2022. december 10.

Jane Riordan - Volt ​egyszer egy mackó




A Micimackó megjelenésének 95. évfordulója alkalmából a rendkívül tehetséges író, Jane Riordan egy csodálatos történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. A kötet méltó tisztelgés a világ leghíresebb medvéje előtt, és tökéletes alkalom arra, hogy újra találkozhassunk kedves barátainkkal, és megtudjuk, mi minden történt velük, mielőtt a Százholdas Pagony lakói lettek. A könyvet gyönyörű illusztrációik is díszítik, amelyeket Mark Burgess készített E. H. Shepard stílusában.


Aki járt már itt nálam tudja, hogy én nagyon szeretek mesekönyvet is olvasni. Szerintem ez egy olyan örök dolog. Nincs korhoz kötve. Én imádom őket. Manapság pedig pláne, mert annyira csodálatos mesekönyvek készülnek. Vagy akár régi klasszikusok új köntösben. 

Most valami ilyesmiről mesélek egy kicsit nektek. 

Ki ne ismerné a világ leghíresebb medvéjét? 🍯🐻

Bizony Micimackó. Nekem mindig nagy kedvenc volt ez a mese. De könyvben még nem volt hozzá szerencsém. Így soha jobbkor ez a kiadás. 


Most van ugyanis a Micimackó megjelenésének 95. évfordulója. Ez azért elképesztő. És mind a mai napig tényleg egy örök kedvenc. 

Így elhozta nekünk a Móra kiadó ezt a külsőre és belsőre egyaránt gyönyörű mesekönyvet. 

Ami picit más, mint a megszokott, eddigi Micimackó történetek. Úgy fest meséknek, ennek is lehetett egy amolyan előzmény történetet készíteni. Mert ebben a könyvben nem a jól ismert sztorik egyike lapul. 

Ha kezetekbe veszitek ezt a könyvet, akkor ti is megismerhetitek Micimackó történetét, ahogy eddig nem olvastuk. 

Jól ismerjük ugye ezt a medvét. A társait. Róbert Gida, Nyuszi, Tigris, Malacka, Füles és a többieket. Akiket ismerünk és szeretünk. Sok remek mesét, kalandot élhettünk már át velük. 

De jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történet a kezdetek előtt? Tényleg fantasztikus ötlet volt ez a könyv, ami a mindezek előtti időt mutatja be. Hogy mi is volt Micimackóval mielőtt a Százholdas pagonyba került?  Róbert Gidával és társaival? Hogyan ismerte meg a többieket? 

Miként találkozott Malackával? Fülessel? Mindenkivel? 


Milyen élete volt a mi csacsi, öreg medvénknek. 😊

Ez a mesekönyv ezt meséli el nekünk. Én nagyon élveztem. Hiszen imádom ezeket a karaktereket. Tényleg remek volt arról olvasni miként lettek azok akik, hogy kezdődött minden. 

A csodás történet elmesélése mellett pedig valami meseszépen van a könyv illusztrálva. Ahogy említettem ugye látszik is, hogy egy nagyon igényes, gyönyörű borítót is kapott a könyv. Tökéletesen illik az egész Micimackós világhoz. Ahhoz, amilyen apropóra készült ez a mesekönyv. Belül pedig pont ugyanilyen csodás. 

A hétköznapi taposómalomból, főleg az év végi örültek házából, a legtökéletesebb kikapcsolódás volt ez a könyv. 

Egy igazi és örök klasszikus új köntösben, új nézőpontból. Mindenki kedvenc medvéje visszatért. :)

Szerintem mindenkinek el kell olvasnia. Kicsiknek és felnőtteknek. Ne habozzatok. Remek kikapcsolódás Micimackóval. Elképesztően jókat lehet nevetni velük, rajtuk. Imádtam!  💖



Idézetek: 

" Volt egyszer egy medve, aki egy polcon üldögélt egy hatalmas nagy, Harrods nevezetű áruházban. " 


" Télen nagyon hideg van.
  Nyáron viszont nagyon meleg van.
  Ősszel hullott levéllel tele a határ.
  Tavasszal meg az idő összevissza jár.

Itt Micimackó elakadt, mert igazából sose jött rá, mi a különbség a tavasz és az ősz között, azaz hogy melyik tolakszik a nyár elé, és melyik lohol a nyomában. Megpróbálta már ezt kibogozni, de úgy járt vele, mint a keddel és a csütörtökkel: elég, ha egy pillanatra nem nézel oda, és máris helyet cseréltek. " 



" …-Bizonyára - bólint Micimackó kötelességtudóan.- Ezzel együtt remélem,hogy lesz időnk az Ebédre is. Rettentően sajnálnám szegénykét, ha úgy érezné, hogy elfeledkeztünk róla. " 


" – Ezek a dinoszauruszok hatvanöt millió éve éltek – magyarázta Róbert Gida. – Az hat darab nulla! – tette hozzá büszkén.
– Az még múlt szerda előtt volt? – kérdezte Micimackó. – Azelőtt, hogy Füles a gyümölcskocsonyába lógó orral aludt el? " 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése