2024. július 16.

Baráth Viktória - Egy ​év Provence-ban

    📚 Könyvajánló 📚


A ​fiatalon megözvegyült Lily szürke hétköznapjait éli. Valaha imádta a belvárosi forgatagot, a nyüzsgő életet és a fotózást, amely nemcsak a munkája volt, hanem a szenvedélye is. Mára ez azonban csak egy rég elfeledett élet foszlánya maradt… Nem szívesen tekint vissza a múltjára, így viszont képtelen feldolgozni a gyászát és a traumáit. Csupán egy galéria falán lógó kép emlékezteti arra, ki is volt ő valójában.

Egy nap azonban megtudja, elhunyt férje ráhagyott egy birtokot Saint-Rémy-de-Provence mellett. Lily minden porcikájával tiltakozik az ellen, hogy oda utazzon. Nem akarja megtartani a házat és a földet. Azonban amikor kiderül, más is igényt tart rá, rádöbben, nem hagyhatja elveszni múltja utolsó darabkáit. Étienne, a fiatal szakács személyében ellenfelére akad, akivel – ha tetszik, ha nem – együtt kell dolgoznia, hogy megmentsék a birtokot.

Mindketten épp elég terhet cipelnek a vállukon ahhoz, hogy egy idő után rájöjjenek, annyira nem is különböznek egymástól, mint azt elsőre gondolták…



Egyszerűen gyönyörű lett ez a kötet. Mind külsőre, mind pedig a tartalma. Már a borítója megvett magának. Igaz ez alapján elkövettem azt a hibát, hogy azt gondoltam, egy cuki, nyári, romantikus történetet fogok kapni.

Elolvastam a fülszöveget. Nagyon nem azt kaptam. Egy nehéz, szívszorító, könnyekkel teli történet. Sok esetben.

Hiszen megismerhetjük a fiatal nőt, Lily-t. A történetét, ami két idősíkon játszódik. Egyrészt a jelenben, ahol már özvegy nőként próbál túlélni és minden nap előre menni. Valamint az írónő betekintést enged nekünk a múltba is. Bemutatja miként ismerkedett meg Lily és a férje. Miként indul, fejlődik a kapcsolatuk. Számomra ez a rész volt nehéz. Hiszen ha csak a jelenben játszódik a történet, hogy Lily özvegy és mindez csak nagy vonalakban van említve, az némiképp könnyebb lett volna.

De mivel rendesen megismerhettem őt a párjával, élete szerelmével, így sokkal nehezebb volt. Hiszen Matt személyét is irtó helyes, szimpatikus férfiként ismerhetjük meg. Könnyebb lett volna végigélni a történetet, ha nem kedveli meg rögtön őt is az olvasó. Így jóval nehezebb volt, hiszen tudhattuk, hogy ő meghal.

Ahogy mondtam, a borító alapján nem számítottam ilyen nehéz történetre. Nagyon sokszor összeszorult a szívem, megkönnyeztem. Főleg mert én magam nem igazán szeretek ilyen sztorikat olvasni. Jó pár éve én is átéltem ezt és azóta nem. Iszonyatos elveszíteni valakit, akit ennyire szeretsz.

Mégis ahogy olvastam, hiába elevenített fel minden fájó érzést, mégis elképesztően sokat volt képes adni, tanítani. Fájdalmas, könnyekkel teli történet, mégis képes megmutatni miként lehet túlélni, előre menni egy-egy ilyen veszteség után.

Ha volt sok fájó és könnyes pillanata is, rengeteg még ennél is több jó percet adott. Ahogy megismerhettük Lily-t, láthattuk, hogy miként kezd el megbirkózni az életével. Mi történik vele. Hiszen Matt ráhagyott egy mesés, rusztikus házat Provence mellett. De persze itt sem minden zökkenőmentes. Tetszett, ahogy alakult a történet.

Új helyre érkezett, új embereket ismert meg, új érzések, impulzusok érték. Kellett ez neki. Hiába próbált kemény és erős maradni, ki kellett adja magából, hogy elkezdődhessen újra az élete. Bármilyen nehéz is.

Elképesztően szerettem ezt a történetét. Végig, hogy Viki elmesélte nekünk, imádtam olvasni, magam előtt látni és átélni. Szerettem az új szereplőket. Étienne-t természetesen. Tetszett, ahogy őt is megformálta a szerző. Nem csak a karakterét, hanem magát azt is, hogy miként illett ő a történetbe és Lily életébe.

Fájdalmas sztori, millió érzéssel teli. Nehéz, vidám és boldog pillanatok. Abszolút megvolt a kellő egyensúly. Ráadásul ehhez hozzá jött, hogy egy igazán mesés tájon játszódott a történet. Eleve imádom ezt a vidéket és az írónő remekül adta vissza minden apró részletét. Mindent tökéletesen magam előtt láttam, miközben olvastam.

Egy fiatal nő nehéz perceit, miként éli meg a veszteséget, miként próbál hozzáállni a férje családjához. Vagy akár az új ismerőseihez, akikkel együtt kénytelen élni a birtokon. Szerettem végigkövetni mi várt itt rá ezen az új helyen. Ő miként állt hozzá. A kétségeit, a félelmeit az új érzései és kapcsolatai miatt. Millió rétege volt ennek a történetnek. Egészen lehengerlő, ahogy Viki átadja az olvasónak mindezt.

Egy sokszor nehéz sztori, mégis egy végtelenül erős nő történetét és fejlődését mutatja be. Új kapcsolatok, szerelmek. Barátságok és család. Könnyek és nevetés. Bonyodalmak, fordulatok. Sok-sok meglepetés. Volt itt minden. Nem egy rózsaszín regény, mégis különleges helye lett a szívemben. Nagyon sokat adott. Örülök, hogy elolvashattam és jó szívvel ajánlom mindenkinek! 

Tényleg mindenkinek képes lehet tanítani valamit. Miközben azért egy igazán lenyűgöző történetet olvashatunk. Higgyétek el, megéri elutazni Lily-vel Provence-ba. 




Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban vagy Online.      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése