2019. február 12.

Sarah J.Maas - Szárnyak és pusztulás udvara (Tüskék és rózsák udvara 3.)



A festményem hazugság volt.
Még nem álltam készen.

Feyre visszatért a tavasz udvarába, hogy információkat gyűjtsön Tamlin mesterkedéseiről és a Prythian meghódítására törő Hybern királyáról. Veszélyes kettős játékot játszik, és egyetlen apró hiba végzetesen megpecsételheti nemcsak az ő, de az egész világ sorsát.
A háború közeledtével pedig el kell döntenie, hogy kiben bízik meg a lenyűgöző, ámde veszedelmes főurak közül, és a legváratlanabb helyeken muszáj szövetségest találnia.
A Földet vörösre festi a rengeteg kiontott vér, miközben gigászi hadseregek küzdenek valamiért, ami az egész világ pusztulását hozhatja.

A lenyűgöző New York Times és USA Today bestseller sorozat vadonatúj kötete.
#1 helyezett a goodreads.com 2017-es szavazásán, Young Adult Fantasy kategóriában.





Azt hiszem ez a könyv az, ahol szintén pokoli nehéz az értékelés. Nem véletlenül halogattam idáig. Legszívesebb bemásolnám milliószor az imádlak, fantasztikus, zseniális és a gyönyörű szavakat. És ezzel meg is lehetne. Hiszen tökéletesen leírják, hogy milyen is ez a történet.

Nem vagyok az a hú de nagy fantasy olvasó. Persze ilyen történetek is sorra kerülnek néha, de olyan sűrűn nem. Az Üvegtrón sorozat például nekem abszolút nem tetszett.

Ez a Tüskék és rózsák viszont? A legfantasztikusabb fantasy! Imádom! Pedig kissé nehézkesebben vettem rá magam az olvasásra, amire aztán végül egy barátnőm beszélt rá. A már említett sorozat után ugyanis nem nagyon akartam bárminek is nekiállni az írónőtől. De a legjobb döntés volt.

Ugyanis ezzel a sorozatával valami lenyűgözőt alkotott az írónő. Ez a világ amit megalkotott bámulatos!

Annyira sajnálom, hogy vége lett. Másfelől viszont örülök. Mert végre egy sorozat, ami teljes egészében kijött a kiadótól. És ahogy vége lett a sztorinak? Kijárt a kedvenceinknek a nyugalom, már ha egyáltalán teljesen eljöhetett. Na meg őrülten kíváncsi is voltam.

Annyi biztos, hogy az írónőben abszolút nem csalódtam. Sőt! Le a kalappal! Nemcsak ezt, hanem az egész sorozatot ahogy megírta. Tökéletes véget kapott a történet. Minden úgy ahogy lennie kellett. Vagy mondjuk úgy hogy a nagy könyvben megvan írva? Mert ismét egy szép vastagságú könyvecskét kaptunk. :)

" És amikor a szárnyai az enyémhez értek, mert egyszerűen boldog volt, és el akarta mondani, hogy az örökké valóság számunkra csak most kezdődött, akkor döbbentem rá, hogy az élet mekkora ajándék. Az egész élet. "

Gyönyörű borítóval. Tökéletesen illik a történethez, a sorozathoz. Ez tényleg jobb választás lett. Ha többet is kellett várni rá, annyi bizonyos, hogy erre a könyvre megérte. Eszméletlenül vártam ezt a részt és minden várakozásomnak megfelelt. Sőt, felül is múlta.

Ha lehet ezt mondani igencsak kegyetlen véggel lett befejezve a második kötet. Már akkor kellett volna ez a rész.

Meg kell mondjam némi félsz is volt benne, hogy akkor most mi lesz?  Hiszen hőseinknek el kellett válni. Nem tudtuk vajon meddig?

De ismét bejön az, hogy az írónő abszolút érti a dolgát és tökéletesen alkotta meg ezt a történetet.


" Rhys odalépett hozzám, és megfogta a kezem.
A Győzedelmes Éjszaka és az Örök Csillag.
Ő a lágy, egyben ijesztő sötétség, én a tiszta fény, ami az ő árnyékai miatt csillog. "

Hősnőnk Feyre visszatért a Tavasz udvarába. Aki olvasta a történetet tudja, hogy ez a szál hogyan is alakult. Hogy Feyrének nem éppen jó ez. De érthető, hogy mit miért tesz. Noha nem veszélytelen. Nem kis veszélynek teszi ki magát. A népéért, a családjáért, barátaiért. Azért, hogy ezt a csatát megnyerhessék. Ami javában folyt neki pedig úgymond a másik oldalon kell lennie. Egyedül. Le a kalappal a lány előtt. Nem egy anyám asszony katonájának, egy félős lánynak ismerhettük meg eddig sem. Ezúttal viszont még keményebb, ha kell hidegebb. Tudja mit akar, mit miért tesz. Bátor, akaratos, okos. Eléri amit akar. Még azok után is, hogy ennyi mindenen kellett keresztül mennie képes hinni a jóban. Mindvégig nagyon szerettem a karakterét. Remekül megalkotta az írónő. Egy olyan hősnő akit a legelejétől megkedvel az olvasó és végig szereti is. Szurkoltam neki, hogy elérje amit akar.

" Még ötszáz évig vártam volna rád. Ezer évig. És ha csak ez a pár hónap adatott meg nekünk, már ennyiért is megérte várni. "

Ebben a részben aztán még annyira sincs könnyű dolga. De nemcsak neki, a többieknek sem. Rengeteg mindennel kell szembenézniük. Most dől el minden. Bámulatosan lettek keverve a lapok. Csupa meglepetés, váratlan fordulat. Néha csak lestem, ámultam. Sokszor nem éppen jó értelemben de volt, hogy a jó miatt is. Fordulatokkal teli, izgalmas. Egy csodálatos világ, csodás képességű lényekkel. Egy világ ami néha baljós, sötét, félelmetes, kemény. Máskor pedig világos, maga a fény. Reménnyel, szeretettel, szerelemmel teli. Mindezek lenyűgöző elegye ez a  regény.

Na és akkor még az én nagy szerelmemről még nem is esett szó. Rhys. Igaza lett a barátnőmnek aki azt mondta nekem anno, hogy csak olvassam el a második részt és újra megbeszéljük a véleményem róla. Hát tényleg lett volna mit beszélni. Mert neki lett igaza. Egyszerűen imádom ezt a férfit. Az éjszaka udvarának főurát. Akitől amennyire tartanak, mások annyira szeretik. Félnek tőle és tisztelik.

Erős, okos, bátor. Bármit megtenne az övéiért, a családjáért, a barátaiért, a szerelméért. Ha eddig nem szerettem bele eléggé akkor ebben a részben abszolút elvesztem. Végem. Imádtam őt! Rhys az első háromban a könyves álompasiknál. Nem is kérdés. <3

" A szemébe néztem. – Szeretlek – mondtam. Erre felkapta a fejét, és felcsillant a szeme is.
– Egy időben csak álmodoztam arról, hogy ezt mondod nekem. "

És akkor még itt volt a többi karakter is. Feyre testvérei. Nesta még mindig nem éppen volt a szívem csücske, vagyis inkább hol szimpatikus volt hol nem :) Elaine-t kedveltem. Lucient szintén. Örültem, hogy Feyre mellett volt. Már előtte is bírtam őt. Igaz ezúttal nem lehetett könnyű neki egy teljesen más helyen de remekül helyt állt.

A további barátok: Cassian, Mor, Azriel, Amren. Nagyon szerettem őket. Remekül megformázta őket Sarah J.Maas. Bátrak, okosak. Bármit megtennének egymásért. A népükért, családjukért. Ráadásul a sok nehéz pillanat mellé szerencsére jutottak szép számmal vicces, nevetős pillanatok is.



" – Az is csoda, hogy egyáltalán el tudom olvasni ezeket a dolgokat.
Rhys szeretetteljesen és kicsit csibészesen mosolygott.
– Ebben valószínűleg szerepet játszottak az olvasóóráink is.
– Igen. Biztos csak az olyan mondatok miatt megy az olvasás, mint: Rhys a legnagyszerűbb szerető, akit csak egy nő kívánhat magának.
– Csak próbáltam elmondani neked, amit most már tudsz. "

Maradjunk annyiban, hogy nem kellett őket félteni. Ahogy Rhys és Feyre is odatudták mondani egymásnak ha arról volt szó. Remek szócsatás pillanataik voltak. De ugyanígy a többieknél szintén. Pont ezért volt tökéletes. Kellett, hogy ne mindig csak az aggódás, fájdalom, harc legyen. Kellettek a mosolygós, nevetős szép pillanatok. Tökéletes mennyiségben voltak ezek is, hogy ellensúlyozzák a nehezebb perceket. Ezért tökéletesek az írónő regényei. Mindenből a kellő mennyiség van bennünk. Ebben a sorozatában biztos.

Mivel nem kis csatára készültek itt a végső részben szó szerint mindenki jelen volt. Az összes udvar főura. Meg kell hagyni ha összeeresztették őket akkor sikeredtek csak igazán jó kis pillanatok. De tetszett, hogyha kellett megvolt az összetartás.

" – Viviane, bemutathatom neked Feyre-t? Feyre, ő Viviane, Kallian hitvese.
Thesanre és Kalliasra pillantottam, utóbbi felvont szemöldökkel nézte a feleségét és Mort.
– Eredetileg otthon akartam hagyni – mondta Kallias Rhysnek –, de azzal fenyegetett, hogy megfagyasztja a tojásaimat.
Rhys vigyorgott.
– Ismerős…  "

Nem mindig volt könnyű de remekül vitte ezt a szálat is végig a szerző.

És ami nem hiányozhatott ha már a kedvenc párosunk történetének befejezéséről beszélünk. Az a mindent elsöprő szerelem. Hogy ők ketten bármit megtettek volna egymásért. Amikor Feyre hazatért :) A legszebb jelenet! Valami bámulatos lett! Annyira imádom őket! Csupa tűz, szenvedély, vágy. Szeretet és szerelem. Csodáson megírt pillanatok.

A regény minden egyes pillanatát képes vagy egy lenyűgöző filmként magad előtt látni.

Egy hihetetlen világ. Ahol most mindenkinek össze kellett fognia, hogy túléljék, megnyerjék ezt a háborút. Váratlan helyzetek, nehéz döntések. Fájdalom, félelem, vér, veszteségek. Csupa izgalom és fordulatok. Tökéletes karakterekkel. Akiket az első pillanatoktól a szívedbe zársz. Na persze nem mindenkit. Mint mindig itt is akadnak kivételek. Annyi biztos, hogy az írónő a negatív karaktereket is remekül megalkotta. Volt akiről a tettei miatt változott a véleményem. Ahogy mondtam egy meglepetésekkel teli regény.

" – Ez itt Velaris – mondtam. A csillagfény városa.
Nyelt egyet.
– Te pedig uralkodónő vagy az Éjszaka udvarában.
– Igen, így van – szólalt meg egy hang a hátam mögül. Teljesen ledermedtem. Az illata körülvett, felébresztett. "

Igaz volt egy pont amikor talán egy picit túlzásba is vitte az írónő. Mert rendesen a frászt tudja hozni az olvasóra. Néha volt ám pislogás. És megmondom őszintén nálam sírás is. Jó és rossz miatt is. Hol velük nevettem, szerettem, aggódtam és sírtam. Mindenféle érzelemből kijut annak aki elolvassa ezt a regényt. Pont ezért le a kalappal Sarah J. Maas előtt. Hogy ezt mi olvasók így át tudjuk élni. Tökéletes lett! Meglepetésekkel, jókkal és rosszabbakkal de minden a helyére került.

Egy olyan sorozat született ami egy teljesen más, bámulatos világba kalauzolja az olvasót. Ha egy kicsit ki akartok szakadni a hétköznapokból akkor ez a tökéletes választás. Immár teljes is a sorozat. Jobbat nem is kereshetnétek. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

" – De együtt szeretnék aludni veled – súgtam. – Azt szeretném, hogy a karjaidban tarts.
A szemében csillagok gyúltak.
– Ez mindig így lesz – tett ígéretet, és homlokon puszilt. – Örökké. "

Egy világ ahol néha fent vagy a fényben, máskor pedig a sötét mélybe ránt. A legjobb karakterekkel. Leírásokkal a karakterekről, a helyszínekről. Mindenről. Egy csodás mese. Mindenkinek! Gyönyörű lett! Köszönöm az élményt! Az biztos, hogy egy bármikor újraolvasós sorozat.


Ha még nem olvastátok tessék nekiesni mert ezt nem lehet kihagyni! Hagyjátok, hogy a Tüskék és rózsák világa titeket is elvarázsoljon és egy mesés utazásra repítsen! Kihagyhatatlan!






Értékelés: 




Hát nem gyönyörűek egyben? 



És, hogy a végén elbúcsúzzunk minden szereplőtől :) egy kis kép áradat: 

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése