2019. május 7.

R.Kelényi Angelika - Mennyei bűnök 2. (Riva nővérek 2.)

1860. ​Róma. 
Blanca egy gazdag, nápolyi kereskedő lányaként, álnéven – életét kockáztatva – nyer felvételt a Sant'Ambrogio zárdába. 
Marco Fiore, a volt vatikáni nyomozó azzal bízza meg, hogy szerezzen bizonyítékot Maria Luisa zárdafőnöknő gyalázatos tetteire. 
Blancának nincs más választása, a tét a szabadsága és a húga jövője. 
Miközben a lány elviseli a megaláztatásokat, a zaklatásokat, a testi és lelki kínokat is a küldetés érdekében, Marco igyekszik a Vatikán magas rangú hivatalnokairól lerántani a leplet. 
Nyomozásuk során olyan mocskos titkokra derül fény, melyeket korábban a sokat megélt Fiore is elképzelhetetlennek tartott. 
Mire képes egy meggyötört, fiatal nő, ha szembekerül a sátáni kegyetlenséggel? 
Vajon születhet-e szerelem a Gonosz árnyékában? 

A történetet valós események ihlették. 

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat. 
A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza.





Imádtam ismét visszatérni Rómába, Angelika leírásainak, a regényének köszönhetően. Nekem sajnos arra, hogy tényleg visszatérhessek még egy évet kell várni. De ezzel a történettel tökéletesen ott érezhettem magam.

" Úgy érezte, a Sant'Ambrogio zárda egy elátkozott sziget, ahol nem léteznek a világ törvényei, mert a törvény maga Maria Luisa, és itt bármi megtörténhet. Mintha nem is Rómában lennének, hanem a föld egyik elhagyatott, ismeretlen vidékén, és a főnöknő lenne a királynő, aki azt tesz, amit csak a kedve tart. "

Minden pillanatát élveztem és imádtam. És nemcsak a helyszínek leírásai lenyűgözőek. Ahogy ismét betekintést enged ebbe a korba az valami lenyűgöző.

Egy káprázatos filmként látod magad előtt a történetet. Ami káprázatos ugyanakkor félelmetes, dühítő és fájdalmas. Nem egy rózsaszín történet. Már az első részre sem lehetett ezt mondani. Erre meg végképp nem. Itt dől el minden. Derül ki minden titok. Lelepleződik minden gonoszság és aljas tett.

" – Neked megtetszett az a lány, amice – vigyorgott Valentini, és hátha vágta Marcót. 
– Ugyan már… – morogta Fiore, de félrenézett. 
Tisztában volt vele, hogy a barátjának igaza van. 
Valóban többet érzett Blanca iránt, mint kellett, mint szeretett volna. 
Az első nő volt az életében, aki iránt nem csupán testi vágyat, hanem gyengéd érzelmeket táplált. Sajnálta, aggódott érte, tisztelte, és kedvelte a talpraesettségéért, kitartásáért. 
Eddig egyetlen nő sem érdekelte. Ennek a lánynak azonban a gondolatai is érdekelték. "

Főhősnőnk, Blanca Riva immár besétált az oroszlán barlangjába. Sejtettem, hogy nem lesz egy leány álom ez a történet, de erre még én sem gondoltam. Hogy ilyen tényleg megtörtént, megtörténhet.

Blanca most még erősebb mint valaha. Ha túl akarja ezt élni szüksége is van rá. Erős, okos, bátor. Ugyanakkor egy fiatal lány aki ha nem  is mutathatja ki fél és egyedül van. Neki kell fényt deríteni a Sant'Ambrogio zárda sötét titkaira. Nem kis feladat. Ezen kell valahogy túlesni, ezt túlélni és szabad lenne, boldogan élhetne.

Én csak ezt kívántam neki. Már az első részben a szívembe zártam a karakterét. Egy lányét aki már ilyen fiatalon megtapaszt nem kis felelősséget, pokoli dolgokon ment keresztül. És akkor még amik most vártak rá....... Minden elismerésem. Le a kalappal Blanca előtt. Amit ebben a részben véghez vitt..... Erős maradt a legkegyetlenebb, legnehezebb pillanatokban. Csak a cél lebegett a szeme előtt. Hihetetlen bátorságról és erőről tett tanúbizonyságot. Nagyon szurkoltam neki. Végig, minden pillanatban együtt tudtam érezni vele. Vele együtt féltem, rettegtem, reménykedtem, szerettem.

" Nevetségesnek tartotta saját érzelmeit, próbálta erőnek erejével visszaszorítani, és csakis a feladatra koncentrállni, de a lány befészkelte magát a gondolatai közé, kiűzhetetlenül beléégtek a szavai, a tekintete. "

Ugyanis ebben a részben fény derül a zárda minden sötét és mocskos titkára. Ezt most értsük szó szerint. Hihetetlen volt olvasni a regényt és tudni, hogy ilyen megtörtént, megtörténhet. Végig dühös voltam, féltem és reménykedtem. Az biztos, hogy nem egy könnyű történet. De bámulatos és tanulságos.

Na és itt van még a kedvenc férfi főhősünk. Nekem legalábbis hatalmas szerelem lett. Főleg, hogy az említett férfi, Marco Fiore gondolataiba is belepillanthattunk hála az írónőnek. Imádtam ezeket a jeleneteket. Tudjuk, hogy honnan indult a történet. Milyen körülmények között ismerhettük meg a férfit. Aki a történtek hatására ő maga is hihetetlenül sokat változott. Már nem csak saját maga, a saját érdekei érdeklik. Képes kimutatni, hogy igenis értékes ember, akit lehet szeretni és aki szintén képes törődni a másikkal, szeretni. Most még inkább a szívembe zártam ezt a férfit is. Aki ebben a részben lett. Mint mondtam a történések teljes mértékben hozzájárultak és fantasztikus volt olvasni, végigkövetni a változást.

Hogy már nem csak egy eszközként tekint Blancára. Érdekli a lány sorsa, fontos lett neki. Annyira szerettem ilyenkor. És nyílván ez a változás neki is jót tesz. Továbbra is okos, rafinált, éles eszű férfi. Na és a humorát már ne is említsem. Mivel nem könnyű maga a történet tökéletesen ellensúlyozták például az ilyen pillanatai. Az biztos, hogy van egy modora és dumája a fickónak. Nagyképű egy alak, de így imádom.

" – Örülök, hogy kezdesz ember lenni. Örülök, hogy van szíved és felelősségtudatod. Újra. Örülök, hogy a régi Marco Fiore áll mellettem, és nem az az érzéketlen, szívtelen roncs, aki akkor voltál, amikor összeszedtelek az ópiumbarlangban."

Eszméletlen jó párbeszédeik voltak főként Valentinivel. Na ha ők összekerülnek :) Főleg mert Valentini is igencsak kimondja amit gondol. De ez Marcónak jól is jön mert őt sem kell félteni. Együtt őket pláne nem. Remek páros, munkában végképp. Sokszor jól jön egy szókimondó barát Marco Fiore barátunknak :D

Ugyanakkor ismerjük az írónőt és tudjuk, hogyha ez éppen egy elég kemény, sötét, fájdalmas és félelmekkel teli történet is lett a további hozzávalók sem hiányozhatnak. Az ellentétei a sötétségnek. A fény, a szeretet, a legnehezebb pillanatokban egy ölelés, vicces, beszólogatós pillanatok. És a gyengédebb érzelmek világába is elkalauzol bennünket Angelika.

" – Jól van, ne nézzetek így! Szemem csak van! Nektek nincs? Egyébként meg ha akkora bűn csodálni a férfiakat, minek adott nekünk Isten szemet? "

Igaz ezúttal egy teljesen más párról, másfajta kapcsolatról olvashatunk mint például az előző sorozatában. De ez tökéletesen jól is van így. Csak sokára, szép lassan alakulnak a dolgok. A történtek miatt is persze, de szép lassan alakul ez.

Már most rengeteget változott mind Blanca mind pedig Marco is. Együtt mennek ezen keresztül és ez is még inkább összekovácsolja, közelebb hozza őket egymáshoz. Ha a lány fiatalabb is, akkor is elég érett, okos és erős nő. Remek páros ők ketten. Ha nem is ez a szál a történet középpontja igencsak szerepet játszik és ahogy beleszőtte Angelika az tökéletes. Édes és gyengéd. Imádtam olvasni. Ahogy lennie kellett. Tökéletes.



" – Tisztességes lány, még akkor is, ha elkövetett egy hibát…..bár talán éppen ezért nem pont téged érdemel. 
– Ezt miért mondod? – vonta fel sértődötten a szemöldökét Fiore. 
– Mert nincs szíved. Csak a szajhákhoz értesz és a nyomozáshoz. E kettőhöz nyilván parádésan, de egy jószívű, önfeláldozó lányt csak bántanál. 
Marco felkapta a fejét, és összehúzta a szemét. 
– A dolgok változnak, Giorgio…. 
– Remélem, hogy te is – ingatta a fejét Valentini. "

Ebbe a pokolba kell is némi fény. Ami segít a kedvenceinknek túlélni.

Mert ami a Sant'Ambrogiom zárdában folyik az..... kegyetlen, megalázó, dühítő. Titkokkal és kérdésekkel teli.

És akkor még itt van nekünk Maria Luisa zárdafőnöknő. Itt ismerhetjük csak meg őt igazán. Hát mit ne mondjak az írónő zseniálisan képes megalkotni a negatív karaktereit is. Természetesen akad még Maria Luisa mellé de.... Akkor is hihetetlen. Kifelé mindenkinek mutatja egy bizonyos arcát ami lehengerlő és még szimpatikus is. De ha bepillanthatsz a mocskos és kegyetlenséget takaró álarc mögé akkor elborzadsz.

" És milyen furcsa is a lélek! Alkalmazkodik az új körülményekhez, megváltozik, megerősödik vagy összetörik. De az erős lélek csak még erősebbé válik a csapások nyomán. "

Hogy hála neki mennyi embernek kell szenvednie, milyen borzalmakon átmennie. De szép lassan kezded látni a nagyobb képet. Összerakod a kirakóst, hogy mi is folyik itt?! Mire megy ki minden?

Hát Wow! Le a kalappal Angelika előtt. Őrületes, ámulatba ejtő ahogy elmeséli nekünk ezt a történetet. Ahogy mindkét fél szemszögén keresztül belepillanthatunk a sztoriba. Ahogy visszarepít bennünket az időben. Rómába, ebbe a gyönyörű városba. Egy olyan helyre aminek tisztának kellene lennie nem pedig mocskosnak és félelmekkel telinek. Hihetetlen alkotás.

" Egy érzelmeiben sértett, kapzsi asszony mindig veszélyesebb, mint egy szerelmes. 
Azt is tudta azonban, hogy a szerelem és a gyűlölet közt hajszálvékony a határ, és amíg egy nőt az érzelmei irányítanak, kiszámíthatatlan. "

Minden pillanatot tökéletes magad előtt láthatsz. Együtt élheted át a szereplőkkel. Blanca és Marco személyével. Két hihetetlen sokat megélt emberrel. Akik együtt akarnak fényt deríteni ezekre a gyalázatos tettekre. Akik eközben fontosak lesznek egymás számára.

Angelikához híven bámulatos leírások alapján ismét az Örök városban érezheti magát az olvasó. Csempész pont kellő reményt a történetbe. Megmutatja a fényt az alagút végén. Szeretetet, szerelmet, gyengédséget és szenvedélyt visz a történetbe. Mindezek tökéletes arányban és már kész is a Mennyei bűnök 2.

Két azonnal megszerethető karakter. Na és persze a társaik. Természetesen a nem éppen kedvelt szereplők sem hiányozhatnak. De minden okkal történik. Egy lehengerlő történetben hozta el ezt nekünk R.Kelényi Angelika. Vicces, humoros pillanatokkal. Boldogsággal, szeretettel, szerelemmel. Reménnyel, hogy győzhet a jó. Ugyanakkor sok sötéttel, félelemmel, rettegéssel és borzalmakkal teli pillanattal. Megnézhetjük milyen kíméletlen tetteket visznek véghez a vallás nevében. Titkok amikre keressük a válaszokat. Egy olyan befejezéssel ami Hűha! Eszméletlenül imádtam!


" – Egyébként megzsarolt….. 
– Ki? Blanca Riva? Tényleg? – vonta fel a szemöldökét Valentini. 
– Igen – bólintott Marco. – Azt mondta, ha nem derítem ki, hogyan él a középső húga, akkor ő nem lesz képes a feladatára koncentrálni. Finom zsarolás, de zsarolás – nevetette el magát. 
– És neked ez is tetszik – nevetett mély hangján a pap is. – Emlékezz szavamra, amice, bele fogsz szeretni ebbe a lányba. "

Fordulatokkal és izgalmakkal teli. Sosem tudhatod mi fog történni a következő pillanatban. Egy igazi és utánozhatatlan R.Kelényi Angelika regény. Egyenesen a történelmi regények királynőjének tollából.

Egy másodpercre sem hagy unatkozni a történet. Légy te is részese ennek a gyilkos és megdöbbentő kalandnak Blanca Riva és Marco Fiore társaságában. Vegyétek ti is kezetekbe a könyvet ami egy csodás időgép, ami egyenesen az 1860-as évek Rómájába repít titeket is.


Köszönöm szépen az élményt drága írónő!

Hajrá mindenkinek! Ezt olvasni kell!


Köszönöm a lehetőséget az írónőnek és a kiadónak, hogy elolvashattam! 

A végére még néhány kedvenc :) Persze csakis saját felelősségre :)


" Maria Luisa valóban nem hétköznapi nő volt. 
Vele megküzdeni olyan lehet, mint a pokol összes démonjával harcolni egyszerre. Mert nem elég, hogy a nő nyilván eszes, de az embernek saját magát kell először legyőznie ahhoz, hogy őt igába hajthassa. " 


""
" Ezzel áltatta magát, de valójában aggódott a lányért. Sokkal jobban megkedvelte, mint amire számított. Az ereje, a kitartása, a természetes esze és a bája, az, ahogyan szó nélkül feláldozza magát a húga boldogulásáért még az ő megkeményedett lelkére is hatott. " 



" Számára ez a gyógyulás kezdete volt. Tudta, hogy soha nem épül fel a lelke teljesen, de képes lesz tovább élni a történtek gondolatával, képes lesz önmaga hibáztatása nélkül szembenézni a jövőjével. " 


" Egészen felszabadult volt a hangulat ahhoz képest, amit Blanca napközben tapasztalt. Mintha az a sötét árnyék, mely addig a zárdára vetült, felszállt volna, és az este fénnyel töltötte volna meg a Sant'Ambrogiót. "



" – Az önbizalma megnyerő, signore Fiore, de vigyázzon, az önteltség elvakíthatja…. – csóválta meg a fejét Sallua. 
– Nem vagyok öntelt, atyám, csupán tisztában vagyok a képességeimmel – mosolyodott el a másik. "



" A hercegnő elbeszélése alapján sejtette, hogy rettenetes dolgok történnek itt, de ilyen kegyetlenségre nem számított. És tudta, mindez csak a kezdet. Ezek csupán apróságok ahhoz képest, ami még vár rá. "



" Marco hátranézett. 
Giorgio Valentini közvetlen mögötte guggolt. 
– Nem hittem volna, hogy valaha még együtt settenkedünk, különösen azt nem, hogy egy kolostorban – súgta a barátjának, aki megcsóválta a fejét. 
– Én tudtam, hogy nem bírod sokáig az unalmas, dorbézoló életedet….. 
– Unalmas? És dorbézoló? Ez a két szó üti egymást, barátom, nem gondolod? "



" Akár a fuldokló, úgy kapaszkodott belé, mint utolsó szalmaszálba, a teljes elsüllyedés előtt. "


" – Emberbaráti jóság? Mióta vagy te emberbarát, Marco? "



" Vatikáni nyomozóként annyi ocsmány, ijesztő, az emberi gyarlóságot és aljasságot felfedő bűnügyben nyomozott, hogy torkig lett a múltjával, és nem akart belegondolni a jövőjébe. " 



" – Tudod, barátom, hogy a sátán külseje is vonzóbb volt, mint Istené, és sokan inkább a sátánt választották. " 




" Marco elmosolyodott és magához vonta a lányt. Szorosan ölelte, úgy, mintha soha többé nem akarná elegendni, Blanca pedig boldogan simult az erős, biztonságot adó karokba… " 




" Tudta, hogy most kellene egy jéggel teli vödörbe dugnia a fejét, hogy lehiggadjon, józanul gondolkodjon és ne ragadják el az érzelmei, de képtelen volt másra gondolni, csak arra, hogy másodperceken belül a karjaiban tarthatja Blanca Rivát… " 



" Valami megváltozott benne. Mintha emberibb érzéseket kapott volna, mióta elhagyta az egyházat. " 




Értékelés:



És csak, hogy tovább fokozzuk, az elkövetkezendőkben sem maradunk R.Kelényi Angelika könyvek nélkül. 

Ugyanis már előrendelhető még két könyv a sorozathoz. Gyönyörűek! Nagyon várom őket! 

A képre kattintva előrendelhetitek őket ti is :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése