2023. február 10.

Cynthia Paterson - Foxwood ​összes meséje


Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatok békében és szeretetben élnek, és a legkisebbek keresztül-kasul bebarangolják a környező vidéket.

Ha arra visz az utad, nyisd ki jól a szemed és a füled, így biztos meghallod, ahogy Vili, Robi, Henrik és mind a többiek a közeledben játszanak.

Téged is várnak, maguk közé fogadnak, s ha elfáradtál a közös játékban, csak ülj le szépen, és kérd meg őket, meséljenek egy csodálatos mesét neked.


Cynthia Paterson elbűvölő történetei Brian Patterson bájos képein elevenednek meg. Foxwood meséi közel negyven éve bűvölnek el kicsiket és nagyokat egyaránt. Magyarul Szabó T. Anna fordításában most jelenik meg először mind a nyolc történet egy kötetben.


Ahogy raktam be a fülszöveget, látom moly.hu-n, hogy oda van írva: Tagok ajánlása: 5 éves kortól

😅 A felső korhatár nincs megadva, bár nyilván inkább a kicsiknek szól, és igaz én egy kicsit túlnőttem már az 5 éves koron, de a magam 34 évével lassan, de én imádtam ezt a mesét! Sőt, úgy általában a meséket. 

De azért lássuk be, ezt nem volt nehéz megszeretni. 


Ebben a csodálatos kötetben van összegyűjtve Foxwood összes meséje. Szabó T.Anna bámulatos fordításában. Valami lehengerlően csodálatos könyv lett. 

Ugyanolyan gyönyörű gyűjtemény, mint ami a Szederberek meséihez készült. 

Meg kell mondjam ez sem lett kisebb kedvenc. 💖 🦊🐭🐇🦔🐀

Nyolc történet van összegyűjtve ebben a könyvben. Mindent imádtam! 

Több rész is a téli időszakban játszódott, de nekem, ha választani kell A meglepetés volt a kedvencem. Imádom a telet, a havat. Mikor annyira gyönyörű minden. Na nem itt nálunk, mert ezer éve nem volt egy szép fehér tél... Így maradt a képzelet. Ahhoz jött ez a csodás történet. 

Ott volt még a A bűvös szán. Az is nagy kedvenc volt. Vagy a Verseny, amikor gőzhajót építettek.

De lényegében az összes mesét imádtam benne. 

Itt van nekünk Nyuszi Robi, Süni Vili, Egér Henrik, Borz Jani, Nyuszi Katka és még sokan mások. De főleg ők: Robi, Vili és Henrik a főszereplők. 

Elképesztően vicces és néhol váratlan kalandokba keveredtek. Egy Szederkerthez képest, pedig még ők is gyerekek, érdekes volt, hogy milyen nagy szabadságot kaptak a szülőktől. Ők kesebbet is szerepeltek. Másfelől viszont lehet nem is baj, jó volt látni, hogy mennyire önállóak tudnak lenni. 

Persze minden rosszcsont dologban benne voltak. Vili, ha választani kell akkor talán ő volt a legnagyobb kedvencem. Vili, aki mindig éhes volt. 😀 Imádtam! Természetesen a többieket is. Sokat kalandoztak, néha bajba keveredtek. Olyankor jött elő, hogy mennyire leleményesek tudnak lenni. 

Tetszett, hogy megmutatja a regény, hogy mennyire önállóak. Ha netán bajba keveredtek, vagy sokat kellett menniük, mindig összetartottak. Számíthattak egymásra, segítették a kisebbeket. Annyira jó volt erről olvasni. 

Nagyon jókat mosolyogtam velük. Olyanok tényleg mint a mai gyerekek. Szókimondóak, viccesek, éleslátók. Öröm volt velük ezekben a történetekben kalandozni. Szerintem még a felnőttek számára is sok tanulság van benne, sok a mondanivalója ezeknek a történeteknek. Gyereknek pedig remek páldával jár elöl.

Szabó T.Anna pedig jól mondta az elején a bevezetőben. Nem is tartott így se, de még ennyi ideig se tartott volna ezeket a helyes kis történeteket elolvasni, ha az ember nem áll meg nézelődni. Annyira, de annyira gyönyörűek az illusztrációk benne. Úgyhogy mint a kisgyerekek mindig elidőztem felettük. Meseszépek. Nyúl Péter, Szederkert, én pláne imádom ezeket a gyönyörűen megrajtzolt és elképzelt világokat. 


Álomszép ez a könyvecske. Aranyos történetekkel. Sok nevetéssel. Néhol aggodalommal, ha kis kedvenceink bajba keveredtek. Öröm volt olvasni. Én elképesztően élveztem. 

Szóval, ahogy minden mesekönyvet amit elolvasok, ezt is jó szívvel ajánlom nektek. Természetesen ha van gyerkőc azért, de ha csak magatoknak, akkor is bátran szerezzétek be. A mesék szerintem mindig is időtállóak, kortalanok lesznek. 

A hétköznapi sokaságokból, próblémák elől tökéletes kikapcsolódást nyúlthat ez az elbűvölő mesekönyv. 

Induljatok ti is kalandozni Nyúl Robi, Süni Vili, Egér Henrik és a többiek társaságában. Én minden kalandot élveztem velük! Hajrá nektek is! Irány Foxwood! 😍


Idézetek: 

" Foxwood a karácsonyra készült, a házakat és az utcákat ragyogó friss hó borította. Csillogott-villogott minden. Jégcsapok lógtak az ablakokról és varázslatos várakozás töltötte be a falucskát.  "


"– Támadt egy ötletem – mondta Vili. – Olvastam egy könyvben, hogy egy hajótörött gyújtott egy nagy tüzet, ami éjjel-nappal égett, hogy jelt adjon az arra járó hajóknak.

– Na és bevált? – kérdezte Henrik mohón.

– Nem tudom – vallotta be Vili. – A felénél abbahagytam. " 


"– Nézzétek! Ott egy ház! Megmenekültünk!

– Elhagyatottnak látszik – suttogta Katka. – És ha boszorkány lakik benne?

– Na persze! Majd kővé változtat vagy megsüt a kemencében! – viccelődött Vili.

– Én nem félek – közölte Robi, és be is bizonyította, mert hangosan felkiáltott. – Van itt valaki? Eltévedtünk! Segítséget szeretnénk kérni!

A hangra egy kedves, idős nyúl néni jött elő a házból.

– Te jó ég! – csapta össze a kezét a néni. – Váratlan vendégek! Egy lyukas csónakban! Kérlek, gyertek be gyorsan!

– Hűha! – nyögte Vili. – A boszi! " 


Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése