2020. december 5.

Borbás Edina - Kék ​macska


Pezsgő ​lokálélet és szenvedélyes szerelem a századforduló romantikus Budapestjén.

1901 tavaszán a Nyugati pályaudvar füstös peronjára érkezik egy ártatlan, vidéki lány, Eliza, akit magával ragad a nagyvárosi élet forgataga. Egy véletlen találkozás gróf Madarassy Andrással örökre megváltoztatja a hajadon addigi életét, míg végül az elveszett, tiszta lelkű szakácslány a Kék Macska nevű kétes hírű lokál konyháján talál menedéket.

A buja mulató kalandor életű tulajdonosa, Somossy Károly mindent az irányítása alatt tart, a konyhától a kéjbarlangon át a lokál exkluzív fogadóteréig. Alkalmazottai marionettbábuként ugrálnak előtte, kivéve Carola Cecíliát, a Kék Macska díváját, akinek szenvedélyes természetével még az Európa-szerte elismert üzletember sem bír. Eliza élete összeforr a Kék Macska lokál buja mindennapjaival. Vajon sikerül megőriznie tisztaságát ebben a fényűző, mégis romlott világban?

A romantikus kalandregény szövevényes szálai a Monarchia elfeledett botrányait és botrányhőseit vonultatja fel, igazi hamisítatlan Hamupipőke-sztoriba ágyazva.

Borbás Edina, MTA SZAB-médiadíjas és Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyv-írónő története, melyet valós események ihlettek, ezúttal a boldog békeidőkbe repíti vissza az olvasót.


Nagyon köszönöm a lehetőséget a könyv olvasására az írónőnek és az Álomgyár kiadónak! 


Aki olvasta már A szerájt, vagy akár az értékelésem hozzá akkor az tudja, hogy már abba a könyvébe is teljesen beleszerettem Edinának. Na de akkor még nem olvastam a Kék macskát! Nagyon imádtam A szerájt is de ez? Nr1! Imádom! Fantaszikus lett! 

A történelmi romantikus regények elsőszámú gyöngyszeme! 

" A csoda körülöttünk zajlik, csak éles szem kell hozzá. Helyet kell csinálnunk a lelkünkben, hogy mindig készen álljunk a befogadására. " 

Csak gratuláni tudok hozzá Edinának! Aki nálam joggal lett a történelmi regények új királynője! 

Így kell ezt csinálni! 


Le sem tagadhatná az aki olvassa a regényt, hogy ez egy olyan írónő könyvét tartja a kezében aki imádja ezt a korszakot amiben a története játszódik. Ebből kifolyólag pedig mindent tud róla. Pont ezért képes ilyen mesterien átadni az érzést, az élményt az olvasónak. Így mi is ott lehetünk 1901-ben. Egy mai kor után ez különösen eszményi, hiszen mindent megtudhatunk az akkori korról, a szokásokról, hogyan beszéltek akkoriban. Zseniális!

" Nem élhetett a lány nélkül, de vele sem. "

Be sem kellett csuknom a szemem, anélkül is minden pillanatát magam előtt láttam a regénynek. Egy lenyűgöző filmként pergett le előttem. 

Nem véletlenül. Hiszen ahogy a korábban említett másik regényénél, így itt is tökéletesen megalkotott karakterek gondoskodtak a szórakoztatásunkról. 

Ráadásul külön imádtam és örülök, hogy én nem megjelenési sorrendben olvastam a könyveket. Hiszen a megjelenési sorrend: Kék macska, A szeráj. 

Időrendben viszont pont fordítva. Így még inkább élvezhető volt. Persze mind a kettő megállja a helyét önálló regényként is, de ez így tökéletes. Együtt a két könyv és főként ilyen sorrendben.

" Hadd legyek távoli ismerősként az élete része. Ennél kevesebbel nem tudom beérni. "


Szóval bizonyos szempontból itt az egyes szereplők élete itt folytatódik A szeráj után. Ez a két szereplő, Carola Cecília és Somossy Károly akik mindkét regényben szerepelnek. Így az ő történetük zajlik tovább. 

Ahogy anno említettem és itt is elmondhatom, hogy ők ketten még mindig az a két karakter akik feladják nekem a leckét. Egyik pillanatban eszméletlen szimpatikusak, a következőben pedig abszolút nem :D Az biztos ugyan, hogy Cecíliának és Károlynak is kijutott jócskán a nehézségekből az életben. Ráadásul az írónő itt is igencsak csavarosan szövi a szálakat. 

De mégis összességében egye fene mondhatom azt, hogy kedvelem őket. Mert ha mindketten csakis a saját érdekeiket nézik szinte mindig, akkor is jutunk oda ki végül, hogy sok mindent azért tesznek mert valakik fontosak nekik, vagy éppen ők egymásnak. Ez tetszett velük kapcsolatban. 

" Az életünk értelmetlen, vég nélküli munkáról szól. Mások kiszolgálása, mások vagyonának gyarapítása…Ennyi jut nekünk. Ez szabadság? Ha repülni próbálunk, gyorsan letörik a szárnyunk, ne menjünk túl messzire. "

Annyi biztos, hogy a Kék macskában sem unatkozhattunk velük. Carola Cecília továbbra is az az előkelő díva akinek megismertük. Az a nő aki mindig megkapja amit akar. Ugyanakkor ezúttal már sokszor nemcsak saját magára gondol. Mert van valaki aki még fontosabb neki. Tetszett, hogy tovább olvashattunk erről a szálról. 

Somossy Károlyt is lényegében ugyanezen tulajdonságok jellemzik. Legtöbbször egy pökkhendi, csak a pénzt hajszoló úrnak látjuk őt. Mégis azért ha nem is annyira szereti kimutatni, képes ő is gondoskodni másokról. Akármilyen hihetetlen is, vannak akik igenis fontosak a számára. Mégha náha nem is éppen úgy mutatja ki az érzelmeit ahogy az adott szituációban az elvárható lenne. De ő már csak ilyen. Ilyennek ismertük meg és ilyen is marad. De azt hiszem pont ettől különleges a személyisége. 


Sőt! Az egész regény! 

Hiszen hiába van itt nekünk ismét Károly és Cecília, az írónő ezúttal is gondoskodott róla, hogy biztosan ne unatkozzunk! Velük, kettejükkel sem lehetne de ő biztosra ment. 

" – Tudja, Eliza, a rang egy börtön. Nem szerethet szabadon az ember, mert megvetik érte! – A rang nélkül is börtönben van az ember. " 

A szerájnál említettem anno, hogy külön imádtam Edina írásánál, hogy nála nem lehet elmondani egy történeténél, hogy van egy női és egy férfi főszereplő. Igen természetesen ezek is vannak. De mellettük többnyire ugyanannyi szerepet kap mindenki. Mellékszereplőnek gondolt szereplők életébe, gondjaiba és örömeibe is bepillanthatunk. 

Ez számomra akkora pluszt ad mindig. Imádom!  

Itt ha lehet ilyen mondani, akkor a főbb szereplők egy szegény, ugyanakkor erős és mégis művelt lány Eliza,és nem hiányozhat a tehetős és jóképű úrimember sem, aki ezúttal Gróf Madarassy András lett. 

Már így elsőként elmondhatom, hogy új kedvenc párost avattam velük! Annyira édesek és szép páros ők. 

" Eltűnt körülöttük a világ, csak ők ketten léteztek egy másik univerzumban. "


Eliza egy ártatlan, vidéki lány aki megérkezik a nyüzsgő nagyvárosba, Budapestre. Semmi pénze és azt a személyt sem találja meg akit keres. Már az első percektől csupa viszontagság az élete. De szerencsére rátalál egy jótevő és így keveredik Eliza a Kék macska konyhájára dolgozni. A fiatal lány rendkívül szorgos, jó munkaerő. Imád süteményeket készíteni. Ez az álma, hogy egyszer ezzel foglalkozhasson. A történet elejétől rögtön szimpatikus lett a karaktere. Együtt tud vele érezni az olvasó és szorítani neki, hogy megtalálja az útját. 

Ami persze cseppet sem könnyű. Hisz ez a korszak sem nélkülözi az ármányt, titkokat, szenvedést és cselszövést. De ahhoz képes elmondhatom, hogy remekül helyt állt a lány. Akadtak akik nem kedvelték de legtöbben nagyon szerették őt. Én nagyon kedveltem. 

És akkor itt van a párja, a már említett Gróf Madarassy Adrás. Egy előkelő családból származó fiatal férfi. Aki a hivatását tekintve katona. Ahogy ez ebben az időben várható a családja ezúttal is óriási elvásárokat támaszt vele szemben. Jó hivatás, elvenni egy rangban hozzá illő lányt. 

Így hát nem véletlenül jön képbe az első megpróbáltatása a párosnak. Hiszen Eliza csak egy szakácslány. De ugye az érzelmek nem lehet parancsolni....... Ők ugyan megpróbálják..... Ha ti is elolvassátok a regényt megtudjátok mennyire sikerül ez kettejüknek :) ♥

" Csak nézte addig, míg a vonások szét nem estek, és a lány már nem ember volt, hanem tündöklő jelenéssé vált a kezei alatt. Egy igazi angyal! "

Biztos vagyok benne, hogy András is nagy kedvence lehet minden női olvasónak. Engem levett a lábamról. Nem véletlenül nem tudott Eliza sem ellenállni neki. Egy igazi úriember. Aki jóképű, kedves és segítőkész. Aki igyekszik eleget tenni a vele szemben felállított elvárásoknak. Hogy ez miként is sikerül neki? Vagy a sarkára áll és inkább a saját boldogságát nézi inkább? Amivel lehet másoknak is segít? 

Csupa csupa kérdés amire a Kék macska választ ad. 

A szerző elképesztő leírásaival elbűvöli az olvasót. Ezekkel a remekül megalkotott karakterekkel csak fokozza az élményt. Hiszen nem csak az ő életüket ismerhetjük meg hanem javarészt mindenkiét aki fontos a Kék macska életében. A konyhán dolgozó lányokat, az előadó hölgyeket. Aranka, Piros, Melanie, Gigi, a kis Katica. És Poldi bácsi. Ez az idős úr a maga jóságával és humorával szintén nagy kedvencem lett. Vagy például András bajtársa és barátja Ulrich. 


Sok-sok szereplő akiket megismerhetünk és megszerethetünk. Természetesen mint minden jó regényben itt is akadnak kevésbe kedvelt karakterek de ennek ilyennek kell lennie. Ezúttal sem volt semmi túlzó. Hiába ismerhettünk meg ennyi karaktert, ennyi sorsot. Edina ezúttal is tudta úgy szőni a cselekmény szálait, hogy végül minden oda fusson be ahová kell és, hogy cseppet se érezzük soknak. Hanem pont tökéletesnek. És ezt tudni kell megcsinálni. Ő megcsinálta! 

" Régóta igyekezett lelke legmélyére rejteni ezt az átható vonzalmat, de most olyan erővel tört rá, mintha börtönéből kiszabadulva, ezerszeresére nőve, tornádóként söpörne át minden porcikáján. Szerette! Nem most jött rá. Tudta, de nem engedett teret neki ez idáig. Az elvesztésének gondolata azonban annyira megviselte, hogy nem volt többé ereje féken tartani a szenvedélyét. "

Humorral, szeretettel, szenvedéllyel és szerelemmel fűszerezte a regényt. Hiszen javarészt ez a mozgatórugója a történetnek. A szerelem. Ezek a pillanatok is a kornak megfelelően, lenyűgözően vannak tálalva. Pláne Eliza és Madarassy gróf jeleneletei :) Én is szerelmes lettem! Gyönyörű ez a történet! 

Ami mégis rejt magában szenvedést, összesküvést, cselszövést, titkokat, meglepetések sokaságát. De humorral és szerelemmel jócskán megfűszerezve egy tökéletes romantikus regényt kapunk. A történelmi utalások és leírásoknak hála pedig mi is visszautazhatunk az időben! 


Végül pedig megtudhatjuk milyen sorsa lesz a Kék macskának. Károlynak, Cecilíának, Elizának, Andrásnak és a többieknek. 

Remekül kigondolt és végigvitt cselekmény. 

" A nyári zápor kövér, nagy cseppekkel zuhant le az udvaron állókra. Úgy könnyezett a felhő, mintha szerelmüket siratná. Álltak egymással szemben az esőben, és a természet könnyein keresztül nézték a másikat. "

Ha még netán egyáltalán nem olvastatok Borbás Edina könyvet akkor csak ajánlani tudom őket nektek! A tökéletes kikapcsolódás! Pláne ezekben a hideg időknek. De tulajdonképpen bárhol és bármikor. 

Egy olyan írórő regényei aki a történelem szerelmese és pont emiatt meséses adja ezt vissza. Csodálatos írásai legyenek a ti kedvenceitek is! 

Én imádom őket! És nagyon köszönöm az élményt amit ezúttal is nyújtott! Tökéletes kikapcsolódás a hétköznapok gondjai után! Elképesztően megírt történet, azonnal megszerethető szereplőkkel. Titkokkal és meglepetésekkel! Ezt mindenkinek olvasnia kell! 

Egy bámulatos időgép ez a regény, és én imádtam ezt az utazást! Egyben egy érzelmi hullámvasút is, amire szintén megéri felülni! Hajrá nektek is! 



Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése