2022. szeptember 28.

Hidasi Judit - Apró ​bolt a sétányon


Azt ​mondják, bármikor újra kezdheted az életed… De azt nem mondják, hogy ez nehéz lesz…

Éva titkokkal tele érkezik haza Amerikából a húszéves érettségi találkozójára, a balatoni kisvárosba. Szinte pillanatok alatt lesz szerelmes az emlékeibe, a régi életébe. A rózsaszín felhők közül azonban gyorsan a földre esik, mert a városban sok minden megváltozott.

Nem elég, hogy bohém anyja rábízza a parti sétányon lévő boltocskát, de új otthont is kell találnia magának. Szerencsére régi barátnői mindenben segítik, nem úgy Tamás, aki a bolt másik felét bérli és egészen más tervei vannak. Évával és az apró bolttal is.

Egy átmulatott és átbeszélt éjszaka után a régi barátnők megalapítják a Prosecco Klubot, ahol a maximális őszinteség alapkövetelmény. Ez viszont jó néhány régi sérelmet felszínre hoz nemcsak a helyét kereső Évánál, de a háromgyerekes Gabinál és a még mindig szingli Nórinál is. Tamás pedig egy kicsit mindannyiuk életében szerepet játszik. A nyár éppen csak elkezdődik, a szálak pedig egyre jobban összekuszálódnak…

Hidasi Judit regényében visszatalálunk a múlthoz, ahonnan életünk kötelékei erednek. A történet hősnőivel együtt járjuk be az utat, amely elvezet azokhoz az értékes dolgokhoz, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.


Számomra nagyon hamar kiderült, hogy imádni fogom ezt a vagány, mesés köntösbe bújtatott regényt. Egyrészt ott volt a tény, hogy már rögtön megfogott a borítója. Aminél azért mégsem voltam elég szemfüles, hogy rá zummoljak arra a bizonyos kisboltra. Mert ahogy elkezdtem, akkor derült ki számomra, hogy a levendula is nagy szerepet játszik a történetben. 

Ha netán semmi sem tetszett volna a könyvön már ez megvett volna. De mivel az előbbi állítás egyáltalán nem állt fent, így a levendula még egy óriási pluszt adott. Mind a sztorinak, mind pedig nekem. Imádom! Egyfelől kedvenc színem a lila. Másfelől pedig az utóbbi pár évben totálisan levenda mániás lettem. Szóval ha bármi kis apró ajándék is, nálam ha bármi köze van a levendulához jöhet. Otthon már kész polcok vannak ilyen tárgyakból. Ruha, fülbevaló. És most már azért szép számmal jönnek az olyan regények is, aminek ez a csodás illatú, gyönyörű növény is szereplője. 💜


Szóval Judit regénye pillanatok alatt megvett! Pláne ahogy elkezdtem olvasni. Szerintem egy ültő helyemben ki is végeztem! Elkezded és nincs megállás. Az első soroktól elbűvöl. 

Nekem ez volt az első regényem Hidasi Judittól. De az biztos, hogy nem az utolsó! 💕

Egy regény, ami abszolút nem volt totálisan túl gondolva és bonyolítva. Gördülékeny, végig vitt a sztori. Nem lehetett abbahagyni!  Mégis tartalmazott meglepetéseket. Egyszerű, mégis tökéletes. Egy regény, amiben minden úgy történt ahogy annak történnie kellett. Tényleg egy olyan sztori ami azonnal magába szippant és nem enged. Tökéletes kikapcsolódás lehet bármikor. 

És hiába játszódik egy Balaton-parti kisvárosban, ez nem csak egy nyári regény. Remek olvasmány az egyre hidegedő, bekuckózós napokra is. 

A történet egy kis időutazással is indul. Hiszen a jelenben játszódik, de egy fontos részlet erejéig visszarepít minket a múltba, Éva iskolás éveibe. Nagyon tetszett ez a rész. 

De az igazán, amikor elkezdhettük azt a nőt megismerni, aki a hoszzú évek Amerikai tartózkodása alatt lett belőle. Az ottani életét. Hogy az elmúlt hosszú években mik történtek vele. Ez volt az a szál amivel némi titokzatosságot csempészett a sztoriba az írónő. Hiszen apránként fedi fel mi is történt Évával. Mi vette rá, hogy a nagy világott látott nő egyik pillanatról a másikra ilyen hosszú idő után haza térjen.

Ahogy szépen elkezdhettük megismerni, sőt már rögtön az elején egy abszolút szerethető és szimpatikus karakter lett. Dolgos, erős nő, aki időközben sokat megélt. Sajnos nem mindig csak jót. De erejét össze szedve igyekszik egy olyan nő lenni, aki képes hinni magában. Az értékeiben. Nagyon jó volt és boldogsággal, erővel tölthet el szintén bárkit, aki végig követi Éva ezen utazását. Majd láthattuk mi várja őt itthon. Tetszett az egész, ahogy a szerző a szálakat alakította. 

Mellé érkezett még főszereplőként Tamás. Akivel volt némi múltjuk. Mint szereplőt, őt is rögtön megszerettem. Na jó nem is csoda. Ahogy az írónő leírásai alapján elképzeltük. 😍

Az biztos, hogy egy ilyen szerelemnek és történetnek a balaton partján én is szívesen részese lennék. 

De vissza picit Tamáshoz. Vele is történt sok minden ezek az évek alatt. Gyerekek, feleség, munka, család, kötelezettségek. Ebben az országban és kisvárosban híresnek számító családban nőtt fel. Szabályok és elvásárok szerint élt. Mivel ezek mind kötötték, sosem tudta azt elmondani magáról, hogy egy olyan kapcsolata van a szüleivel például mint Évának az édesanyjával. Pedig neki csak ő volt. Mégis ennek ellenére egyáltalán nem egy nagyképű, rossz ember lett belőle. Sőt! Mivel tud, segít másokon. Egy igazán jó ember. Igaz mindemellett ne felejtsük el, hogy férfi is.... és megvannak a róla szóló pletykák. Hiszen tudjuk milyen egy aprócska város is. A pletyka mindennél gyorsabban terjed. Na de szép lassan megismerve őt, a tulajdonságait, az életét, róla is megtudjuk mi igaz ezekből. 


Annyi biztos, hogy nekem nagyon a szívemhez nőttek mindketten. Külön is. De együtt főként. Hiszen nem kell sok logika, hogy rájöjjünk őket szépen egymáshoz sodorja az élet. Újra. 

Imádtam olvasni róluk! Ahogy történtek az apró találkozások. Elkezdtek pattogni a szikrák kettejük között. Lángra gyúlt a szenvedély. Remekül kitalált és elmesélt közös pillanatokat élhettem át velük. 

Abban a már sokat emlegetett Balatoni városkában. Ezen belül is főként a Lady Lavender nevű boltocskában. Szerintem nem kell mondanom milyen csodákat rejtegetett ez a kis bolt. A bámulatos leírások alapján minden szegletét magam előtt láttam olvasás közben. Természetesen végig, az egész történet során. De a vízparti jelenetek és ezek a percek különösen nagy kedvenceim lettek. 

Ahogy említettem a levendula imádatnak hála, került is a levendula illóolaj az erre alkalmatos párologtatómba és mesés volt így olvasni a regényt. Hogy nem csak a képzeletemben, de az orromban érezhettem ezt a mámorító és különleges illatot. Egy igazi élmény volt ezt a regényt olvasni. 

Lendületes, fordulatos. Remek szereplőkkel. Hiszen Éva és Tamás mellé csatlakozott Zsuzsi. Akivel még többet találkozhattunk. Valamint  Nóri és Gabi. Két gyerekkori barátnője Évának. Annyira tetszett a lányok kapcsolata. Csodás az ilyen. Ha egy ilyen régi és ilyen barátság megmarad. Mert igen az évek, a távolság egy időre elszakította őket egymástól, de újra találkoztak és egy elképesztő barátságról olvashattunk. Még egy cuki kis nevet is kapott a lányok hármasa. Nagyon jókat mulattam velük. 

Ide jön a jó hír, hogy a következő regényben ismét találkozhatunk majd ezekkel az itt megszeretett karakterekkel. Hiszen az Árnyas ​kávézó a szomszédban című részben visszatér a Prosecco Klub és megismerhetjük Nóri történetét is. Elmondhatatlanul várom azt is! 

Na de addig is: Kedves olvasók! Nincs más dolgotok mint Nektek is beszerezni ezt az irtó aranyos történetet. Mesés külső, egy elragadó történet. Szerelem, titok, család, kapcsolatok, Balaton és sok levendula. Ha van lehetőségetek, nálunk Szegeden kapni, levendula szirupos kávét. Isteni! Közben pedig vegyétek kézbe az Apró bolt a setányont! 

Higyjétek el, nem fogjátok megbánni! Néhol azért ahogy az élet sem volt soha egyszerű, ez a történet sem az. A szereplőink sem kapnak mindent ingyen. De elárulhatom, hogy remekül helyt álltak. Egy igazán szórakoztató, ugyanakkor tanulságos regény is tud lenni. Hiszen a cselekménynek hála elgondolkodtató sokszor. Olyan igazán életszagú. Emellett humoros, titokzatos és szenvedélyes. 

Remek kapcsolatokat mutat be. Megmutatja milyen mikor imádod azt amit csinálsz. Az emberi érzésekről sokat lehet tanulni. A hibákból. Hogy megtanítsa milyen az mikor valaki képes a saját sarkára állni valaki és nem mások elvásásai szerint élni az életét. Erőt ad, hogy képes legyél kilépni valamiből ami mérgező és rossz. Én minden percét élveztem és imádtam! 

A legjobb kikapcsolódás! Bárhol és bármikor! És akár nem is egyszer! Mert nálam biztos újra olvasós lesz még. 😉 Nagyon köszönöm az írónőnek ezt a varászlatos olvasási élményt! 💜💜

Egy igazi kikapcsolódást nyújtó gyöngyem. Merüljetek el ti is a sok levendulában. A Balaton-parti pillanatokban. Irány az Apró bolt a sétányon! 💜🍷📖⛵🌠🌞🌊




Néhány kedvenc pillanat: 

" – Nagylelkű önmagával, és elfogadja az élet ajándékát – ismételtem vissza. – Ez egészen költői. " 


" – Azt gondolom, hogy sokkal kevesebbet kellene foglalkoznunk azzal, hogy ki mit gondol. Egyszerűen le kéne szarni. " 


" Levettem a polcról egy levendulás illatgyertyát, és beleszagoltam. Isteni illata volt! Azt nem mondanám, hogy azonnal megnyugodtam tőle, de simán el tudtam képzelni, hogy valaki egy finom levendulás szörp és egy ilyen gyertya mellett tölt el egy olvasással teli délutánt. Mennyei lehetett ilyen nyugalomban élni! " 


" Semmi nem tudja visszaadni annak az izgalmát, amikor az ember lefordul az autópályáról vagy bármilyen főútról, és észreveszi a Balatont. Amikor először látja meg és kémleli a magas fákat, fenyőket és az alacsony házakat. Vajon melyik engedi először láttatni a kék vizet? Vajon fog-e fújni a szél, hogy eltakarítsa a fák leveleit a szemünk elől annyira, hogy megpillantsuk a Balatont? " 



" Abban a pillanatban pontosan megértettem, hogy ezért érzi minden rezdülésemet. Ezért találtam nála otthonra, mert ő is tudta, hogy milyen egy olyan emberrel élni, aki mérgező. Ilyen családból jött. Ismerte a jeleket, a kötelező mosolyokat, az érzést, hogy soha nem lehetsz elég jó a másiknak. " 


" És még valamit megtanított nekem ez a kapcsolat: ki kell mondani, ha valakinek köszönettel tartozol. Nincsenek olyan dolgok, amelyeket készpénznek vehetsz az életben. Mert az élet ehhez túl rövid. " 


" Hát, itthon vagyok. A nagy kaland a lehetőségek hazájában ezennel befejeződött, de talán pont ma egy új kezdődik, ami remélhetőleg happy enddel ér véget. Vagy legalább egy kávéval kezdődik. " 


Értékelés: 



A regényt szerezzétek be nálunk az Álomgyár könyvesvboltokban vagy Online

Valamint várjuk együtt a következő részt: 😉 A képre kattintva elő tudjátok jegyezni. 



2023 Március

(Sajnálattal látom. Ma futottam bele. Mert most, októberre volt írva. Már annyira vártam. 😔 De akkor várunk rá még egy picit. A jó dolgokra megéri. 😍 )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése