2022. november 24.

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet * AJÁNLÓ*

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet

A szerelemhez nincs megoldóképlet

Kívül-belül sziporkázó chicklit – élfestett, csillogó kiadás


Könyvadatok:

Eredeti cím: The Soulmate Equation

Fordító: Lévai Márta

Megjelenés: november 18.

Könyvkötészeti adatok: élfestett puhatábla, 368 oldal


Leírás:

Méghogy egy hétéves gyermekét egyedül nevelő anyukára, Jessre ne találhatna rá a szerelem! Igaz ugyan, hogy a főiskola óta, amikor teherbe esett, és gyermeke apja elhagyta, már nem feküdt az ágyában más a lányán kívül, de ki tudja? Igaz ugyan, hogy szabadúszóként annyira leharcolt pulcsiban jár a kedvenc kávézójába dolgozni, mintha egy barlangban home office-olna, de ki tudja? Igaz ugyan, hogy az alváshoz is csak kinyúlt pólót és jóganadrágot hord, és lélekben is kicsit eltemette magát, de ki tudja? Igaz ugyan, hogy elemzőként jobban hisz a számokban és a tudományban, mint a spontán érzelmekben vagy a végzetben, de ki tudja? 

Amikor a kávézóban megszólítja barátnőjével a maguk között csak Americanónak (mert minden nap pontban fél 9-kor érkezik, és Americanót rendel) nevezett sötét hajú férfit, még nem sejti, hogy a tudomány és az érzelmek egyszerre találnak rá. A Kromantika társkereső szolgáltatást kifejlesztő tudós ugyanis elhívja Jesst és barátnőjét, hogy adjanak genetikai mintát a laboratóriumban, hogy nyálmintájuk által bűvülhessen a társkereső adatbázis. 

Azt azonban sem a két nő, sem maga dr. River Peña nem gondolta volna, hogy Jess és River DNS-mintájuk alapján 98%-ban illenek össze, vagyis gyémántegyezést mutatnak. Ami azt jelenti, hogy különlegesen nagy esélyük van a boldog és tökéletes szerelemre. Csak kár, hogy a férfi olyan ellenszenves és elviselhetetlen. 

A Christina Lauren néven publikáló szerzőpáros a Nem mézes hetek után ismét fergeteges romkomot kevert ki kémcsövében, melyben tudományos pontossággal adagolják a humort és az érzelmeket. Sikerük titka abban rejlik, hogy megmutatják, milyen, ha a szerelem laboratóriumában a sors kísérletezik velünk. Mindezt olyan életismerettel és életszeretettel teszik, hogy még az is élvezettel olvassa regényüket, aki jobban hisz a DNS-ek valóságában, mint a szív és lélek egyenleteiben. 



10 ok, amiért jó chicklitet olvasni


A chicklitre nem igazán született eddig magyar kifejezés – szokás egy kalap alá venni a hagyományos romantikus könyvekkel, de ez nem teljesen helytálló. A chicklit műfajának megszületése a kilencvenes-kétezres évekre tehető, amikor berobbant a köztudatba Helen Fielding Bridget Jonesszal és Candace Bushnell a Szex és New York című sorozat alapjául szolgáló könyvével. A chicklit főszereplői önálló egzisztenciával és aktív szociális élettel rendelkező nők, akiknek életében a család, a baráti kör és a környezet, a karrier is fontos szerepet játszik – legalább annyira, mint a pártalálás. Az évek során a műfaj egyre gazdagabbá és szerteágazóbbá vált, manapság új virágkorát éli. Mindezek ellenére a mai napig érezhető a magasirodalom felől egyfajta lenézés a chicklit-írók és olvasóik felé, amit ideje lenne végre levetkőzni, hiszen a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást!

Jobbnál jobb „csajos” történetek látnak napvilágot, mi pedig összegyűjtöttünk 10 okot, amiért nem lehet nem imádni ezt a könnyed, de mégsem súlytalan műfajt.

1. Tökéletesen kikapcsol

Vannak időszakok, amikor az agyunk egyszerűen képtelen befogadni komoly témákat. A többség ilyenkor eldől a kanapén és ledarál egy sorozatot. Miért ne tehetnénk ugyanezt egy könnyedebb történettel? Egy fárasztó munkanap vagy egy nehezebb szépirodalmi kötet után kifejezetten üdítő gondolkodás nélkül átadni magunkat a cselekménynek.

2. Megnevettet

A humor általában együtt jár a műfajjal, ami azt jelenti, hogy egy chicklit még a legrosszabb napokon is képes mosolyt csalni az ember arcára egy-egy vicces fejezettel vagy párbeszéddel. Az sem ritka, hogy a nevetés mellett meg is ríkat, hiszen a humor és az érzelmesség kéz a kézben járnak a történetekben, így előfordulhat, hogy míg az egyik percben a könnyeinket törölgetjük, a másikban már sírva röhögünk.

3. Garantált a Happy End

Kiszámítható, hogy mi lesz a vége? Persze. És? Az emberek évszázadok óta vágyják a boldog befejezést a történetek végén. Ugyanúgy, ahogy végignézzük az összes Hallmark-filmet, az első képkockától tudva a végét, a chicklitet is végigizguljuk az első betűtől az utolsóig. Annyi szörnyűség van a világban, kell a tudat, hogy legalább az aktuális olvasmányunk nem fog még mélyebbre nyomni.

4. Erős és önálló női karakterek

Elmúltak azok az idők, amikor a hősnő a toronyban senyvedve várja, hogy rátaláljon a fehér lovon érkező herceg és kiszabadítsa. A chicklit női szereplői erősek, önállóak, és nem azért vágyják a szerelmet, mert ez az egyetlen esélyük az életben. Ezek a nők viccesek, okosak, képtelen szituációkba keverednek, és egyenrangú partnert keresnek, olyat, aki úgy szereti őket, ahogy vannak.

5. Nem csak a szerelemről szól

Bár látszólag minden a romantika körül forog, a chicklitek többségében felbukkan valamilyen probléma vagy trauma, ami mélyebbé teszi a történetet. A pasztell-álom borítók ellenére ezekben a történetekben mindig van valami nehézség, amivel a szereplőknek meg kell küzdeni, és a baráti, családi kapcsolatokon is legalább olyan nagy hangsúly van, mint a szerelmi ügyeken.

6. Feltárja a női lelket

Mire gondol a nő? Időtlen idők óta próbálják ezt megfejteni a férfiak, pedig elég lenne csak felcsapni egy chicklitet és máris választ kaphatunk erre a kérdésre. A chickliteket általában nők írják (nem csak) nőknek, így elsőkézből tekinthetünk be a nők fejébe és lelkébe egy-egy ilyen könyv révén.

7. Menedék a problémák elől

Munkahelyi gondok, anyagi problémák, rossz párkapcsolat? Az a néhány óra, amíg az ember belemerül egy könnyed chicklitbe, a saját gondok megszűnnek létezni. Még ha csak időszakosan is, segít kiszakadni a mókuskerékből, míg belebújunk egy másik ember bőrébe. A chicklit egy mellékhatások nélküli, tökéletes menekülési mód a valóságból.

8. Visszaadja a hitet a szerelemben

Jó hinni abban, hogy létezik az igazi, jó érzés pillangókkal a gyomrunkban olvasni a beteljesülő szerelemről szóló oldalakat, és bízni abban, hogy a 21. században is létezik még igaz, feltétel nélküli szerelem és örökkön örökké. Ugyanakkor azt is jó látni, hogy még az ilyen történetekben sem zajlanak gond nélkül a szívügyek.

9. Bárhol lehetsz, bárki lehetsz általa

Olyan szituációkba keveredhetünk, amikből a való életben egészen biztosan az első percben kihátrálnánk, és olyan helyekre juthatunk el, amelyekről csak álmodunk. Potya nászút Hawaiin? Jöhet! Kamupasi a tesód esküvőjére? Remek ötlet! Eljátszani a legjobb barátoddal, hogy jártok? Hogy nem jutott eddig eszünkbe?!

10. Rengeteg alműfaj létezik

Lehet egy kalap alá venni a műfajt, de nem érdemes. A chickliten belül mindenki megtalálhatja a számára igazán érdekeset és értékeset. Létezik chicklit a krimikedvelő olvasóknak, létezik lmbt chicklit, chicklit idősebb szereplőkkel, de még a fantasyvel ötvözött verzió sem idegen! Nyissunk tehát bátran a műfaj felé, ha még nem tettük


Fülszöveg



Hol van a határ végzet és tudományos kutatás között?

Jess Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű... ha őszinte akar lenni, igencsak magányos.

Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni. Legalábbis azt hitte, hogy tud. A teszt ugyanis kimutatja, hogy 98%-ban összeillik a Kromantika egyik alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és biztos benne, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál neki arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a férfival. Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot. A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik bemutatkozó rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte.


A szerzőkről



A könyvet valójában nem egy ember írta, hanem egy szerzőpáros, akiknek keresztnevéből áll össze a Christina Lauren név. A két alkotó, Christina Hobbs és Lauren Billings nemcsak szerzőtársak, de egymás legjobb barátai is, akik régóta rajonganak a romantikus regényekért. Könyveik olyan népszerűek, hogy New York Times, USA TODAY és #1 Internationally bestsellerekké váltak.


Mások a kötetről


„A románc királynőinek legambiciózusabb könyve.” – PopSugar


„Szexi és meglepő romkom, leleményes és szívmelengető.” – Kirkus Reviews



„Fergeteges humorú, bájos regény.” – Library Journal



Idézetek a kötetből

„– Fizz, te is tudod, hogy a szülésem óta is szexeltem már – világított rá elcsigázott hangon Jess. – Csak annyi a kifogásom ellene, hogy nincs időm elköteleződni, attól meg, hogy unalmas vagy kifejezetten rémes randikra mászkáljak, pusztán azért, hogy egy-két orgazmusom legyen, isten mentsen. Erre remek készülékeket gyártanak manapság.”


„Egy baj van az égi jelekkel: sosem a megfelelő pillanatban érkeznek.”


„Nem mintha lelkes ugrással kerültem volna ebbe a stagnáló üzemmódba, mélázott Jess. Inkább lassanként siklottam bele, és csak most figyelek fel rá, hogy már meg sem kérdezem magamtól, hogy a farmert, amit újra felszedtem a padlóról, hogy magamra rángassam, nem kellene-e kimosni előtte.”


„– Kromantika? Micsoda? – Egy ideig gondolkodnia kellett rajta. – Ja, megvan. Kromoszóma és romantika... Ezt hallgasd: „A jövőd máris benned van.” Hűha. – Letette a kártyát, hátradőlt, és Fizzyre vigyorgott. – Benned van? Kromantika? Kimondta ezeket valaki hangosan?”


„A Google szerint egyetlen vese árfolyama kétszázhatvankétezer dollár. Miért is dolgozom én egyáltalán? Eggyel is meglennék, nem?”


„– Azt el kell ismerned, hogy ha ránézel erre a dr. Peñára, nem az jut róla eszedbe, hogy íme, egy reménytelenül romantikus alak.


– Hát, nem – hagyta helyben Fizz. – Ámde az igen, hogy istenien szép farka lehet. Láttad, mekkora keze van? Úgy vihetne a fejemnél fogva fél kézzel, mint egy kosárlabdát.”


„A kotnyeles nők hajtják előre a világ kerekét.”


„– Az ott... – hunyorított, és Jess jobb alkarjára mutatott, ahol egy kicsit feljebb hajtotta a ruhája ujját – egy Fleetwood Mac-dalszöveg?


– Ó! – Jess bal keze odalendült, hogy eltakarja a tetoválást. – Igen. – Gyorsan lefelé fordította a karját, de River közelebb hajolt, mutató- és hüvelykujjával átfogta a csuklóját, és úgy mozdította, hogy megnézhesse a finom bőrt.


– „Thunner only happens” – olvasta, majd a tekintetét Jess arcára emelte a rossz helyesírású szóról. Csak akkor dörög az ég. 


– Thunner?”


„– Kedveljük mi egyáltalán egymást?


River ismét szorosabbra fűzte a karját Jess körül. Súlyos volt, biztonságos.


– Elbírálás alatt.”


„Mi ketten már sokkal többek voltunk, mint egyetlen szám egy papírra írva.”



A végére pedig: Hozzánk is pont most érkezett meg a könyvesboltba. Így csináltam egy rövid kis videót nektek róla. Ez a könyv valami meseszép lett. A színei, és az élfestés.... 😍😍💖💖


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése