2019. április 8.

Camilla Läckberg - Jéghercegnő (Fjällbacka 1.)


A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.




Egy teljesen új sorozatba kezdtem. Ha skandináv krimik akkor nekem eddig ez egy nevet jelentett. Jo Nesbø. Én az utóbbi időben lettem csak krimi rajongó. Lehet azért mert a romantikát mostanság inkább kerülöm. Jó volt valami teljesen mást is kipróbálni. Így egyenlőre a kismillió skandináv krimi közül a már említett író könyveire kattantam rá eddig.

És itt is van a kulcs szó: eddig :)

Elég sok van itt nálunk a boltban és egy kolléganőm említett többször szintén ebben a kategóriában egy másik szerzőt. Úgy döntöttem megpróbálom.

Természetesen csak, hogy jó legyen a dolog ennek a sorozatnak is nem csak egy része van ám :D Már kapásból eddig van vagy 10 könyv :) De sebaj.

" A dolgozószobából, ahova bevezették, csodálatos panoráma tárult a kikötőre és a szigeteken túli nyílt horizontig. Egy ilyen téli napon,  amikor a hóborította jégről visszaverődött a napfény, káprázatos volt a látvány. " 

Camilla Läckberg - Fjällbacka sorozatáról lenne szó. A borítói már egyébként is régóta tetszettek a könyveknek. Így akkor már tutira úgy döntöttem, hogy megpróbálom. És WOW!!

Ha eddig szerettem Nesbø könyveit akkor ezeket egyenesen imádom. Pedig még csak két részen vagyok túl. De az írónő már az első résszel, a Jéghercegnővel lekörözte nálam jócskán a másik már említett szerzőt. Valami fantasztikusan ír! Imádom!

Erről a bizonyos Jéghercegnőről van szó most. Ahogy említettem szerintem remek borítót kapott. Végre kicsit más, nem valami fekete színű. Ráadásul abszolút illik is a történethez.

Nem beszélve a történetről amit rejt. Nagyon hamar lepipált nálam most minden más krimit. Szóval köszönöm az ajánlást a kolléganőmnek :)

Nagyon megszerettem, valami fantasztikus ír Camilla Läckberg.

" Olyan gyönyörű volt, ahogy ott feküdt a jégbe fagyva. " 

Már az első oldalak után azt mondtam, hogy ez remek. Már akkor. És akkor még hol volt a java?

Ahogy a sorozat címéből sejteni lehet és hamar ki is derül, hogy a sorozat, a történetek egy Svéd kisvárosban játszódnak. Ez lenne: Fjällbacka.

Eszméletlenül tetszett az írónő stílusa. Ahogy bemutatta ezt a helyet, ezen belül a többi helyszínt ahol játszódik a sztori. Ahogy megalkotta a karaktereit. A leírásai, maga a történet, a cselekmény.

Akadtak a történetben jócskán szereplők mégsem volt sok vagy zavaró. Abszolút jól vitte végig, lehetett követni. Ráadásul a főbb szereplőket rögtön meg is tudja kedvelni az olvasó.

" Patrick tapasztalatból tudta, hogy akit a rendőrség kihallgat, az valamilyen mértékben szinte mindig ideges, akkor is, ha nincs semmi takargatnivalója. A tüntető higgadtság viszont annak a jele volt, hogy az illető igenis rejteget valamit. " 

Krimi. Ezeket az elemeket is remekül alkotta meg. Ahogy kidolgozta a sztorit, a gyilkosságot. Az biztos, hogy mindent remekül átad. Minden halálos, félelmetes pillanatot tökéletesen képes maga előtt látni és átérezni az olvasó. Ilyennek kell lennie egy szuper kriminek.


Rettegés, félelem, titkok. Minden ami kell. Fenomenálisan ábrázolta ezeket a pillanatokat. Ráadásul külön tetszett, hogy a gonosz gondolataiba is bepillantást nyerhettünk. Hát hű. Sokszor volt para de pont ezért volt izgalmas.  Mégis természetesen reménnyel teli is.

Én nem tudtam letenni.

" - A gyilkossági esetek statisztikái magukért beszélnek. Az elkövetők nagy többsége a közeli hozzátartozók közül kerül ki. " 

Tökéletesen átérzi az olvasó a történetet. A helyek, az események hangulatát. Te is eljuthatsz Fjällbacka mesés, hideg ugyanakkor sokszor borzongató tájaira.

Zseniális, félelmetes, titokzatos, érzelmekkel teli. Le a kalappal. Nagyon örülök, hogy bepróbálkoztam a történettel mert új nagy kedvencet avattam.

Na de azért jöjjön maga a történet is. Amit a mondjuk úgy főszereplő nő szemén keresztül élhetünk át. Egyrészt. Mert lehet, hogy itt nem is igazán tudnál konkrét főszereplőket megnevezni. Na jó lehet mégis akad akit ki lehet emelni ezekre a szerepekre, akik többet szerepelnek. De többségében mindenkinek ugyanolyan mennyiségű jutott.

" Szerelem és halál, gyűlölet és élet. Ellentétek, melyek lepkévé változtatták őket, és ők egyre közelebb és közelebb keringtek a lánghoz. A lány égett el előbb. "

Akkor a mégis főszereplő nő, Erica. Egy szimpatikus, azonnal megkedvelhető fiatal nő. Aki lényegében nem is ebben a városban él. Stockholmban lakik de gyermekkorában itt élt a családjával. A szülei meghaltak és rá marad,  hogy elintézze a régi családi otthont és amit ilyenkor kell. A húga ebben nem igazán van jelen. De róla majd később.

Ahogy mondtam egy helyes, rendes nő. Rögtön megkedveltem. Igaz a saját nehéz emlékei, feladatai mellé egy még nehezebb is kijutott neki. Egy holttestre bukkan. Akiről kiderül, hogy egy régi, gyermekkori barátnője. Akivel igaz, hogy azóta nem igazán volt kapcsolata de azért mégis. Az biztos, hogy egy örök trauma az ilyen.

Ráadásul ahogy mindezt elmeséli nekünk a szerző, hát nem egyszerű.

" De nem a verés volt a legrosszabb. Hanem hogy folyamatosan úgy kellett élnie, hogy várja, mikor kapja a következő ökölcsapást. "

Itt van még nekünk az úgymond férfi főszereplő. Akinek a szemén keresztül szintén beleláthatunk a történetbe és ezt nagyon szerettem. Így kaptunk igazán tökéletes képet mindenről.

Na de jöjjön Patrik Hedström nyomozó. Fiatal, ambiciózus, remek nyomozó. Noha az idősebb kollégák a fiatalsága miatt nem mindig szívlelik. De az olvasó Ericához hasonlóan őt is hamar megszereti. Egy helyes, jóképű és rendes pasi. Aki szereti és nagyon jó a munkájában. Akinek szintén jutottak nehezebb pillanatok az életébe.

" Erica kezdett belefáradni ebbe. „Lucas szeretné, Lucas azt mondja, Lucas így, Lucas úgy…” Az ő szemében a sógora mintapéldánya volt a fajtiszta seggfejnek. "


Kettejük között ráadásul kapcsolat is szövődik. Szerintem ez a szál remek lett a történetbe. Ők ketten gyermekkoruktól ismerik egymást. Patrick mindig is rajongott a lányért és immár ez az érzés felnőttként kölcsönös vonzalommá, szerelemmé alakul. Remek volt ez végigkövetni. Pláne azért is mert a sok fájdalmas, félelemmel és halállal teli sötét pillanat mellé kellett valami pozitív a történetbe. Hogy legyen fény, remény, szeretet, szerelem. Ami megpróbálja ellensúlyozni ezt a sok borzalmat.

Mindezeket a hozzávalókat remekül keverte az írónő. Egy izgalmas, fordulatos, félelmetes, reménnyel teli, eszméletlen jó könyvet olvashatunk. Egy pörgős regény amivel nem lehet unatkozni.

" Megérintette merev tagjait, és érezte, hogy a lélek még mindig ott vergődik fagyos börtönében. " 

A többi úgymond " jó" szereplőt is meg lehet kedvelni. Igaz akad olyan akit közel sem. Számomra ilyen volt Lucas például.... De Erica húgát Annát sem tudtam hova tenni. Képtelen voltam megkedvelni. Értettem én részben, hogy mit érez és mitől fél de mégsem tudtam megérteni, hogy nem képes végre lépni.

Az biztos, hogy a gyilkosság mellett más kemény témákat is boncolgat a szerző. Lelkileg is hihetetlenül hatással van az olvasóra. Sok mindenre keresi a választ a regény. Aztán vagy jó vége lesz bizonyos dolgoknak, vagy nem....

Az biztos, hogy kemény, brutális. Mégis van benne némi humor, szerelem, szenvedély. Olyan hozzávalók amitől néha az élet naposabb oldala is látszik és ezt imádtam benne.

" Nem mintha egyébként megszokott dolog volna felfedezni egy holttestet, de érzett valamit a levegőben, ami nem illett oda. Valakinek a jelenlétét, egy árnyat. " 

Fordulatokban, titkokban, meglepetésekben nem volt hiány. Mivel krimi, a találgatós, agyalós része ismét megvolt. És ezért is le a kalappal Camilla Läckberg előtt mert annyira jól összerakta a sztorit, hogy képtelen voltam rájönni mi, vagy mik vannak itt a háttérben. Hogy ki a gyilkos..... Rengetek váratlan fordulat, nem kevés meglepetés. Csak pislogtam amikor a végére értem. Mikor minden és mindenki a helyére került, mikor minden értelmet nyert. WOW! Zseniális lett!

Remek karakterek, a cselekmény. Az, hogy több szálon fut a történet. Egy pillanatra sem hagy unatkozni. Egy igazi krimi. Amivel együtt rettegsz és reménykedsz. Agyalsz, hogy mi is történik itt? Vagy mi fog még történni? Imádtam!


Csak ajánlani tudom mindenkinek. Bárhol, bármikor remek olvasmány. Az biztos, hogy méltó kezdete egy remek sorozatnak. Én ugyanis már a második részt is kivégeztem. És elöljáróban annyit megsúghatok azt is imádtam.

" Most békés csend honolt a kisvárosban, mintha téli álmot aludna. De azt is tudta, hogy ez a béke csak látszólagos. A felszín alatt ugyanannyi gonoszság lakozott, mint bármely más emberlakta helyen. Gyűlölet, irigység, kapzsiság és bosszúvágy, letakarva olyan mondatokkal, mint „ mit szólnak az emberek? "

Vegyétek elő ti is a Jéghercegnőt és utazzatok el Fjällbacka ezúttal hideg vidékére. Legyetek részesei ti is ennek a nem mindennapi, gyilkos kalandnak. Higgyétek el megéri beszállni a nyomozásba :)



Értékelés:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése