2018. szeptember 18.

Darcey Bell - Egy kis szívesség könyv+film

Egy kis szívességgel kezdődik – hétköznapi szívességgel, amelyet az anyukák szoktak egymásnak tenni. Amikor az elbűvölő Emily megkéri Stephanie-t, hogy hozza el a fiát az iskolából tanítás után, Stephanie boldogan igent mond. Emilynek olyan élete van, amelyet sok nő irigyel. Ő a tökéletes anya, aki káprázatos karriert futott be egy híres manhattani divatcégnél. Stephanie özvegyasszony, aki magányosan él iskola-előkészítőbe járó fiával Connecticut peremvárosában, és a naponta vezetett blogjában keres kapcsolatokat és megerősítést. Stephanie azt hiszi, Emily lesz az új bizalmas barátnője, és megdöbben, amikor Emily váratlanul és nyomtalanul eltűnik, figyelmeztetés nélkül magára hagyva a fiát és a férjét.
Stephanie tudja, hogy valami szörnyűség történt. Képtelen távol tartani magát a gyászoló családtól és hamarosan viszonyba keveredik Seannal, Emily jóképű, tartózkodó, brit férjével. De nem tudja figyelmen kívül hagyni a nyugtalanító érzést, hogy a férfi nem őszinte Emily eltűnésével kapcsolatban. Lehetséges, hogy Stephanie csak képzelődik? Mennyire ismerte „legjobb” barátnőjét? Stephanie kezdi megérteni, hogy semmi – sem a barátság, sem a szerelem, de még egy hétköznapi szívesség – sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Nos kezdem azzal, hogy már volt szerencsém mind a könyvet elolvasni mind pedig az ebből készült filmet is megnézni. Szóval legyen ez amolyan kettő az egyben poszt. Jöjjön először természetesen a könyv! Néhány rövid szóval rögtön tudom is jellemezni: Fantasztikus, imádtam, zseniális!


A film előzetes videója volt az ami tulajdonképpen megfogott de akkor még semmi extra. Gossip girl óta Blake nagy kedved és úgy voltam vele mindenképpen kíváncsi lennék rá. Ekkor még fogalmam sem volt róla, hogy ez egy olyan történet ami könyvből készült.

És mázlinkra kértünk ebből a könyvből hozzánk a boltba. Mivel már eleve film borítósan érkezett rögtön lecsaptam rá és jött velem haza. Érdekes egy sztorinak ígérkezett a fülszöveg alapján és úgy is kezdtem lenni velem, hogy hát na lehet mégsem fog ez annyira bejönni nekem.... Vajon jó választás volt a könyv?

Na de elárulhatom, hogy nem sokáig kellett kételkednem, hogy jól döntöttem e. Ugyanis az első oldaltól kezdve rögtön magába szippantott a történet.

Annyi hibát követtem el lehet, hogy így mivel láttam már a film előzetesét rögtön ezzel azonosítottam a könyv karaktereit. A Blake által megformált Emily karakterével még nem is volt gond. De Stephanie-val annál inkább. Sorry, de én ki nem állhatom a színésznőt aki alakítja. Lehet ez is befolyásolt, hogy Stephanie karakterét egyáltalán nem tudtam megkedvelni.


De csak szépen sorban.

És mégis csak vele kezdünk. Stephanie. Egyedülálló anya, ugyanis egy balesetben elvesztette a férjét és a bátyját. Egy blogot vezet anyukáknak. Ahogy már említettem sajnos őt nem tudtam megkedvelni. Pedig semmi okom nem volt erre eleinte. Sokat megélt, rettenetes dolgokon ment át és le a kalappal végtére is, hogy így is remek anya és így neveli a fiát Milest. De a későbbi tettei nem tették számomra szimpatikussá. Olyan semmilyen, szürke karakter lett. Lehet akadt néha jó pillanata de sajnos nekem nem volt szimpatikus. Amikor pedig össze kezdett kapcsolódni az élete Emily családjával na az nekem pláne nem jött be..

Emily. Nos ő teljesen az ellentéte Stephanie-nek.  Stephanie az átlagos anyuka, Emily közel sem az! Sikeres, remek anya akinek mindene megvan. Gyönyörű külső, remek állás New Yorkban, hírnév, csodás férj és egy helyes kisfiú édesanyja. Igaz az ő élete sem volt mindig ilyen tökéletes. Az ő múltja az amit talán sosem ismerhetünk meg teljesen. Akárcsak Emily. Ő egy örök rejtély. Mikor azt hiszed ismered őt, mindent tudsz róla rögtön kiderül, hogy ez közel sincs így. Imád titkolózni, rejtőzködni. Sosem ismerheted meg teljesen. Pont ezért lett ő a kedvencem is imádtam a karakterét. Mindig képes volt meglepni. Igaz ami igaz voltak érdekes tettei, őrült dolgai mégis ő volt az akinek úgymond szurkoltam és akit nagyon bírtam. Hihetetlen egy nő. Sokszor jókat is nevettem a beszólásain.

" Hogyan lehetséges valakit olyan jól ismerni, ahogy én hittem, hogy ismerem őt és közben mégsem tudni róla a legalapvetőbb dolgokat sem? " 

Nem kevés töprengenivalót ad az olvasónak a karaktere. Pont ezért volt szuper a regény. Egy másodpercre sem hagyott unatkozni! Valami zseniális lett.

Két teljesen más nő mégis összeköti őket a fiaik barátsága majd ők is barátok lesznek. Vagy mégsem?

Érdekes egy kapcsolatot alakítanak ki az biztos! Mindkettőjüknek megvannak a maguk titkaik, van aki felfedi őket, van akiről véletlen derül ki.l Az biztos, hogy legtöbbször nem is gondolnál ezekre és csak ámulsz.

És itt van még nekünk Sean. Emily férje. Szimpatikus is volt meg nem is. Nem éppen egy olyan férfi akire azt mondom már a leírás alapján, hogy hűha.. Elment. Igyekszik a munkájában, próbál jó férje lenni Emilynek és mi tagadás remek édesapja Nickynek.

Annyi biztos, hogy nincs könnyű dolga egy ilyen feleséggel. De ettől függetlenül remekül megvannak. Vagy ez csak a látszat?

" Az anyám mindig azt mondogatta, mindenkinek vannak titkai. Ez az oka, hogy sohasem ismerhetsz igazán másokat. Vagy bízhatsz bennük. Ez az oka, hogy magadat sem ismerheted igazán. Néha még magunk előtt is titkolózunk. " 

Mindent megváltoztat az amikor Emily kér egy kis szívességet a barátnőjétől. Megkéri Stephanie-t, hogy hozza el az iskolából a fiát mert neki húzós a munka. Eddig oké is. Csak, hogy miután ez megtörtént és várják haza Emilyt az órák napok, a napok pedig hetek lesznek. Emily eltűnik. Nem találják. Stephanie a blogját is segítségül hívja, hogy megpróbálja megtalálni a barátnőjét. Úgy tűnik hiába.

Eközben mindent megtesz, hogy segítse Emily hátrahagyott szomorú kisfiát és férjét.. Na nekem itt jön be, hogy részben miért is nem tudtam megkedvelni őt.


Aztán történik valami. Mindenre választ kapunk. Tovább telik az idő Emily nélkül. Vagy mégsem hihetünk a szemünknek? Mi történt valójában? Félelem és izgalom tartja lázban mind a szereplőinket mind pedig bennünket olvasókat is.

Imádtam a történetet!

Csupa titok, megtévesztés, cselszövés, intrika, félelem, megtévesztés. Ugyanakkor szól a családról, kapcsolatokról, barátságról, vágyról és szerelemről. Igencsak érdekes felállásban néha. Soha semmiben nem lehetsz biztos.

" Becsüljetek meg minden percet, amit a szeretteitekkel tölthettek, mert sohasem tudhatjátok , mit hoz a következő pillanat. "

Pokolian sok váratlan fordulat. De eszméletlen jól keverte a szálakat az írónő. És le a kalappal Emily előtt. Nem véletlenül az ő karaktere volt az akit imádtam! Hihetetlen a nő! És ha egyszer elkezdesz kutakodni utána nem tudhatod mibe botlasz, mi derül ki.

Rengeteg mindent tudhattunk meg pontosan így az életéről, a családjáról és róla. És hát wow! Nem semmi!

Mindig mikor gondoltam volna valamire teljesen más történt. Mégis imádtam! Az biztos, hogy egyetlen pillanatra sem hagy unatkozni a regény ha a kezedbe veszed! Őrült! Hihetetlen! Félelmetes! Zseniális!

Nem kicsit kíváncsian vártam mégis milyen vége lehet a sztorinak. Csavar ugyanis akadt bőven! De le a kalappal az írónő előtt. Ahhoz képest, hogy ez az első regénye hát mit ne mondjak odatette magát. Gratulálok neki mert ez valami fantasztikus lett!

Kedvelhető és kevésbé szerethető karakterekkel. De mivel egy olyan történet amiben soha nem tudhatod mire számíts szerintem a karakterei is igen megosztóak, hogy kinek ki lesz a szimpatikus. Nekem Emilyé volt a bejövős!

Remekül keverte a lapokat az írónő és megkaptam azt amit vártam a regénytől! Nem gondoltam volna de nagyon örülök, hogy elolvastam! Mert az idei év egyik nagy kedvence lett nálam! Én csak ajánlani tudom! Egy kiszámíthatatlan és izgalmas regény! Ha egy jót akartok olvasni ezt vegyétek a kezetekbe! :)

A borító szintén szuper lett. Örülök, hogy itthon már rögtön a filmborítós jelent meg mert eszméletlen jó!

Értékelés:



És akkor ha már tudjátok, hogy milyen volt a könyv akkor jöjjön a film! Itt sem volt kérdés melyik karakter lesz a kedvencem. Az elején már említettem is ezt a részét. Emily karakterét remekül visszaadta a film. Akárcsak Stephanie, Sean és a fiúkét is. Még azokét is akiket a regényben nem kedveltem annyira és itt sem szerettem meg :D Tetszett ahogy megvolt csinálva a helyszínek és hasonlók, azok jók lettek.


De mégis azt mondom, hogy a film így sincs közelébe a könyvnek! Remek volt ez is, Emilyt itt is imádtam, hihetetlen volt! Sok részt jól visszaadott de sajnos sok dolgot meg is változtattak a filmben.  Ezért ha valaki megnézi először mindenképp érdemes olvasnia a könyvet is.

A filmben a végével volt nem kevés gondom. Aki olvasta könyvben és látja a filmet is rá fog jönni mire gondolok. Nem tetszett!  Ha választani kell akkor mindenképpen azt mondom, hogy csakis a könyv!  Ettől függetlenül remekül illettek a színészek a karakterekhez. Így is izgalmas, félelmetes, pörgős, titokzatos és vicces volt. Tetszett de jobban örültem volna ha tényleg követi a könyvet!

Egy újabb ilyen példa hogyha könyvből csinálnak filmet akkor sem lesz soha olyan mint a könyvben! De azért jó volt a film is. :) Kell az is!

Hajrá nektek, kíváncsi lennék aki olvasta és látta mit mond :) Nem vagyunk egyformák és biztos nagyon megoszlanak majd a vélemények de nekem bejött! Nektek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése