2019. július 16.

Sharon Bolton - Egyikünk hazudik

Lecter ​Hannibal óta nem volt ennyire zseniális sorozatgyilkos. Dr. Hamish Wolfe intelligens, karizmatikus és nagyon meggyőző orvos. Eközben olyan sorozatgyilkos, akit három nő kegyetlen meggyilkolásáért ítéltek el életfogytig tartó börtönbüntetésre. 
Maggie Rose briliáns elméjű, elfoglalt ügyvédnő. Jogi praxisa mellett bestseller krimiket ír, specialitása a megtörtént eseteken alapuló bűnügyi történetek. Rejtélyes, visszahúzódó természet. 
Hamish szerint csakis Maggie szabadíthatja ki őt a börtönből. Letartóztatása óta ártatlannak vallja magát, és alig várja, hogy Maggie segítségével felülvizsgálják az ügyét. 
Maggie habozik. Pedig az orvos azt is megengedné, hogy könyvet írjon az esetről. De mi van, ha valaki titokban már rég elkezdte írni a kettejük történetét?

„A rémület a csontodig hatol.” Paula Hawkins, A lány vonaton szerzője

„Sokkolóan okos thriller.” USA Today

„Bravúros utazás az őrült elmék belső világába.” The Independent

„A thriller műfaj új királynője.” Huffington Post

„Levegőt sem kapsz az végső fordulatig.” Woman and Home

„Mesterien megszerkesztett történet.” The Sunday Express






Nálam a könyv hivatalosan is elnyerte a legjobb krimi díjat! WoW!

Eszméletlenül zseniális regény!

Pedig megmondom őszintén nem kicsit tartottam tőle.

Pont előtte próbáltam be ugyanis a szerző Halj meg kétszer című regényét. Ami nekem sajnos nagyon nem jött be. Ott már túl sok mindent akart a szerző, sehová se haladtunk, csak egy nagy katyvasz volt számomra.

" A csomagban egy papírból készített virág fekszik. A szirmai fehérek, a szára és a levelei élénk smaragdzöldek. Gyönyörű darab. Egyszerűen tökéletes. 
Egy gyilkos rózsát küldött neki. " 

De mégis azt mondtam, hogy egye fene egy próbát megér. Maximum belenézek ebbe a regényébe. Azt is azért mert úgy hirdetik, hogy azoknak ajánlják akik szeretik a Bárányok hallgatnak című könyvet. Na nálam eddig az volt a Nr.1 így elkezdtem.

És elég ha csak annyit mondok ismét, hogy a Bárányokat is ütötte nálam.

Még így is, hogy a történetben vélhetünk felfedezni hasonlóságot. Mégis képes volt a szerző egy új, tökéletesen felépített sztorit elhozni nekünk. Ami képes újat mutatni a már említett könyvhöz képest. Nem is akárhogyan. Engem teljesen magával ragadott a történet.

Ami egy eszméletlen jól kitalált és megírt krimi. Ahogy elkezdtem képtelen voltam abbahagyni. Na jó hazudok mert a fele után picivel letettem. De csakis azért, hogy várjak vele egy kicsit, hogy ne legyen olyan hamar vége. :) Nem akartam befejezni, annyira imádtam.

Oké bevallom ezúttal lehet más oka is van.

" Hamish Wolfe nem indított magánhadjáratot a kövér nők ellen. Az ilyesfajta butasághoz ő túl intelligens. Ő szimplán csak gyilkos, és mint a hozzá hasonló gyilkosok, ő is egy bizonyos típusú áldozatra vadászott. " 

Mert a szerző ezúttal nem egy átlagos sorozatgyilkost alkotott meg nekünk. Hülyén hangzik de vegyünk csak a Bárányok hallgatnak sztorit. Ott egy hihetetlenül zseniális de idősebb pasas Hannibal.

Nos itt Sharon Bolton kétszeresen is egy brutálisan jó gyilkost alkotott meg nekünk. Mert nem ám egy csúnya és öreg, beteg gyilkost kapunk. Na ezúttal nincs olyan egyszerű dolgunk.

Hamish Wolfe ugyanis egy dögös, szexi, jóképű és zseniális elmével ellátott orvos, akit nem mellesleg több nő meggyilkolásával is vádolnak. Már az első néhány tulajdonság miatt sem képes senki, az olvasó sem elmenni mellette. Hiszen, én legalábbis a leírások alapján rögtön magam előtt láttam ezt a férfit.


Ahogy a kolléganőim mondanák mi vagyunk a barátnőmmel csak ilyen elborultak, hogy bejönnek az ilyen sztorik. Nem tudom akkor erre mit mondanának de engem levett a lábamról a pasi. Egy szexi, helyes férfi. Aki hihetetlenül intelligens, okos, ravasz. Nagyon jó orvos.

Mégis több nő meggyilkolásával vádolják. Ám ebbe a szálba is sikerült csavart vinnie a szerzőnek, az áldozatokkal kapcsolatban. Le a kalappal minden téren.

" Amikor Hamish Wolfe szemébe néztem, úgy éreztem, hogy abban semmi emberi nincs. " 

Imádtam ahogy megalkotta ennek a férfinak a személyiségét Sharon Bolton. Egy olyan férfiét aki már a külsejével megtéveszti az embert, a nőket leveszi a lábáról. Nem véletlenül rajonganak még így is érte, hogy gyilkosságokért ül börtönben.

Mégsem gondoltam egy olyan elvetemült, kegyetlen alaknak mint például Hannibal Lectert. Igen, több nő brutális, kegyetlen meggyilkolásával vádolják. De talán a külseje, a modora miatt nagyon sokszor nem tudtam hová tenni Hamish Wolfe-ot. Vannak olyan pillanatok, tettek amikor kinézed belőle, hogy ő a gyilkos a következőben pedig tudod, hogy ártatlan. Ördögi kör. Próbálják lefesteni egy ördögi, brutális alaknak de vajon tényleg olyan?

Nem véletlenül találó a cím. Egyikünk hazudik. De vajon ki? Hamish? Vagy valamelyik másik szereplő?

Vagy ha már karakterek akkor kapunk még egy olyan személyt akit még ennyire sem tudtam hová tenni mint Hamish személyiségét. Ő nem más mint Maggie Rose.

" Minden erotikus film vagy könyv egy fiatal, ártatlan lányról szól, akit egy veszélyes férfi irányít. Titokban minden nő arra vágyik, hogy uralják - vigyorog magában. - Különösen ha az illető faszkalap még ráaadásul erős és vonzó is. " 

Egy eszméletlenül okos, eszes ügyvédnő. Aki könyveket ír az eseteiből, de azokból sem az átlagosakat vállalja el. Hamish ügyét eleinte mégis elutasítja. De természetesen a tények amiket tudnak a férfiról, az ügyeiről és a történések mégis felkeltik a figyelmét.

Egy szerintem még a férfinál is titokzatosabb karaktert kapunk Maggie személyében. Hihetetlen de képtelen voltam őt hová tenni. Szimpatikus volt és kedveltem. Mégis volt benne valami amit nem tudtam megfejteni. Ráadásul egy igencsak figyelemfelkeltő személyiség ha kilép a fényre...

" - Miért festette ilyen színűre a haját? - kérdezi Maggie-től. 
  - Tizenhárom éves koromban az iskolával elmentünk Stratford-upon-Avonbe, hogy megnézzük a Szentivánéji álmot. Titániának kék haja volt. Iszonyatosan tetszett...... " 

Az biztos, hogy egy olyan szinten elképesztő sztorit agyalt ki a szerző, hogy WOW! Csak pislogtam.

Szép lassan jobban megismerhetjük mind Hamish, mind pedig Maggie személyét. Valamint egy nyomozó kap nagyobb szerepet a történetben. Ő nem más mint Pete Weston.


Ő is szimpatikus volt. Remek, okos zsaru.

Mégis a szerző minden szereplője kapcsán képes a történet során elérni, hogy az olvasó kételkedjen benne. Hogy vajon melyikünk is a gyilkos? Vagy egyikük sem? Ki az aki hazudik?

Bámulatos, lehengerlő, egyedülálló történet.

Ahogy elkezded teljesen lebilincsel. Imádtam olvasni.

" - Találkozni akartam magával. 
  - Miért? 
  - Ugyan már - hajtja oldalra a fejét Wolfe. - Maga is látni akart. 
  - Négy nőt ölt meg. Miért akarna egy nő találkozni magával? 
  - Néha úgy érzem, hogy Nagy-Britannia összes nője velem akar találkozni - sóhajt fel a férfi. " 

Remekül megalkotott karakterek. Egy ismerősnek hangzó történet ami mégis olyan fordulatokat, csavarokat tartalmas amihez foghatót még nem olvastam. Új, eszes, páratlan. Sosem tudhatod mi fog történni. Minden összefügg mindennel. Csak kapkodod a fejed. Természetesen végig próbálsz rájönni, hogy mi is folyik itt. Na nekem nem sikerült. :D  És amikor mindenre fény derült? Atyaééég! Csak bámultam! Zseniális! Imádtam!

Ráadásul ebbe a nem mindennapi, erőszakkal teli, kegyetlen, félelmetes mégis lehengerlő történetbe képes volt a szerző egy csomó érzelmet belecsempészni. Én amin meglepődtem az a szerelmi szál ha lehet így nevezni. Irtó jól kitalálta és bizonyos pillanatokkal feldobta a sztorit. Fantasztikus volt olvasni.

Van itt minden. Nálam ez a krimi vezeti a listát. Eszméletlenül megszerettem, csak kevés volt. Még így is, hogy abbahagytam, annyira hamar vége lett és rendesen hiányérzetem volt utána.

Köszönöm az élményt a szerzőnek mert minden pillanatát élveztem és szerettem.

" - Nézz ezekre a pasikra. Nézd meg Ridley-t, Caldellt, ha Mulligant nem is annyira, de Fryert mindenképpen. És különösen Hamisht. Csak vess rájuk egy pillantást. 
Pete szemügyre veszi őket, és azonnal megérti, mire céloz Liz. 
  - Ha Maggie-t csak és kizárólag az igazság érdekli - folytatja Liz -, akkor miért van az, hogy csak a jóképű pasasok ügyeit vállalja? " 

Én kimondom de teljesen a rabja lettem Hamis Wolfe-nak. Tuti, hogy valami baj van velem :D

Remek karaktereket kapunk. Az egyik legzseniálisabb gyilkos, akiről nem tudhatjuk biztosan, hogy ő e a gyilkos?!  Intelligens, jóképű, egy neves orvos. Akit mégis brutális gyilkosságokkal vádolnak. Akinek az élete ha azt hisszük is, hogy nyitott könyv előttünk, nagyon hamar rájövünk, hogy közel sem az.

Maggie miatt szintén, bár nála már az elején sejthető, hogy valami titok lappang a háttérben. Csak azt nem tudjuk mi az. Vagy tényleg van egyáltalán? Olyan fordulatok, hogy hiába gondolsz valamit biztosnak a következő pillanatban valami olyan történik, hogy már meg is kérdőjelezel mindent.

Csupa titok, kétely, találgatások. És ki a gyilkos? Hamish? Vagy valaki más? Egy hasonlóan okos, félelmetes és kegyetlen elme? Hogyan függhet össze mindenki mindennel? Kiválóan kitalált és véghez vitt történet. Amiben sosem tudhatod mi fog történni. Ami olyan meglepetéseket tartogat számodra, hogy csak pislogsz. Ezért is imádtam olvasni.

" - Ti  meg készségesen elhittétek, hogy egy ilyen kellemes fickó képes megölni négy nőt? 
  - Fel tudnék most sorolni néhány igen vonzó külsejű tömeggyilkost. " 

Teljesen lekötött, elvitt egy nem mindennapi, kegyetlen, félelmekkel, titkokkal, meglepetésekkel és érzelmekkel teli utazásra.  Ahol sosem tudhatod mi fog kiderülni még...... De az biztos, hogy tökéletesen a helyére került minden. Remekül varrta el a szálakat a szerző.

Igaz nekem kevés volt. Én azért tudtam volna még a végén olvasni egy kicsit :)

Csak ajánlani tudom mindenkinek. A krimik kedvelőinek főleg, de természetesen azoknak is akik még nem próbálkoztak a műfajjal. Az Egyikünk hazudik tökéletes kezdés lehet.

" Nem lehetek szörnyeteg, ha szeretsz. "

Zseniális, elképesztő, félelmetes, titokzatos.

Olvassátok el, szerintem nem fogtok ti sem csalódni benne. Én imádtam! Óriási szerelem lett!

A leírásoknak hála képes mindent pillanatot, érzést tökéletesen átadni. Magad előtt látsz mindent és átélsz. Annyira szerettem ezt!


" - Meg tudna ölni bárkit is? - teszi fel a kérdést Maggie. 
  - Ha sokáig kell még itt maradnom, akkor lehet, hogy megölök valakit. Szóval igen. 
Ekkor valami nagy sötétség árad a tekintete mögül, de hogy az egy emlék vagy jóslat, nem lehet tudni. " 

Légy részese te is ennek a brutális gyilkossági nyomozásnak, ahol senki sem az akinek látszik. Ahol minden és mindenki tele van titokkal. Ahol minden csupa meglepetés. Izgalmas, fordulatokkal teli, érzelmekkel. Ugyanis mindenki fejébe belepillanthatunk amiért még hatalmasabb pont a szerzőnek.

Hajrá mindenkinek! Ezt olvasni kell!






Értékelés:






Köszönöm a Lettero kiadónak, hogy elhozták nekünk ezt a regényt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése