2023. április 19.

Rejtő Jenő: Vesztegzár ​a Grand Hotelben / Tigrisvér



Vesztegzár a Grand hotelben 

„A Grand Hotel a szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány- és selyemálom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő…

Itt történt, hogy az egyik lakó bubópestisben megbetegedett. A Grand Hotel vendégeit mégsem lehet karanténba szállítani, tehát elrendelték a vesztegzárat.

Hat hétig egy lélek sem hagyhatja el a Grand Hotelt.”


Tigrisvér

„Adva van egy fiatalember. Ijesztően nyugodt, komor és elszánt. Valami rettegett, Tigris nevű rabló nevét viseli. Megkötöz két titkosrendőrt, feltartja az expresszt, elrabol egy nőt, terrorizál egy kormányzót…

Azután kávét főz a rabnak, mert úgy hallotta, hogy Keleten ilyenkor is étkeznek.”


Ahogy említettem, nálam ez az elsők hónapja. Rejtő Jenő esetében is. Ugyanis még nem olvastam tőle. Sőt, róla sem igazán sok minden tudok, bevallom. Sem a regényeiről. Vagyis nem tudtam eddig. Ahogy mondani szokták, jobb későn, mint soha. 

Ez a két híres története voltak az elsők amiket olvastam tőle. És meg kell mondjam, nem az utolsók. 

Mivel nem ismertem korábban a stílusát, nem tudtam mire számítsak. Teljes meglepetés volt. Picit tartottam is tőle. De aztán megláttam ezt a csodaszép kiadványt. Igazán méltó és gyönyörű külsőbe lett foglalva a szerző, eme két híres regénye. 


Ő lett a NIOK (Nincs időm olvasni kihívás) áprilisi közös könyve. Erre az alkalomra is jelent meg ebben a gyönyörű kiadásban. Mégpedig az Aranylétrás könyvek sorozat 3.részeként. 

Külsőre gyönyörű, így már csak az volt a kérdés, hogy a tartalom mennyire fog tetszeni? Mivel egy ennyire meseszép könyvről beszélünk, és hát azért egy nem akármilyen hírneves szerzőről, nagyon szerettem volna szeretni ezeket a történeteket. Rejtő írásait. 

Nos, elárulhatom nektek ez a vágyam is teljesült. Nekem nagyon tetszett mindkét történet. Azt hiszem én is elmondhatom, hogy immár a Rejtő Jenő könyveket imádók és szeretők közösséget erősítem. Annyira örültem neki, hogy tetszettek. Igazi sikerélmény volt számomra. 

Hiszen azért lássuk be, igazi klasszikusokról beszélünk. 

Mivel ahogy említettem nem ismertem a szerző munkásságát és stílusát, elkezdve a Vesztegzár a Grand hotelbent, rögtön megfogott.  Ő a magyar Agatha Christie. Az ő regényeit és stílusát imádom. Így nem is volt kérdés, Rejtő is azonnal beszippantott. 

Minden olyan stílusjegyet tartalmazott amit szeretek. Engem rögtön megvett a történet. Ami szövevényes, csavaros. Annyi volt csak, hogy talán egy kicsit jobban oda kellett figyelni, talán még Christie egynémelyik sztorijánál is több szereplőt vonultatott fel a sztori. De lényegében teljesen követhető volt. 

Adott nekünk ez a bizonyos Grand hotel. Ahol egy betegség üti fel a fejét az egyik vendégnél, amiatt vesztegzár alá kerül a szálló. A vendégek és dolgozók itt ragadnak. Mint mondtam sok szereplőt ismerhetünk meg. Némi odafigyelés, olvasás közben igyekeztem most talán kicsit lassabban is és mindenkit befogadni. 

De ha lehet ezt mondani, akkor két szereplőn volt inkább a hangsúly. Egy fiatal nő, Maud. És egy fiatal férfi, Félix. Már a kettejük találkozása elég humorosan, kalandosan indult. Akadtak azért még ilyen pillanatok a későbbiekben is. 

Nekem ők ketten lettek nagy kedvencek. Maud okos, eszes fiatal nő. Bátor, erős. Félix-ről ezek szintén elmondhatók. Ezek mellé még remek humorral rendelkezik. Szegény mindig valami banálisan lehetetlen szituációba keveredett. 😀 De le a kalappal, mert mindig volt olyan leleményes, hogy kivágja magát ezekből a helyzetekből.

A híres Grand hotel, egy vesztegzár, gyilkosságok. Titkok, félelmek. Tetszett, hogy egész végig tartogatott meglepetéseket. Én nem tudtam összerakni, hogy végül mi is történt. De persze az agyalás megvolt. Rejtő úr mégis túl járt az eszemet. Imádtam ezt! 


Jókat nevettem sokszor. Igazán jó kis jelenetek is születtek. Mindenféle érzelmeket átélhetünk olvasás közben. Félelem, reménytelenség, remény, szeretet, szerelem. Azért ez utóbbi érzelmeket is sikerült a szerzőnek belecsempésznie a történetbe. Tetszett ez is, feldobta a sztorit. 

Megismerhettük röviden a legtöbb karakter életét. Jól kigondolt gyilkosságok és történetvezetés. Aminek hála egy igazán jó humorú, kalandos, nyomozós regényt olvashatunk. Némi románccal fűszerezve. Bár nem ezen volt a hangsúly. Az ügyekben nyomozókat is bírtam, remekül megalkotott karakterek lettek ők is. 

Tetszett ez a régies stílus, amit visszaadott a regény. Rejtő Jenő remekül hozta el nekünk a kor hangulatát. 

Humoros, eszes, csavaros, titkokkal és meglepetésekkel teli. Ugyanis a vége is wow. Nem erre számítotam. Pont ezért volt tökéletes olvasmány. Mert már az első pillanatoktól beszippantott, végig fenntartotta az érdeklődésem. Élveztem és szerettem olvasni. 

Minden, ahogy megírta tökéletes volt. Nekem nagyon tetszett. Bár mondom, biztos szerepet játszik, hogy imádom Christie-t és hasonló a stílus. Bár nyilván nem mind ilyen lesz, mert a Tigrisvér is már más volt. De mivel azt is szerettem mondhatjuk, hogy összességében Rejtő írásait és stílusát megszerettem. 

És akkor jöjjön az említett Tigrisvér. 

Ez már egy merőben más sztori. Nem egészen vagyok oda a vadnyugati feelingű sztorikért, de Rejtő Jenő még ezt is el tudta úgy hozni nekem, hogy megszeressem. 


Korhű ábrázolással. Mind a táj leírások, az akkori szokásokkal. Mindennel. Olyan remekül festett mindent le, hogy egy remek westernfilmként láttam az egészet magam előtt. 

Hősünk, egy fiatal férfi, Robin. Aki mindig csendes, visszahúzódó volt. Ami miatt legtöbben gyávának csúfolják, állandó bántásnak van kitéve. Ez ellen téve, azt állítják róla, hogy az anno hírhedt bandita, a Tigris fia. 

Innen, ebből indul ki a történet. Ugyanis elkezdődik egy ámokfutás. Sorra hullanak azok az emberek, akik anno börtönbe juttatták a Tigrist. És hát adott, hogy kit vádol ezen cselekedetekkel mindenki..... 

Robin menekül, keres, kutat. Szépen vezet a történet végig az eseményeken. Miközben belepillanthatunk az ő érzéseibe is. Hogy mit miért tesz. Megmutatja mi történt a múltban, hogy megérthessük a jelent. Ami szintén tartalmaz nem kevés meglepetést, titkot. 

Volt ám itt is pislogás. Itt már néha bizonyos részeket, történéseket jól tippeltem meg, de a szerző még így is tudott nem kis meglepetést okozni. Ahogy említettem, remekül adta vissza azt az igazi western hangulatot. A tájak leírásaival. A bemutatott szereplőkkel, az egész történettel. 

Amiből szintén nem hiányzott egy kis románc. De ez a momentum is remekül volt beleszőve a történetbe. 

Összességében nekem ez is nagyon tetszett! Ezért is mondtam, hogy még mindenképp szeretnék majd olvasni az írótól. Engem megvett magának. 

A Tigrisvér is egy igazi klasszikus tőle. Gyilkosságok, nyomozás, családi titkok, beleszőve az akkori korokra jellemző problémák. Mindezek fantasztikus ábrázolása. Aminek hála mi is visszarepülthetünk az időben és egy igazi titokzatos kaland nyomába eredhetünk, ami választ keres a híres Tigris valós történetére. 

Ha netán még ti sem olvastatok Rejtő Jenő regényt, akkor bátran, jó szívvel ajánlom kezdésnek ezt a kettőt, ebbe a gyönyörű köntösbe csomagolva. Ha pedig már olvastatok tőle, akkor meséljetek nektek milyen élményeitek van vele. Vagy ha ezeket még nem olvastátok, akkor hajrá. 

Egy kötet, két teljesen más regény. Egy azonban közös bennük. Mindkettő lehengerlően adja vissza a könyvben rejlő történeteket. Kalandos, humoros, remek karakterekkel, gyilkosságokkal, nyomozással. Még sok más hozzávalóval, amitől ezeket az igazán értékes és szuper klasszikusokat kapjuk. Én imádtam olvasni őket! 


Vesztegzár a Grand hotelben idézetek: 

" Ha bűnös lennék bevallanám. Sajnos, csak hülye vagyok, és ezt szégyellem. Nevem Félix, mindössze ennyi igaz abból, amit mondtam.  "


"– Hogy állunk az alibijével?

– A micsodámmal?

– Az alibijével! Van alibije?

A terménykereskedő rémülten hebegett.

– A feleségem csomagolt… Úgyhogy nem tudom, hozott-e… ilyesmit…   "


"[…] de hát a víz nélkül sem élhet az ember, azért mégiscsak jó olykor egy pohár konyak. " 


"– […] Szörnyű így, ebben a csúf évszakban, tenisz és vitorla nélkül; csak néhány jó könyv menthet meg. " 


Tigrisvér idézetek: 

"De ha az ember erősen hisz valamit, az majdnem annyi, mintha igaz lenne. " 


" Gyáva embert bántani, az alapjában véve szintén gyávaság. " 


" Mindent beismert. Igazi báránybőrbe bújtatott fenevad volt. És évekig mint türelmes képmutató élt, hogy megvalósítsa bosszúját. " 


" Hányszor látja az ember filmen, olvassa regényben: előrántanak egy pisztolyt… és bumm! Azután rákerül az életben a sor, és furcsa, idegenszerű érzés zsibbasztja a kart, döbbenet nehezedik a mellkasra: elsütni a pisztolyt egy élő emberre. Ölni! Életet kioltani annak, aki sohasem tette ezt… "


"…ha az ember erősen hisz valamit, az majdnem annyi, mintha igaz lenne.    "

 

Értékelés: 



Ha kedvet kaptatok a könyvhöz akkor KATT IDE és szerezzétek be ti is ezt a csodaszép kiadást. 

Ráadásul, ha ezt a kiadványt választjátok és a kiadónál szerzitek be, akkor ajándékba jár hozzá egy levél, a nagy Rejtő rajongó Rudolf Pétertől. Mint látjátok tényleg egy bámulatosan szép kiadásról beszélünk, a levél miatt pedig még inkább megéri. 😍



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése