2024. június 20.

Zakály Viktória - Emlékeznem ​kellett volna

   📚 Könyvajánló 📚



Emlékeznünk ​kellett volna, hogy a lélek nincs hozzászokva a boldogsághoz.

Nick,
hat éve már, hogy nem láttalak, nem hallottam felőled. Ez nem szemrehányás, nem is lehetne az, hiszen mindenféle magyarázat és búcsú nélkül én hagytalak el azon az éjszakán… Esélyt sem adtam arra, hogy visszatarts. Azt hittem, nem vagyok elég jó neked? Megijedtem, hogy nem vagy tökéletes te sem? Lehet…
Hat éve menekülök előlünk. Most, miután egy rohadt félfamentes papírból megtudtam, hogy el akarsz válni, szembe kellett néznem mindezekkel. Talán ki kell gyomlálni a múltunkat, hogy kiderüljön, van-e jövőnk. Ideje megtudnunk, hogy a sziklakertben is nőhet-e virág…
(Még) a feleséged, Blanka

A festői spanyol szigeten álló, a világ leggazdagabbjainak fenntartott luxusszállodába gyakornokként érkező Blanka nem sejtette, hogy munkába állásával ekkorát fordul az élete. Azt meg végképp nem, hogy ennél nagyobbat csak akkor fog, amikor hat évvel később egy rejtélyes végrendelet miatt visszatér a szigetre.
Zakály Viktória regénye humorral fűszerezett lírai érzékenységgel meséli el egy önmagát kereső fiatal magyar nő és a jóképű, ámde zárkózott skót vikomt nem mindennapi szerelmi történetét, kettőjük önismereti utazását.

ZAKÁLY VIKTÓRIA, író, két kisfiú édesanyja. Mensa-tag és tudja, hogy milyen mentális jelenség a szinesztézia. 2012-ben megjelent első könyve óta sokat változott. Akárcsak regényeinek szereplői, ő is bejárta a nagybetűs felnőtté válás kacskaringós ösvényeit.


Ez volt az első regényem az írónőtől. Ha úgy fogalmazok, hogy tartottam tőle, az erős. Inkább nem tudtam, mire számítsak. Milyen lesz a történet, hogy ír a szerző. De már abból is tudtam, hogy biztos meg fog venni magának, hogy melyik kiadónál jelenik meg. Nálam ez igazi garancia volt kezdésnek. Nem is tévedtem. 

Természetesen maga a regény gyönyörű külseje és a fülszöveg is már árulkodtak. Mégis nyilván a végső döntést a regény elolvasása hozta meg. 

Azt kell mondjam, hogy elkezdtem és nem volt megállás. Szinte egy ültő helyben, hajnalig olvastam. Még az utolsó 100 oldalnál sem tudtam letenni. Pedig már jócskán éjszaka volt. De annyira kíváncsi voltam akkor már, hogy hová fut ki a történet, hogy muszáj volt.

Az írónő csodálatosan ír. Nagyon tetszett, hogy a szereplők gondolataiba sem átlagos módon pillanthattunk bele. Két idősíkon is játszódott a történet. 

Egyrészt a jelenben, másrészt évekkel korábban azt is elmeséli, hogy Blanka és Nick miként és hogyan ismerkedtek meg. Hogy kezdett el alakulni a munka, majd a romantikus kapcsolatuk. 

Annyira, de annyira szerettem ezt a történetet. Viki elképesztően gyönyörűen ír és mesél. Az egész sztorit lehengerlően adja vissza a leírásoknak hála. Ahogy visszaadja az érzelmeket, a történéseket. Fantasztikus szereplőket alkotott meg. Mesés tájleírásokat kaptunk. Mindig is imádtam az ilyen helyes kis szigeten, tengerparton játszódó, már-már rusztikus történeteket. Minden egyes apró mozzanatát magam előtt láttam olvasás közben. Ezt pedig, ha egy szerző így képes elérni, az bámulatos. 

A történet is igazán különleges. Igen, nyilván akadnak benne ismerős hangulatok, mégis ahogy az egészet kitalálta, ahogy csavarta a szálakat, az egy igazán lenyűgöző és egyedi történetet ad ki végül. 

Csupa érzelem. Szeretet, félelem, szenvedély, szerelem. Düh, remény és reménytelenség. Sok nehéz élethelyzet. Igazán tanulságos olvasmány is. Remekül mutatja be a családi kapcsolatokat. Hogy mennyi félék lehetnek. Nagyon tetszett Blanka egész családja. Ezek mellett csempészett még az írónő életszagú cselekményeket a regénybe. Sok kérdés, amire keressük a választ. Végül pedig hihetetlenül sokat is tanulhatunk belőle, amellett, hogy egy remek kikapcsolódást is nyújt. 

Remekül megtalálta a komoly témák mellé az egyensúlyt a boldog, vidám részekkel. Ezzel a nem mindennapi, hihetetlenül erős szerelem történetével. De felmerül a kérdés, hogy vajon mennyi és mekkora viharokat képes egy kapcsolat túlélni? 

Nick és Blanka kapcsolata. Mindketten nagyon erős emberek. Mégis vannak gyengeségeik. Ők sem tökéletesek. Mégis remekül illettek egymáshoz. Nagyon megszerettem őket. Azonnal szimpatikus és szerethetőek lettek . Ők és a többi karakter is. 

Nagyon sok kérdés volt benne, hiszen jöttek itt végig fordulatok, titokra derült fény. Folyamatosan fenntartja a regény az érdeklődést. Nagyon kíváncsi voltam, hová fut ki az új kedvenc párosom története. Sok nehéz pillanatot éltem át velük, de ugyanennyi jót is. Féltettem őket, voltak könnyek. De jókat nevettem és szerettem velük. 

Egy regény, amiben tényleg minden van. Romantikus, drámai, néha már-már kaland regény is. Imádom! Ahogy mondtam ez volt az első Zakály Viktória könyvem, de tuti, hogy nem az utolsó. 

Jó szívvel ajánlom nektek! Egy igazán sokoldalú, gyönyörű történet ez. Bámulatos külső mögé rejtve. Ha szeretnétek egy érzelmes, kalandos, ugyanakkor életszagú történetet olvasni, egy csodás kis szigetre utazni, akkor ne hagyjátok ki! Én gondolatban is végig az írónő mesélte helyszíneken voltam, a szereplőivel és minden percét élveztem és szerettem! Vegyétek kézbe és nem fogjátok megbánni! 💖 


Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése