2022. november 24.

Sally Rooney - Baráti beszélgetések


A ​Normális emberek szerzőjétől

Sally Rooney: Baráti beszélgetések

„Igazi kultuszsiker… a megcsalás és a barátság pontos, élethű komédiája.” – Entertainment Weekly

Frances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet…

A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.

Sunday Times: Az Év Fiatal Írója Díj

Vogue: Az év tíz legjobb könyvének egyike

Slate: Az év tíz legjobb könyvének egyike

Buzzfeed: Az év egyik legjobb könyve

Elle: Az év egyik legjobb könyve

Jelölés: Dublini nemzetközi irodalmi díj

„Pontos, humoros, gondolatébresztő… nagyszerű portré két fiatal nőről, akik igyekeznek megbirkózni a felnőtté válás kihívásaival.” – Celeste Ng, a Kis tüzek mindenütt szerzője

„Óriási könyv… Egy nap alatt kiolvastam. És ezzel nem vagyok egyedül.” – Sarah Jessica Parker


Nagyon régóta szemezek az írónő könyveivel. Főleg mert itt nálunk a boltban elképesztő mennyiségben fogynak a regényei. Így régóta tervben van, hogy nekem is utána kéne járnom mire is fel ez a nagy felhajtás a Sally Rooney regények körül. 

Ehhez némi löket is jött. Egy podcastet hallgattam a szerző és a regényei kapcsán. 

Majd Edmond barátommal is egyeztettem és ő ajánlotta, hogy a Baráti beszélgetésekkel kezdjek. Nagyon köszönöm neki! 💕

Meg kell mondjam nem is csalódtam. Jó, azt sem mondom, hogy annyira imádtam, hogy rongyosra fogom olvasni, de mégis nagyon tetszett és szerettem. 

Pláne mert egy olyan történetet olvashatunk ebben a könyvben, ami abszolút életszagú. Fiatalokról, a problémáikról. Egy tökéletesnek tűnő, de közel sem olyan jól müködő házasságról. 

A történetünk tulajdonképpeni főhőse Frances. Mégis a többiek, a barátnője Bobbi, és a házaspár: Nick és Melissa is amolyan főszereplői a sztorinak.

Mégis a középpontban Frances található. Az ő kapcsolatai. Kitér a történet mind a párkapcsolataira, mind pedig a szüleivel való némiképp bonyolultabb kapcsolatára. 

Közben pedig megismerhetjük a barátnőjét Bobbit is. Valamint a már említett házaspárt.  Bobbi nem is tudom, szimpatikus is volt meg nem is. Néha ő nekem sok volt. Valahogy nem tudta annyira megkedveltetni magát velem. Vonatkozik ez például Melissára is. 

És akkor itt van még nekünk Nick. A házas férfi, aki viszonyba bonyolódik Frances-szel. Talán ez is a fő szál a sztoriban. Hogy miként is kezelik ők így négyen ezt a kapcsolatot. Meg azt, hogy ez milyen hatással van mindannyikra. Mert a szerző úgy szövi a szálakat, hogy azért okoz itt meglepetéseket. Mert minden összefügg mindennel. 

Szerettem a történetet hiszen érdekes volt. Több szemszögből mutatta be ennek a négy embernek az életét és az egymással való kapcsolatát. Hogy a történések kire milyen hatással vannak. Kedveltem Nicket is, noha legtöbbször inkább azt állt fent, hogy nemtudtam megérteni. 

Mert csak látszatra volt tökéletes a házassága. Mégsem volt képes eldönteni, vagy lépni, hogy akkor mégis mit akar. Érdekes volt végigkövetni, hogy pont ez miatt miket is érez. Miként sodródik kapcsolatba Frances-szel. Hogy ez az egész hogyan is alakul. 

Szerintem a mai világban elég sűrűek az ilyen jellegű kapcsolatok. Pont ezért is ennyira jó olvasni róluk. Igaz ez sok tanúságot nem engedett levonni. Mert végül csavaros és érdekes véget is eszelt ki a szerző a  történetük végére. Mégis ezt sem mondám rossznak vagy ilyesmi. Inkább abszolút olyannak mint amilyen az életben is egy ilyen történet. Dilemmákkal teli. Sokszor nem volt egyszerű helyzete a szereplőinknek az biztos.


Közben pedig, nálam például így volt, hogy akaratlanul is végiggondoltam én is, hogy például Frances helyében mit tennék egy egy résznél. Vajon én hogy döntenék? Belemennék? Ha igen, képes lennék véget vetni neki? Mit tennék? Szerintem pont ez miatt remek a regény. Hogy veled, az olvasóval is átérezteti a pillanatokat, végigvisz rajta. Eltöprengsz, hogy vajon te mit tennél? Kideríti, hogy a te történetet egy ilyen szituációban milyen véget érne.

Remek volt végigkövetni négyőjük útját. Néha kedvelt, néha nem annyira, vagy az adott pillanatnak hála nem annyira kedvelt szereplőkkel. 

Dilemákkal, titkokkal, félelmekkel. Az élet nagy kérdéseivel. Ahogy említettem olyan igazi élethű problémákkal. Hogy azt mire hogyan, vagy kapunk-e választ, kiderül ha elolvassátok a történetet. 

A cselekmények és mindennel együtt nagyon szerettem. Nem az imádós kategória, de szerettem. És kellett is. A szerző regényei ugyanis a témái, hősei miatt szerintem mindenkinek kötelező olvasmányok. Vagy, hogy legalább egy Sally Rooney regényt mindenki olvasson. 

És ahogy neked mondta Edmond ez volt a tökéletes kezdet. 

Amiben annyi különlegesség, vagy érdekesség volt, amitől picit tartottam is, hogy az írónő a könyveiben nem jelöli a párbeszédeket. Ilyet sem olvastam még. De ahogy elkezdtem, lendületes volt, vitt magával a történet és ha féltem is tőle ez miatt végül szinte fel sem tűnt. Abszolút nem volt zavaró. Végig tudtam követni ha párbeszédre került sor. Hogy kik között, milyen pillanatban zajlik. Az biztos, hogy érdekesssége volt a regénynek de egyáltalán nem hátránya. 

Bárkinek remek első Rooney regény lehet a Baráti beszélgetések. Találó cím, abszolút hozzá illő borító. Egy mai, fiatalos, valós problémákat bemutató regény. Szereplőkkel akiket kedvelünk, néhol lehet nem mindig. De akik mégis végigvisznek egy igazi érzelmi utazáson. 

Az biztos, hogy ahogy időm engedi elolvasom a többi regényét is. 

Addig is csak ajánlani tudom nektek ezt a regényt. Gyorsan olvasható, elgondolkodtató, érdekes, remek kis történet. Hajrá nektek is! 

Én köszönöm az ajánlásokat rá! 💕

Sőt, a könyvből sorozat is készült. Lehet ezek után azt is meglesem. Kíváncsi vagyok. 


Idézetek: 


"Bizonyos dolgokat megélünk, mielőtt megértenénk. " 


"Imádtam, amikor így megnyílt előttem, amikor a kapcsolatunk olyan volt, mint egy Word-dokumentum, amelyet együtt írunk és szerkesztünk, vagy mint egy hosszú közös vicc, amelyet senki más nem érthet. Jólesett azt érezni, hogy konspirálunk. Jólesett ara gondolni, hogy éjszaka felébred, és rám gondol. " 


"Ezek hosszú és intenzív beszélgetések voltak, és olyan jelentősnek éreztem őket, hogy esténként titokban le is jegyeztem belőlük részleteket emlékezetből. " 


" Most boldog vagy, állapította meg. Mosolyogsz.

   Igazad van, boldog vagyok. " 


"Egy csomó mindent éreztem, amit nem akartam érezni. Elfogott, hogy romlott ember vagyok, aki nem érdemel semmit. "


Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése