2019. április 25.

Thomas Harris - A bárányok hallgatnak (Hannibal 2.)

Pszichopata sorozatgyilkos tartja rettegésben és izgalomban az FBI viselkedéstudományi részlegét. „Buffalo Bill” az áldozatul ejtett fiatal nőket megnyúzza, hogy bőrükből hódító ruhát készítsen magának. Férfi létére gyönyörű nő akar lenni – mint hajdan a mama volt… 
Különös névjegyet hagy áldozatai torkában: az átváltozás jelképét, a hátborzongatóan csodálatos Halálfejes pillangó gubóját… 
Csak egy másik gyilkos, az elmegyógyintézetben őrzött zseniális pszichiáter, Lecter doktor segíthet: egyedül ő ismeri „Buffalo Bill” és a Halálfejes pillangó titkát… 
Fog-e beszélni Lecter? Ha igen, mikor és kinek? 
Az idő sürget – a következő áldozat már a gyilkos fogságában várja a szörnyű halált…



Egy olyan könyvről érkezik az értékelés amiből film is készült. Ráadásul mindkettő eléggé ismert. Szerintem mindenki más számára, csak eddig nekem nem volt az. Persze a cím említésébe már futottam bele, de ennyi. Sosem voltam (eddig) az a nagy krimi kedvelő így ezért is váratott magára ilyen sokáig ez a már klasszikusnak számító mű.


Aminek bevallom én most ebbe az új kiadásába szerettem bele. Eszméletlen szép borítót kapott. Nem mellesleg abszolút illik a történethez amit rejt. Na és persze az is segített, hogy igencsak rákattantam a krimikre. Valami eszméletlen szép lett az új kiadás. Így hát egye fene úgy döntöttem kap egy esélyt.

" Lecter doktor, a kilencszeres gyilkos, ujjait az orra alatt egymáshoz illesztve figyelte. Szemei mögött végtelen éjszaka sötétlett. "

Fogalmam sem volt mi jelentősége a mű címének, vagy éppen magának a borítónak. De ebben a kegyetlen és zseniális történetben mindenre megkapjuk a választ. És a kulcs szó itt inkább a kegyetlenen van.

Zseniális, brutális, hihetetlen.

Minden pillanatát imádtam. Igaz közel sem egy rózsaszín történet, sőt. Sötét, kegyetlen, erőszakos, véres, telis tele halállal, félelemmel. Mégis ahogy a szerző keveri a szálakat, fonja a történetet az valami szenzációs.

" Hannibal Lecter, végtelenül udvariasan, nem fordított hátat a lánynak. Eltávolodott a műanyag hálótól, és csak azután fordult a fekhelyéhez, leheveredett, és olyannyira hűvössé vált Clarice-szel szemben, mint egy keresztes vitéz kőből készült sírboltja. "

Ahogy elkezdtem utána egy pillanatra sem tudtam letenni.

A krimi kedvelőknek kötelező olvasmány. És azoknak is akik esetleg nem kedvelik, vagy még nem a műfajt. Ezt mindenkinek olvasnia kell.

Megismerhetjük az egyik amolyan főszereplőnket, Clarice-t. Még amolyan újonc az FBI-nál. Sőt, nagyon  is az. De lehetőséget kap - már ha ezt lehet kiváltságnak nevezni -, hogy beszélhessen a híres vagy inkább hírhedt, őrült és zseniális gyilkossal aki nem más mint Hannibal Lecter.

Nem éppen mondhatni, hogy megtisztelő feladat. De egy másik pszichopata, kegyetlen sorozatgyilkost akarnak elkapni. És ehhez pedig kell Hannibal Lecter "segítsége".

Clarice fiatal, okos, kitartó nő. Rögtön megkedveltem és ez így is maradt végig. Éles eszű és éles nyelvű. Ő aztán még Lecternek sem fél odamondani a dolgokat. Kitartó, véghezviszi amit elkezdett, segíteni akar, mert tudja életek múlhatnak ezen. Pont ezért is volt nagyon szimpatikus. És szerintem Hannibal Lecternek is. Bár ez nem biztos, hogy olyan jó Clarice-nek.....

" A bajonett lapos élével lehet a legjobban leszedni a bőrt a húsról úgy, hogy ne szakadjon el. "

Na de Hannibal Lecter. Aki nem igazán segít ha nem muszáj. Csak ha megkapja cserébe amit akar. És neki nem igen lehetnek kívánságai. Mégis kedveli Clarice-t és ha legtöbbször homályosan is de segít. Vagy valami ilyesmi..... Igaz egy olyan férfi aki tényleg zseniális. Kegyetlen, félelmetes de zseniális. Semmit sem képes érthetően kimondani. Mindent csűr, csavar és rejtvényként mond csak el. A te - pontosabban itt Clarice dolga -, hogy megfejtse ezeket a rejtvényeket.

Meg kell hagyni tényleg hihetetlen a pasas. Le a kalappal a szerző előtt ahogy leírta őt. Nem tudtam őt hová tenni. Egyik pillanatban kedveled és csak lesel azon amit tud. Minden apró mozzanatra odafigyel, képes olyan dolgokat észrevenni amiket nem is gondolnál, hogy jelentőséggel bírnak. Olyan dolgokat amikre te nem gondolsz. Wow. Tényleg egy őrült zseni a pasas. A másik pillanatban pedig mégis nagyon hamar tudatosul benned, hogy ki is ő valójában. Egy brutális gyilkos. Aki ha lehetőséget lát, hogy neki jobb legyen - és akkor is ha nem - abban a pillanatban végez veled. És még élvezi is. Egy hidegvérű, iszonyatos gyilkos. Aki lehengerlően adja elő magát. Nem semmi a pasas.


" – Ez a legnehezebb időszak, Starling. Használja ki ezt az időt, és megedzi magát. Ez a legkeményebb próba, ne engedje, hogy a harag és a csalódottság meggátolja a gondolkodásban. Ezen múlik, hogy tud-e parancsolni, vagy sem. A veszteség és a butaság soha nem vezet jóra. "

És lehet ő tudja ki a másik irtózatos gyilkos? Hát nem éppen jó kilátások......

Hiszen itt van Lecter, valamint a gyilkos aki még szabadlábon van és szedi az áldozatait. Akik fiatal nők. Megvan a típusa a gyilkosnak, a módszere. Iszonyatos.... Ahogy elkapja az áldozatait, ahogy bánik velük, ahogy megöli őket. Majd az is ahogy és amilyen állapotban megtalálják őket.

Hát mi tagadás nem csak a karaktereit alkotta meg bámulatosan a szerző hanem ezeknek a pillanatoknak a leírásait is. Borzasztó. Minden fájdalmas, félelmetes, borzongató,vérfagyasztó momentumot tökéletes fest le nekünk a szerző. Könyörtelen pontossággal, hogy az olvasó maga is rettegjen közben. Hogy magad előtt lásd.

" A vízi hullákat a legnehezebb elviselni. Valami furcsa pátosz lebeg körülöttük, amit gyakran érezni azoknál is, akiket a szabadban gyilkolnak meg. A megaláztatás, amit az áldozat elszenved, meg az, hogy ki van szolgáltatva az elemeknek és az arra járók tekintetének, földühít, ha a munkád megengedi ezt a fényűzést. "

Közben pedig a jó Dr.Lecter az elméddel is játszik. Kezdetét veszi a vadászat. De vajon kit is üldöznek? Vajon csak egy szörnyeteget?

Hát, wow! Le a kalappal Thomas Harris előtt. Egy kíméletlen, lélekfacsaró történetet alkotott meg. Ahol egy sorozatgyilkost hajszolunk egy másik gyilkos segítségével. Ahol minden összefügg mindennel. Titkok, találgatások. Hiszen mi az olvasók is részt veszünk ebben a könyörtelen hajszában.

" Ha az ember okos, az egy csomó dolognak elveszi az ízét. Az ízlés luxus. "

Vajon ki kivel is van?  Mi is folyik itt? Ki a gyilkos? Mi fog történni?

Végig izgultam, rettegtem, reménykedtem. Fantasztikus ahogy képes a szerző minden érzelmet átadni. És sajnos ahogy sejthető a jobbik fajtákból nem sokat osztottak ebbe a regénybe.

Minden másodpercét imádtam. Letehetetlen regény. Egy igazi klasszikus. Sajnálom, hogy csak most olvastam. De ahogy mondani szokták, jobb későn mint soha.

Borzalmas, intelligens, őrületes, félelmetes, zseniális és elrettentő.

" – Mivel telt a napod, kislány? – Úgy tette fel a kérdéseket, mintha Clarice válaszának nem lenne túl nagy jelentősége. 
– Egy őrültnek hízelegtem, miközben egy másik teleélvezte a pofámat. 
– Bárcsak nekem lenne időm egy kis társasági életre. Igazán nem tudom, hogy csinálod iskola mellett. "

Hiszen olvasva a regényt ismét akaratlanul is végiggondoljuk, hogy manapság már sajnos bármi előfordulhat. És, hogy ilyen elmezavarodott, őrült emberek tényleg élnek köztünk. Félelmetes. Ugyanakkor tanulságos is lehet a regény.

Clarice karaktere mellett természetesen akadtak még kedvelhetők de persze ezúttal sem hiányozhatnak az olyan szereplők akik nem lettek a szívem csücskei. Mindent bámulatosan írt meg és tett a helyére a szerző.

" Nem szándékozom megkeresni magát, mert a világ érdekesebb magával együtt. És ugyanezt az udvariasságot várom el magától is. "




Fordulatos, csavarokkal teli. Sosem tudhatod mi fog történni. Igencsak megdolgoztat téged is miközben kezdetét veszi az üldözés. Tökéletes olvasmány. Brutális de tökéletes.

Minden elismerésem az íróé. Egy fenomenális regényt alkotott.

Egy azonnal megkedvelhető női karakterrel, egy kegyetlen sorozatgyilkossal és az őrülten zseniális és szintén gyilkos Hannibal Lecterrel a főszerepben. Fantasztikus csavarok, meglepetések, találgatások. Izgalmas és fordulatokkal teli történet aminek a végén mindenre fény derül.

Értelmet nyer A bárányok hallgatnak és a borító is. Imádtam!

Csak ajánlani tudom nektek ha még nem olvastátok.

" Lecter doktor magában szórakozott – hatalmas belső tartalékai voltak, és évekig tudta mulattatni magát. "

Na és persze csak, hogy hozzam a formám, a Hannibal sorozatnak sem ez az első része. Sikerült ismét belekezdeni a másodikba. De persze teljesen jól olvasható az első nélkül is. de azért az is kelleni fog hozzá. Így már beszerezve A vörös sárkány is. Hamarosan olvasom őt is és érkezik a vélemény arról is.  Amiből kiderül mi történt ezelőtt.....



Addig is olvassátok A bárányok hallgatnak című regényt. Kihagyhatatlan!




Értékelés:





Érkezett egy fantasztikus hír is közben amíg írtam az értékelést. Csak nézelődtem Instán mikor a kiadó oldalán belefutottam egy képbe. Miszerint a Könyvfesztiválon lesz egy magazin és abban egy kis kép rögtön megragadta a figyelmem. 

Vagyis kettő :D 

Érkezik ugyanis Thomas Harris írótól egy teljesen új könyv. Ami szintén ígéretesnek hangzik és ami természetesen már fel is került a kívánságlistámra.

Valamint aminek még ennél is jobban örültem. Teljesen odáig lettem a Hannibal Lecter sorozatért. Ami 4 részes. A vörös sárkány, A bárányok hallgatnak. Kezdtem ugye az utóbbival és most olvasom A vörös sárkányt. De rögtön felmerült, hogy kelleni fog a sorozat többi része is. Amik igencsak régebbi kiadások. Na de itt jön a jó hír. Ugyanis a General Press kiadó elhozza nekünk a másik két részt is hasonló csodás, új külsővel. Érkezik tehát hamarosan a Hannibal című könyv is :) Nagyon várom! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése