2023. február 14.

Jen Calonita - Ne ​érezz, ne kérdezz!


Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.


Ahogy a fülszöveg is mutatja, a Líra kiadócsoport ezúttal egészen új formában hozza el nekünk olvasóknak a már jól ismert klasszikus meséket. 

Új formában. Külsőben, hiszen mindegyik történet ilyen csodaszép élénk, színes élfestett könyvet kap. Belsőre pedig nem a jól megszokott mesét olvashatjuk. 

Ez a könyv például a Jégvarázs újragondolása. Ahogy kezdi a fülszöveg is: Mi lett volna ha? Itt elég sokszor felmerül ez a kérdés. 


Szerintem, aki jár hozzám már tudja, hogy én karácsony környékén láttam először a Jégvarázs meséket. Azóta pedig totálisan a rabja lettem! Imádom! Így nem volt kérdés, hogy ezt is meg kell szereznem a gyűjteményembe és elolvasnom. 

Magát a mesét láttam, elolvastam könyvben. De ugye az a mese. Közel sem ennyire kidolgozott és részletes leírású nyilván mint ez, egy rendes sztori. Ráadásul egészen más is mint az eredeti történet. 

Itt ugyanis Arandelle királyának és királynőjének egy lánya van, Elza. Aki szülei halála után megörökli a trónt. Bizonyos részek egyeznek az eredeti történetttel. Természetesen Anna ebből sem hiányozhat. De ő egy távol a királyságtól, egy Harmon nevű kis faluban él a szüleivel. 

Hamar elkezdi a szerző csepegtetni az információkat. Ahogy említettem azért hasonlít is a sztori az eredetire. Akár bizonyos párbeszédek is. De sokkal ötletgazdagabb, pedig én azt is imádtam! Részletesebb. 

Elza és Anna személyiségét ugyanolyannak hagyta meg a szerző mint az eredetiben. Elza jég és hó csináló képessegge is megvan. Ugyanúgy többnyire, főleg a szülei halála után, a magány jellemzi az életét. A félelem, hogy nehogy véletlenül ártson valakinek az erejével. Emellett pedig a töprengés, hiszen érez egyfajta ürességet. Kezd szép lassan emlékezni, hogy valami, vagy valaki hiányzik az életéből. 


Anna úgyszintén. Boldog családban nőtt fel, a szüleivel, akik kiskorában örökbefogadták őt. Tehetséges cukrász, remek gyermeke a szüleinek. Ő mit sem változott. Ugyanazaz a szószátyár, cserfes lány.  Akinek élete nagy vágya, álma, hogy Arandelle-be költözhessen. Sőt, most van valami, ami még jobban oda vonzza őt. 

Termésszetesen ezúttal sem hiányozhat a többi nagy kedvenc karakter. Sven, Kristoff és Olaf. Új kedvenceket is megismerhetünk. Akadnak továbbra is kevésbé szerethető karakterek. Hans...

Imádtam olvasni! Tetszett, hogy az alap persze az eredeti történet, de azért sok helyen volt változtatás, csavar benne. Nyilván ez többet ad mint a mesekönyv verzió. Nagyon szerettem Arandelle és környékén kalandozni. Jókat mosolyogni a kedvenceimmel. Szomorkodni, pityeregni. 


Ismét, akárcsak a mese, elég érzelem és eseménydús. Néha egy igazi érzelmi szánkó. 😀⛄ De ezúttal is megérte felszállni. :) 

Tökéletes lehet, ha gyerekeknek akarjuk felolvasni. Vagy akkor is, ha csak mi, felnőttek szeretnénk kicsit ebben a csodás, téli mesében elmerülni. Kalandok, mesés leírások, aminek hála magunk előtt játjuk a sztorit. 

Nekem nagyon tetszett. Így, hogy lényegében mondjuk azt, hogy félig az eredeti, hiszen sok szál, cselekmény megmaradt, de azért a másik felében akadtak újdonságok. 

Olvassátok el ti is és megtudhatjátok, hogy vajon ebben a verzióban milyen szálak fűzik egymáshoz Elzát és Annát. Milyen nehézségekkel kell szembenézniük. Hogy megbírkóznak-e a rájuk váró kihívásokkal? Hogy kik és miként segítik őket? Vagy épp hátráltatják.....

Én ismét nagyon szerettem velük kalandozni. 💙


Idézetek: 


" – Minek vesződnék az emberekkel, mikor van egy rénszarvasom? " 

" – Hó. Miért pont hó? – tette fel Anna a költői kérdést vacogva, miközben Kristoff és Sven a hegyekbe vezették a szánt, a lánnyal és Olaffal a fedélzeten. – Miért nem lehetett inkább trópusi varázsereje? Akkor fehér homokkal és meleg napfénnyel boríthatná be a fjordot! " 



" Elza ráébredt, hogy bármi lehetséges, ha hisz az erejében, ahogy egykor Anna is hitt benne. " 



" Arra gondolt, mennyi csodálatos dologgal ajándékozta meg az élet. Az örömteli pillanatok felidézése segített távol tartani a könnyeket. " 



" – Nagy Pebbie-nek igaza volt – szólalt meg Kristoff. – A szeretet képes megtörni bármilyen átkot! " 



Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése