A tizenkét esztendős, nemesi családból származó Szereday Tinát meseszép ördögfiókának csúfolják , mert megveti a társadalmi képmutatást és szeret a cigányokkal szabad életet élni. A füzérradványi összejövetelen fiúbarátaival együtt keresetlen szemtanúja lesz a sármos Szapáry Félix gaz csábításának – csakhogy a behálózott hölgyet aznap jegyezte el valaki más.
Tinát éveken át kísérti a meglesett jelenet. Meghatározza viszonyát a férfiakhoz, elképzelését a szerelemről, hitét a kapcsolatok tisztaságában. Mígnem a Rudnyánszky sportdélutánon újra találkozik a megvetett Szapáryval – aki továbbra is csak úgy vonzza a nőket. A nővé érett Szereday lány is vonzáskörébe kerül.
Túl súlyos családi titkokon, túl a Monarchia bukásán, és az első világháború poklán, vajon megtalálják egymást a szerelmesek? Vagy megsemmisíti őket a változó világ?
Tina életét a világtörténelem napsütése színezi aranyra, majd a vihara szürkére, mint ahogy a bohém békeidőt felszámolja a Nagy Háború.
B. Czakó Andrea legújabb, történelmi hátterű romantikus regényében, a magyar történelem és magyar táj díszletei között hol a magasba emeli, hol a mélybe húzza le az olvasók szívét.


Nos ahogy a fülszöveg is szól ez csodás történelmi romantikus regény hol az egekig emeli az olvasót hol pedig a mélybe rántja le. Nem olvastam még az írónőtől de az biztos, hogy az elmaradásom pótolom és ezután fogok.

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget az írónőnek és a kiadónak az előolvasásra!

Minden pillanatát imádtam az olvasásnak! Egy újabb kedvencet avattam!


Egy történet aminek a fülszövege mellett a csodás borítója volt az amitől biztosra vettem, hogy én ezt olvasni szeretném. És a mögötte rejlő történet teljesen elvarázsolt. Pláne, hogy már imádom a történelmi témájú sztorikat.

Főleg, hogy történelmi regény és még a saját országunk történelmét eleveníthetjük fel kiegészítve egy csodás romantikus szállal. Nem éppen tegnap voltam például iskolás sem ahol történelmet tanultunk és a regénynek hála fantasztikus volt visszarepülni ebbe a korba és feleleveníteni a tanultakat.

Ahol megismerhettünk a főhősnőnket. Vagyis kezdésnek egy kislányt. Aki teljesen más mint a korabeli lányok voltak akkoriban. Ő egy igazi vadóc. Tina elvesztette az édesanyját és nagyon sokáig nem nyilvánvaló okok miatt az édesapját is. Ugyanis a férfi sosem szerette és sosem tudta elviselni a lányát. Nyilván ez is rányomta a bélyegét a lány életére akit a szeretett nagymamája nevel.

Aki valljuk be nagyon sok mindent megenged neki. Igaz kár is lenne tiltani hiszen Tina nem az a tipikus szófogadó úri lány. Ő azt teszi amit akar. Vad, szabad. Mindenről megvan a véleménye már nagyon fiatalon. Ami a szívén az a száján. Imádja a természetet, a cigány barátait. Ezek miatt pedig sokan beszélnek róla.

De végtére is nincs ebben semmi rossz ő ettől különleges. Egy azonnal megkedvelhető lányt kapunk a személyében. Sőt pont ezek miatt kedveltem meg rögtön. Hogy képes kiállni azokért akiket szeret és az mellett amit helyesnek gondol. Én rögtön megszerettem őt és imádtam az ő szemén keresztül végigkísérni a történetet és visszacsöppenni ebbe az évszázadba.

Egy kislány kezd el mesélni nekünk, aki idővel felnő. A természete mit sem változik mégis jó látni, hogy immár komoly, felnőtt nő.

Kislányként tanúja lett egy jelenetnek egy idősebb fiú főszereplésével. Itt veszi kezdetét minden. Ez nyomja rá a bélyegét, hogy mit is gondol Tina a szerelemről, a férfiak és nők kapcsolatáról. És egy bizonyos férfiról is meglesz a véleménye ennek hála.

Szapáry Félix. Ennek az esetnek köszönhetően Tina nagyon rossz véleménnyel van róla. A fiatal fiú  már ekkor igencsak kétes hírnévnek örvend. Egy nőcsábász és ezt a lány saját szemével is láthatta. Hiába a pillanat, az az első találkozás amikor Tina teljesen elbűvöli Féliexet.

A lánynak már ekkor megvan az igencsak határozott véleménye róla és ezen nem is kíván változtatni.

Mindezek ellenére Félix mégis már ezektől a pillanatoktól kezdve szimpatikus lett. Mert míg tudtuk, hogy Tina felnőttként is ugyanilyen marad, hogy kimondja amit gondol, ha szeret akkor tiszta szívből teszi addig sejthető volt, vagyis reméltem, hogy változást inkább Félix karakterén tapasztalhatunk majd jóval többet.

És így is lett. Természetesen nagyon sok minden történt kettejükkel és ezek mind nyomot hagytak a lányon is. Hiszen voltak családi problémák, titkok, szenvedés. Ráadásul ez mind egy újabb háború kezdete előtt. Ő is felnőtt de ő továbbra is az a lány maradt akit Enyickén megismerhettünk.

Félix pedig akit a lányok körében igencsak népszerű fiúnak ismerhettünk meg igen sokat változott. Tina bátyjai nem véletlenül óvták a húgukat tőle. De mivel Félixet teljesen elvarázsolta ezt a lány megváltozott. Komoly férfi lett, remek munkája volt amit imádott. Ő is ott volt a családjának és a barátainak ha szüksége volt rá. Felhagyott a csapodár élettel és csak egy nőt akart magának.

Azt aki fiatal lány korában már elrabolta a szívét. Nem keveset kellett tennie érte és sok időbe telt mire elkezd jutni valamire de mint általában mindig most is megérte.

Az írónő remekül szőtte kettejük kapcsolatát. Ahogy nagyon fiatalon elkezdődött és ahogy végigkövethettük a folytatást miközben felnőtte váltak.

Időközben rögös volt az út és ezután is de kitartóak és nem adták fel. Pedig a sors és sok minden más nem kímélte kettejüket.

A nyakukban lihegő háború kitörése például. És még nem kevés dolog ami közéjük áll. Az írónő fantasztikusan megalkotta a történetet.

Kettejük mellett akadt számos nagyon kedves, szerethető karakter. Na meg persze csak, hogy teljes legyen a repertoár olyanok is akik nem éppen voltak a szívem csücskei. De mindez így volt tökéletes.

Tökéletesen lettek ábrázolva a történet helyszínei.  Ahogy olvastam én is visszarepültem az időben és nyugodtan mondhatom, hogy egy csodás utazáson vettem részt. Magam előtt láttam az egészet! Hihetetlen volt!

A helyeket ahol megfordultak kedvenceink, a kor szokásait mindent tökéletesen eltudunk képzelni a leírások alapján. Remekül visszaadta azt a kort, hogy milyen is volt akkor. Le a kalappal!

Valós, megtörtént dolgok, létező személyek és fantázia tökéletes keveréke ez a regény. Rögtön megszerethető karakterekkel. Akiket végig kísérsz az útjukon és várod miként is végződik a történetük.


Nem kevés szomorúság és bánat járult ehhez hozzá. Mindezek mellett jutott rengeteg vidám és főként főhőseinknek hála sok vicces pillanat is. Hiszen ők ketten azért odatudták mondani a véleményüket egymásnak. Nagyon szerettem ezeket a pillanatokat is.

És azt ahogy az írónő ebbe az időbe beleszőtte a szerelmük történetét. A nem éppen jó kezdést, a nehézkes folytatást de végül egy csodás kapcsolatról olvashatunk. Ismét tanúi lehettünk mi mindenre képes az igaz szerelem. Mennyi mindent képes kibírni. Hiszen Tinának és Félixnek jócskán kijutott de mindezek közepette is remekül vették az akadályokat.

Csodás szenvedélyes, romantikus, szerelmes pillanatoknak lehetünk tanúi. Nagyon jól megírtak lettek ezek az érzelmes pillanatok. Minden pillanatot imádtam amit velük tölthettem!

Egy újabb fantasztikus történelmi romantikus született amit kár lenne kihagyni szóval hajrá mindenkinek!

A történelem része is remekül visszaadva. Hol velük szomorkodsz, hol nevetsz és szeretsz. Szerelem, bánat, boldogság, félelem, harcok családon belül és maga a háború. Mindezek tökéletes keverékéből áll össze ez a remek történet.


Köszönöm szépen az élményt, hogy a részese lehetettem! Főleg így elsők közt! Gratulálok az írónőnek és további sok sikert kívánok!

A végére pedig ezek után lehet mondanom sem kell, sőt már említettem is az elején. Hogy egy gyönyörű borítóba van zárva a történet. Tökéletesen illik hozzá! Ez teljes egészében a Pitypangtánc! Gyönyörű lett! 

Ha Ti is kíváncsiak vagytok hogyan is alakul végül Tina és Félix története akkor csapjatok le rá hiszen hamarosan megjelenik! :)



Értékelés: 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése