2019. január 15.

Jo Nesbø - Hóember




Harry Hole, az oslói rendőrség különc főtisztje az ősz elején névtelen levelet kap, Hóember aláírással.
Amint lehull az első hó, titokzatos eltűnések, bestiális gyilkosságok sora kezdődik a norvég fővárosban. Az áldozatok egytől-egyig családos nők, s az esetek riasztó hasonlóságot mutatnak évekkel ezelőtti eltűnési ügyekkel. A rendőrség sorozatgyilkosra gyanakszik, ugyanis az elkövető különös nyomot hagy maga után: egy-egy hóember őrzi a tetthelyeket.







Most már hivatalosan is krimi rajongó lettem. A skandináv krimiké főleg. Azon belül ez az író és sorozat nekem ezzel a könyvvel hatalmas kedvenc lett.

És itt sem én lennék ha sorrendben kezdtem volna a sorozatot. De ez a könyv és a kiadó hibája :D Egyszerű, mégis tökéletes filmes borítót kapott a könyv. Én rögtön beleszerettem. Eszméletlen jó lett, ráadásul kemény borítós amit külön imádok benne.  Már ez miatt azt mondtam, hogy nekem ez kell!

Na de most el is jutottam oda, hogy elolvassam a Hóembert. És WOW!!! Brutálisan jó lett!

" Aznap esett le az első hó. "

Előre leszögezném, hogy úgy kezdtem el olvasni, hogy tudtam ugye ahogy már említettem film is készült belőle. De eszem ágában sem volt addig megnézni amíg a könyvet ki nem olvastam. De utána már nem bírtam ki és azért megnéztem a filmet is. És ahogy egyébként is várható volt  közelébe sincs a könyvnek. Mint a legtöbb esetben ugye.

Megnéztem, egynek jó volt. De nagyon más. Nem is kérdés, hogy csakis a könyv. Így a filmről ennyit, immár teljes mértékben a könyvé a főszerep.

A remek borító mellé igazán ütős fülszöveget is kapott a történet. Egy két jól elejtett mondat még a borítón, hogy felcsigázza az olvasót. Hát engem teljes mértékben sikerült. Igaz kissé furcsán is jártam a könyvvel. Mert lassan olvastam. Állatira tetszett és nem akartam, hogy vége legyen. Ugyanakkor persze ott volt, hogy a végére akartam járni. Tudni, hogy ki is a Hóember.

" Sikoltani szeretett volna, de ösztönösen érezte, hogy nem teheti, hogy csendben kell maradnia. Egészen csendben. "

A történet tökéletesen kitalált, remekül végigvezet rajta az író. Ahogy elkezded olvasni rögtön magába szippant és nem ereszt. Ezúttal a pokolian hideg, sötét és havas téli Oslo a helyszínünk. Az biztos, hogy csodás hely. Én imádom a hideget és gyönyörű lehetett ahogy elképzeltem. Remekül lefestette a helyszíneket az író.

 

Eleinte így láttam. De ahogy belemélyedtünk a történetben úgy lett számomra rideg, fagyos, félelmetes hely. Ez a sztorival jár.

A történetet az oslói rendőrség főtisztje Harry Hole meséli el nekünk. Aki nem egy olyan szokványos férfi főszereplő akiket megszokhattunk. Már a történet sem az. Egy negyvenes éveiben járó férfi akinek problémái vannak az alkohollal. Érdes a modora, érdekes egy figura. Mégis pokolian jó abban amit csinál. Visszatérve a problémáira tetszett ahogy igyekezett megbirkózni velük. Szükség is volt rá hiszen lényegében rajta múlott, hogy ezt a kegyetlen gyilkost elkapják. Én ettől függetlenül és pont ezért mert próbálkozott nagyon bírtam a pasit. Volt egy stílusa az tuti. Nem egy nagy csapat játékos de mint mindennek ennek is oka. Ugyanakkor ha valakit szeret akkor bármit megtenne érte. Végig szimpatikus karakter volt.

" Harry elvigyorodott. Máris kedvelte a nőt, de természetesen nem tartotta kizártnak, hogy később változhat a véleménye. Mindig is hajlandó volt megadni embertársainak az esélyt arra, hogy feketelistára kerüljenek. "

Kedveltem Oleget, tetszett, hogy ilyen jól kijöttek Harry és ő.

Rakel. Hát nem tudom...... Eleinte szimpatikus volt. De utána a játék amit űzött nem tetszett. Nem tudta maga mögött hagyni a múltat de elengedni sem. És ha ő nem is gondolt ebbe bele ez van akinek akkor sem tett jót. El kellett volna már döntenie, hogy mit akar.

Összességében remekül keverte a lapokat az író. Minden tökéletes volt a történetben.

Harry nyomozó társai is szimpatikusak voltak. Katrine-t is kedveltem. Mathiast például már közel sem.

" – Nem ízlik az almabor?
– Alkoholt tartalmaz – felelte Harry.
– Valóban? – kérdezte Stop és nézegetni kezdte a poharát. – Sosem gondoltam volna. "

Annyi biztos, hogy le a kalappal az író előtt. A tökéletes krimit hozta össze. Nem kevés félelem, halál, rettegés, titkok. Hogy végül minden összefügg mindennel.

Mint mindig itt is képben van, hogy végig törtem a fejem, hogy ki is lehet az? Mi történik valójában? És nem jöttem rá. Aztán végül mikor minden a helyére került csak pislogtam. Brutális a gyilkos és az író ezt nem akárhogy, remekül leírta nekünk. Hihetetlen számomra ismét, hogy mikre nem képesek az emberek....

És pont egy ilyen havas időben olvastam. Rendesen para a hóemberektől :D Eszméletlen izgalmas, bámulatos csavarokkal teli a regény. Félelmetes ugyanakkor elgondolkodtató is. Egyszóval WOW!
Minden pillanatát élveztem!


" Harry lassan bólintott. – Ki készítette a hóembert, Jonas?
– Nem tudom.
Harry az ablak felé fordult és kinézett a kertbe. Hát, ezért jött ide. Hirtelen úgy érezte, mintha a falakon keresztül jeges fuvallat söpört volna végig a szobán. "

Nálunk nagyon viszik az író könyveit és már meg is tudom érteni miért. Ráadásul ismét egy sorozat része a Hóember. De az biztos, hogy ezek után az összes részt begyűjtöm. Kíváncsi vagyok az előzményekre a karaktereket főleg Harryt illetően, ugyanakkor a folytatásra is.

Csak ajánlani tudom. Minden megvan benne ami kell! Egy remek főszereplő, tökéletes helyszínek, leírások. Egy olyan gyilkossági ügy ami hihetetlen jól lett kitalálva. Hogy végül milyen bámulatos módon függnek össze a dolgok. Elképesztő, imádtam! Félelemmel, titkokkal, halállal, meglepetésekkel teli. Ugyanakkor belepillanthatunk a karakterek életébe. Szeretet, barátság, szenvedély, ezek is hozzávalói a regénynek. Magunk előtt látunk és átérzünk mindent! Le a kalappal!


" Hagen Harryt nézte. A rendőrkapitányságon dolgozók többségéhez hasonlóan Harry Holét ő is önfejű, arrogáns, indulatos, kiegyensúlyozatlan, alkoholista alaknak tartotta. Ennek ellenére boldog volt, hogy egy csapatban játszanak. Nem szívesen lett volna annak a gazembernek a bőrében, akinek ez a pasas liheg a nyomában. "


Mindezek tökéletes keveréke a Hóember! Én imádtam! Csak ajánlani tudom! Kalandozzatok el Ti is a hideg és sötét Norvégiába és fejtsétek meg a Hóember titkát! :)






Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése