2020. december 12.

Lakatos Levente - Legszebb ​heged (Barbibébi 3.)


BARBARA ​a House of Broken Hearts névre keresztelt bár vezetőjeként nehéz sorsú embereknek segít a talpra állásban. Aktuális védenceinek egyike egy kamaszkorú transzszexuális lány, aki egy pokoli vallási átnevelőtáborból menekült New Yorkba. A fiatallal egy este tragédia történik, aminek hatására felbukkan a papként szolgáló, szigorú bátyja. Barbi és az atya – Emily titkos életét visszafejtve – hullámhegyeket és -völgyeket megjárva sorsfordító önismereti utazásra kényszerül.

KRISZ a húszas évei vége felé járva szembesül végérvényesen azzal, hogy nagy álma, miszerint ügyvédként az igazság oldalán harcol, csupán vágykergetés. Krízisében a fiú úgy határoz, mindent felad, és az öt éve megismert, azóta a párjaként emlegetett küzdősport-harcos, Atlas Jones után utazik New Yorkba, hogy ott együtt új életet kezdhessenek. A napfényesnek remélt jövőjük felett azonban váratlan viharfellegek gyülekeznek.

A Barbibébi és a Szeress jobban! című regények, sokak által imádott szereplőinek története tíz évvel az első és öt évvel a második kötet megjelenését követően folytatódik. A tizenhét esztendősen megismert, immár a harminchoz közeledő főszereplők élete újabb útelágazáshoz ért. De vajon létezik-e jó és rossz irány, vagy úgyis mindegyik választás ugyanoda vezet?

LAKATOS LEVENTE többszörös Aranykönyv-díjas szerző. Sikerkönyveivel önismereti utazásra csábítja olvasóit. Regényei témaválasztásukban bátrak, ezért gyakran polgárpukkasztóak.


" Legyek én az a heged, amelyik életed végéig elkísér majd! " 

" Legyek én a legszebb heged, Krisztián! " 


Annak idején mondhatjuk, hogy Lakatos Levente a Barbibébi című könyvével indult. Mégis nálam jóformán az utolsók között volt, a legtöbb új regénye is jócskán megjelent mire én eljutottam oda, hogy elolvassam. Halkan hozzáteszem, ez öreg hiba... :D Kis fiatalon még anno tudom, hogy elkezdtem de akkor valahogy nem annyira fogott meg a lázadó, gazdag, elkényeztetett Barbi története. 

Majd évekkel később újra a kezembe vettem a történetet ami szinte egy mindig aktuális témát dolgoz fel. És teljesen lebilincselt. Nagy rajongója lettem a Barbibébi sorozatnak. Így a harmadikat is elolvasva nyugodtan mondhatom, hogy az összes résznek. Na de ha mégis valaki nagyon kényszerítene :D, hogy válasszak akkor a Szeress jobban lenne a legnagyobb kedvenc. :)

Talán mert már ott is az első részhez képest Barbiék is felnőttek, érettebbek lettek. Ennél a történetnél pedig pláne hiszen újabb tanulságos éveket tudhatnak maguk mögött a kedvenceink.

Ha az első rész alakult kissé mondhatjuk krimisebbre, már-már LoveClub stílusúra, addig a második abszolút romantikus lett. Ez, a harmadik rész ismét olyan lett mint az első. 

Természetesen innen sem hiányozhat a szeretet, a szenvedély, a szerelem. De ebben a krimisebb, fejtörős és a lélek boncolgatását leíró részek vannak előnyben. Ugyanakkor ezzel együtt ismét mindenből található egy kicsi a regényben. Tehát ezúttal sem egy erotikus regényt kapunk ahová a szerző minden regényét sorolják.

Jó pár elképesztő hozzávaló és már kész is a Legszebb heged. ♥ ♥

Kezdjük is a külsővel ami valami bámulatos lett! Totálisan Barbibébis. Tökéletesen illik az eddigi részészekhez, a történethez amit rejt pedig pláne. A cím nem kevésbé. Különlegességére szintén választ kapunk a regényben. Hogy mit is rejt a Legszebb heged. Annyira imádom!

Annyit mondhatok, hogy ismét egy igazi Lakatos Levente regényt vehetünk a kezünkben. Amiben ezúttal is, ahogy szinte minden regényénél, egy éppen aktuális társadalmi, tabunak számító témát boncolgat. 

Olyan értelemben sajnálatos ez, hogy még mindig vannak emberek akik ez miatt ítélkeznek. Egyrészt szerintem mindenki a saját érdeklődésével és beállítottságával kellene foglalkoznia. Ahogy mondani szokták, mindenkinek a saját háza előtt kellene sepregetnie.... De sajnos ez sosem volt az emberek erőssége... Másfelől pedig ez is egy olyan momentum ami nem két perce van jelen az életünkben. A 21.században pedig már pláne nem kellene, hogy ez tabu témának számítson. Elég szomorú ez. De Levente ismét remekül forgatja a szavakat aminek hála képesek lehetnek az emberek elfogadni a másikat olyannak amilyen. Sőt! Senkinek sem kellene mások elfogadásáért küzdenie, ennek természtesnek kellene lennie. 


Nagyon tetszett, hogy ezt a témát dolgozta fel. Vagyis inkább mondjuk úgy, hogy ezúttal még jobban kifejtette. Hiszen ez a szál a Barbibébi első két részében is jelen volt. Hiszen hősnőnk, Barbi legjobb barátja egy meleg srác, Krisz. És ha ez még nem lenne elég akkor megismerhetjük ebben a részben a transzszexuális lányt, Emily-t. 

Egyszóval mondhatjuk, hogy nem egy sablonos, édes, romantikus, cuki történetet kapunk. Ezúttal is egy komoly témát boncolgat a szerző. A regény olvasásával pedig szerintem ha bárkiben is akad kérdés, kétely arra itt választ kaphat. 

Ráadásul egy ezúttal is elképesztően megírt történetben. 

Na de lássuk is picit azokat a szereplőket. 

Ismét itt van nekünk Barbi, aki immár jó pár éve New Yorkban él. A House of Broken Hearts nevű helyet vezeti, ami egyben egy bár, egy szállás is. Itt sokan menedékre lelnek, kiteljesedhetnek. Nagyon sok ilyen sorsú emberrel él itt együtt Barbi. Akiknek a főnök félesége, de a barátja is egyben. A korábbi részből már sokakat ismerhetünk, de most is találkozhatunk új szereplőkkel. 

Itt ismerhetjük meg a már említett Emily-t. Egy olyan karaktert akinek a történetét olvasva te is megpróbálod megérteni őt. Együtt érezni vele. Nagyon sajnáltam azt ami vele történt. Hiszen ő egy olyan ember aki keresi a kérdéseire a választ. Ő magáról tudja, hogy kicsoda és csak azt szeretné ha ezt mások is tudnák és elfogadnák. Talán túlságosan is. Ugyanakkor azért a történet csavarjai egy picit talán kárpótolták őt és bennünket is azért ami vele történt. Sok mindenen nem változtatott de annyi bizonyos, hogy sok ember szemét nyitották fel a történtek és értették meg Emily-t is. 

Visszatérve még Barbira. Ugyanaz az erős és határozott fiatal nő akinek már a Szeress jobban című részben is láttuk. Már nem az az elkényeztett kis fruska aki a legelején volt. Felnőtt. Igencsak megedzette az élet is. Immár másokért is felelősségel tartozik. És meg kell mondjam nagyon igyekszik, ha sokszor nem is könnyű neki de szereti amit csinál és jó is benne. Egy nagyon erős, megbízható és bármire képes nő. Továbbra is egy olyan karakter akit nagyon szeretek. Pedig mondom, annak idején első olvasásra nem is annyira volt szimpatikus. Vagy nekem is felnőttebbként kellett a kezembe vennem a történetét, hogy megtudjam érteni, együtt érezni vele. És, hogy megszeressem a karakterét.


A magánéletét sajnáltam picit, hogy az némiképp káoszos szegénynek. Sőt! Itt még egy kicsit kavarunk is ezen. De legalább nem unalmas az élet :) Barbié biztos nem. De nem baj, mert ahogy Levente tervezi, hogy élete végéig akarja írni ezt a sorozatot, én addig akarom olvasni. A szívem csücske lett Barbi és a története. És ezt olvasva sem lett elég belőle! 

A lány története pedig nem is lehetne igazi a legjobb barátja, Krisz nélkül. A történet fő mondanivalója miatt ezúttal neki talán még több szerep jutott mint Barbinak. Ami abszolút nem baj, mert mindig is nagyon szerettem ezt a srácot. 

Akinek az élete szintén nem lett könnyebb mióta megérkezett a Nagy almába. Épp ellenkezőleg. Amolyan pihenés szerűségre jött és, hogy együtt legyen Atlassal, a párjával. És szinte semmi sem a terveik szerint alakul.. 

Akárcsak Barbira, Kriszre is igencsak megpróbáltató napok várnak. De ő is erős, sok mindenen ment keresztül és most is igyekszik. Előtte is le a kalappal azért ahogy helyt áll. Tényleg a világ legjobb barátja, akire lehet számítani. Aki mindig ott van és a végletekig kiáll azok mellett akitet szeret. Emellett egy jó humorú, helyes srác. 

Ami a humort illeti, azért néhány jó kis poén, beszólás itt is akadt. Imádtam ezeket olvasni!  Főleg Barbi és Krisz között voltak ezek a szócsaták.. Le sem tagadhatnák, hogy ezer éve barátok. :) Ez pedig a komoly téma, a néhol keményebb részek ellensúlyozására igazi balzsam a léleknek. 

Aki nekem itt még kedvencem lett az Andrew. Az eleinte nem túl szimpatikus viselkedése ellenére is megvett magának. Talán mert rá is hatással voltak a történtek és végre tisztán kezdett látni. Ez is egy igen érdekes csavarja a történetnek. Remélem a későbbiekben is találkozhatunk még vele..... :) 

Minden pillanatát imádtam olvasni!



Pláne mert mindenki számára egy tükör is lehet ez a regény. Amibe érdemes belenézni. Hogy lássuk, fogadjuk el magunkat olyannak amilyenek vagyunk. És tegyük ezt másokkal is. Abszolút tanulságos történet. 

Egy remek, elképesztő erejű írás. Minden ilyen regényt tudni kell megírni úgy, hogy az átjöjjön az olvasónak. Ezt az akadályt Lakatos Levente 11. alkalommal is simán vette. Ami mellé pedig még fantasztikus, azonnal, vagy éppen régóta szeretett karaktereket hoz el nekünk. Esetleg olyanokat is akikat kevésbé kedvelünk... De ugye az ilyen szereplők sem hiányozhatnak egy igazán jó regényből. 

Fűszerezi barátsággal, szeretettel, szerelemmel, szenvedéllyel, csalódással, vágyakkal és titkokkal. Csupa meglepetés és fordulat. Végig ad minden szállal kapcsolatban töprengeni és végig gondolni valót az olvasónak. Hogy azon agyalj vajon hová is fut ki egy-egy szál? Hogy aztán közel se az legyen amire te tippelsz, hanem valami totálisan más. Valami fenomenális! 

Mindig is mondom neki, neked drága Levente, remélem most már el is hiszed, hogy itt a lényeg! Nem a mennyiség számít egy könyvnél, hanem a minőség. És ezzel is megmutattad, hogy így kell ezt csinálni! 

Egy tökéletes, valós mondanivalóval rendelkező regényt alkotni. Amihez párosulnak a már említett kedvenc szereplőink. Igen, problémák, titkok, félelmek, fájdalom. De boldog pillanatok, szeretet és a szerelem is. Mindezek elegye alkotja ezt az elképesztően szuper regényt. Sőt! Az összes írásod! Csak gratulálni tudok! És megköszönni, hogy elolvashatom őket! És mindent! Megtisztelő és nagyon sokat jelent! ♥ ♥

Én csak ajánlani tudok nektek ezt a történetet! Nem csak ezt, hanem minden regényét Leventének, de ugye most főként ezt. :)  Ami egy önálló regényként is megállja a helyét. Mégis úgy az igazi ha a Barbibébit és a Szeress jobbant is elolvassátok! Higyjétek el megéri! 

Egy igazi érzelmi hullamvasút. Egyszer fent, egyszer lent. Mégis minden pillanat amit nyújt maradandó élmény. Ilyen a Legszebb heged! Vegyétek a kezetekbe ti is! Én imádtam ismét Barbival, Krisszel és a többiekkel részt venni ebben a sokszor kemény kalandban! Mégis minden pillanat megérte! 

Ugyanakkor remélem mihamarabb kapjuk a következő részt! :D Ezután abszolút kell! Kellett neked ismét ilyen brutál jót írni kedves Levente... :D Tessék viselni a következményeket! Mert ezek után még többet akarunk Barbibébiből! :) 



A végére pedig néhány kedvenc idézetem: 


" Az általánosítás mindig csapda. " 


" Az emberek félreértik a boldogságot. Az nem egy elnyerhető, kifogyhatatlan édességes bödön. A boldogság a pillanatok gyakran teljesen kiszámíthatatlan játéka. Rendszertelen, esetleges és nem ritkán váratlan. A boldogsághoz nem kell munka vagy szerencse, csak nyitottság és figyelem. " 


"A szenvedés legfeljebb egy író fejében lehet romantikus. " 


"Lehet-e egyáltalán boldog vége, vagy kódolva van a pofára esés? "


"Az élet könnyebb, ha az ember álarcot hord. "


"Ideje megtanulnod, hogy az életnél nincsen nagyobb szörnyeteg. Újra és újra felfal, majd kiköp. Aztán amikor azt hiszed, ettől megkeményedtél, rádöbbensz, valójában csak még sérülékenyebb lettél. " 



"Az alkohol persze semmiből nem kínált kiutat, de Barbinak jólesett kiürítenie az agyát. Aztán elázva énekeltek is, a lány hosszú idő után végre olyan fesztelennek érezte magát, mint amikor tizenhét éves korukban, Siófokon Papa Pizzériájában karaokéztak. " 


"Megrendítő, hogy a legboldogabb évei éppen a legszörnyűbb emlékeinek bölcsője. " 


" Higgy el, eszem ágában sincs egy pappal kacérkodni. Nem hiányzik, hogy a fejemre szakadjon a mennyboltból egy darab." 


"A nők többsége sokkal erősebb, mint ahogyan azt a férfiak hinnék. " 


" Te magad vagy a józan eszem, a szívem megenyhülni képes része, és a lelkem kedvesebbik fele. " 


" Két felnőtt ember szerelme soha nem bűnös, legfeljebb nem szokványos. "


" - És azt hiszem, neked sem ártana néhány ital.

  - Nekem nincs szükségem szíverősítőre. Bátor nő vagyok – feleli játékosan Barbi. " 


"- Miért nem szitkozódik magából kikelve és nevez engem mondjuk a romlás nagyasszonyának.

  - A romlás nagyasszonya – nevet fel a férfi. – Ez tetszik. " 


" Isten mindig okoz meglepetéseket. Sőt, ha azt gondoljuk, tudjuk a biztosat, a megkérdőjelezhetetlent, biztosan fordít az életünkön egy akkorát, hogy mindent összezavar bennünk. "


" Hosszú idő óta te voltál az első, aki hajlandó bármiben nemet mondani nekem. "


" Azzal, hogy elvesztettem a hatalmam feletted, már te uralkodsz rajtam. És ez tetszik. " 


" Egy kívülálló számára biztosan őrültségnek hangzik, de Barbit ez a ház érlelte felnőtté. Ez az épület öt éve tanítja, istápolja, elszállásolja, és nem kétséges: mindeközben lélekben egybeépült vele. " 


" Harc. Elege van a harcokból. Nyugodtan akar élni. De elérhető egyáltalán a nyugodt élet, ha a létezésünknek a folyamatos kihívások adnak alapot? A nyugalom talán a lassú elmúlás előszobája. "


" Én azt mondom, hogy az egyéniség a kulcs. Merjen az ember bátor lenni, és kihangsúlyozni az erősségeit. " 


" - Én bátor voltam, ezért van monoklim.

   - A bátor férfiaknak nem monoklijuk, hanem milliárdos banszámlájuk van, babukám.

Te is rá fogsz jönni, hogy nem eldönthető, kibe szeretsz bele. A boldogság a szabadság játéka. Nem kényszeríthető, legfeljebb hazudható. " 




Értékelés: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése