2019. június 25.

E.L.James - Mister

London, ​2019. A jóképű, arisztokrata származású Maxim Trevelyan a sors kegyeltje. Remek kapcsolatainak és a tömérdek pénzének köszönhetően soha nem kellett dolgoznia, és ritkán aludt egyedül. Ám egy tragédia folytán mindez megváltozik. Maxim örökli a nemesi címet, a vagyont és az ingatlanokat, és az ezekkel járó felelősséget is. Bár erre nincs felkészülve, akkor is szembe kell néznie a kihívással. 
A legnagyobb próbatétel azonban mégsem ez, hanem leküzdeni az ellenállhatatlan vágyat egy titokzatos nő iránt, aki nemrég érkezett Angliába. Maxim menthetetlenül beleszeret a zenei tehetséggel megáldott, gyönyörű tüneménybe. Még sosem tapasztalt ilyen érzelmeket, és nem meri nevén nevezni az érzést. 
Kicsoda Alessia Demachi valójában? Meg tudja-e védeni Maxim ezt a veszélyes múltú, csodálatos teremtést a rosszakaróktól? És mit fog szólni a lány, ha kiderülnek Maxim féltve őrzött titkai?

A London szívéből a vadregényes cornwalli vidéken és a félelmetes Balkánon át tartó utazáson az olvasó lélegzet-visszafojtva követheti Maxim és Alessia sorsát.




Azt hiszem ennél a könyvnél is csak velem lesz a baj. Hogy nem tetszik és sajnos több negatív dolgot tudok felsorolni mint amennyi pozitív volt a regényben.

Pedig nem egy olyan írótól kaptuk akinek ez lenne az első könyve. Bár tudjuk, hogy a Szürke trilógia is igencsak megosztja az embereket. Mégis cseppet sem kicsi volt a sikere, mondjon bárki bármit. 

Nem véletlenül vártam - és még szerintem mindenki más is, sokan - a szerző ezen új könyvét. Érdekesnek, ígéretesnek tűnt a fülszöveg. Ami mégis engem először megfogott az a külső. Már a borítót látva azt mondtam, hogy nem is érdekel a fülszöveg én ezt olvasni szeretném.

" - Van kedved egy csörtéhez? 
 - Jó lenne. De nem lehet. Egész nap megbeszéléseim vannak. 
- Grófi faszságok?
Felnevetek. 
- Igen. Grófi faszságok. " 

Így elolvasva az biztos, hogy a cím, a borító tökéletesen passzol a történethez amit rejt a könyv. Ráadásul valami eszméletlen szép lett a borító. Pláne jó pont, hogy itthon is ezzel adták ki. Állati jól néz ki. Engem már ez megvett. 

Viszont sajnos már elolvasva..... Ahogy említettem kevesebb volt az olyan rész, pillanat benne ami tetszett volna. Hihetetlenül sajnálom, mert nagyon rá voltam készülve. 

Eltelt azért egy "kis" idő a szerző utolsó könyve óta. Azt hiszem ennyi idő alatt és a nevét ismerve az írónőnek lehetett volna, sőt kellett volna egy sokkal színvonalasabb, jobban átgondolt és kidolgozott történetet írnia. 

" Nagyon vonzó! Túlságosan vonzó! " 

Hatalmasat csalódtam sajnos. Ez a mesés borító nem azt rejti amit vártam. Pedig annak ellenére, hogy a történet lehetne akármelyik brazil szappanopera, még így is többet lehetett volna kihozni belőle. 

Már az említett sorozatokba sokkal eredetibb sztorikat találnak ki. Jó ezt a részét még engedjük el. Még így is jobban össze lehetett volna rakni, átgondolni. Sajnos nem kevés sebből vérzik a történet. Így kiolvasva volt idő kielemezni is. 

Kezdjük azzal, hogy a történet napjainkban, 2019-ben játszódik. Nos bizonyos részein a sztorinak ez nem éppen mutatkozott meg. Elvileg ebben a mai, modern világban játszódik, mégis sokszor mintha nem is ebben az időben lennénk. És akkor még nem is egy bonyolultabb például Amerikában játszódik a sztori hanem Londonban. Csak logikus gondolkodás kellene. Elég átlagos tények vannak benne amiket manapság már mindenki ismerhet, hogy tudjuk nem éppen volt itt minden jól megírva. Gondolok itt Alessia helyzetére például...


" Hiszen úgy nézett ki, akár egy apáca. Lehet, hogy az apácákra gerjedek. A nevetséges gondolattól felröhögök. " 

Kezdjük akkor a történet hősnőjével, Alessiával. A fiatal, naiv, csendes, félénk albán lánnyal. Aki a jobb élet reményében érkezett Angliába. Igaz nem éppen olyan módon mint azt tervezte. Sajnos már fiatalon kemény dolgokon kellett keresztül mennie. Nem bízik senkiben, fél, egyedül van egy idegen nagyvárosban. 

Maga a karaktere még szimpatikus is lett volna. Bizonyos tulajdonságok érthetők vele kapcsolatban, azok után amiket átélt. Másfelől pedig egy következő tettével már üti ezeket. Nem éppen a határozottság mintaképe. Ahogy a háttere össze lett rakva az még logikusnak volt mondható. Viszont ez a Londoni élete? Hát nem sok ráció volt benne. Maradjunk annyiban, hogy egy olyan állás is ami neki van - ráadásul több is van neki - kellene annyit fizessen, hogy a legalapvetőbb holmikat megtudja venni magának. De ez csak egy példa. Nem kell ehhez nagy írónak lenni, csupán egy kis logikus gondolkodás kellene.... Már ezzel olyan bakik voltak benne...... 

Nagyon sokára ismerhettük meg a lány nagy titkát. Hogy ki is Alessia? Mi történt vele? A férfit hamarabb megismertük így mondjuk, hogy oké. De nagyon csálén volt ez kigondolva. Sőt, bocsi nem is volt kigondolva rendesen. 

" A csend azt jelenti, hogy a zavarba ejtő, zöld szemű Mister otthon tartózkodik. " 

Nem lett volna semmi baj a karakterével ha minden rendesen át van gondolva és megírva. Mert egyébként kedvelhető a lány. Még akkor is ha őt magát se értettem sokszor. 

És akkor még hozzá jön a férfi. Maxim. Akinek abba kell hagynia a kicsapongó életét és tovább vinnie a rá hagyott örökséget. Ami nem kis felelősség. Főleg egy olyan férfi számára akit nem erre neveltek, aki mindig azt tette amit akar. Maxim jómódú, gazdag. Ahogy sejthető egy szívdöglesztő, szexi férfi. Egy olyan férfi aki tökéletesen jól el volt az életével amibe csak a kalandok fértek bele. Csak semmi komoly. 

Mégis a történtek hatására olyan dolgokat is tett ami már eleve nagyot szólt. Nem kevés pislogás volt, de oké tudjuk be a történteknek. Mert ezen felül egy szimpatikus, szexi, határozott férfit kaptunk. Néha mégis volt egy olyan érzésem, hogy hatással volt még a szerzőre a Szürke de szerencsére ezen sikerült hamar módosítani. 

" Nem jellemzők rám az ilyesfajta jó cselekedetek - bár a kedvességem mögött valószínűleg valami hátsó szándék is lapul. Olyan szándék, melyet most nem kívánok mélyebben elemezni, mert esetleg alátámasztja azt, hogy pont az a sekélyes geciláda vagyok, akinek hiszem magam. "

Szóval Maxim szimpatikus volt. Hamar meg lehetett ismerni, kiismerni, megszeretni. Egy határozott férfi aki tudja mit akar. És kap olyat is amit nem akar de nem tud mit tenni. Tetszett ez a férfi. Mégis a közepétől olyan annyira elszaladt a karaktere egy másik irányba, hogy csak na. 


Oké, hogy mindene a lány, szereti őt. De ez a határozott férfi olyan szinten szaladt egy el brutálisan nyálas pasiba, hogy rossz volt olvasni. 

Körülbelül a közepéig azt mondom elment és még tetszett is. Izgalmasan alakult a történet. Még a már említett szappanopera feeling és a hibák ellenére is. Na de aztán ezekből annyi lett, hogy már nem tudtam elnézni.. Így utólag miután elolvastam és volt idő kielemezni minden hiba kibukott.. És van belőlük bőven....

" Kívánom. Nagyon. 
  A megszállotja lettem. 
  Tessék, beismerem magamnak. Amióta csak megpillantottam. Alessia beköltözött a gondolataimba és az álmaimba. 
Kibaszottul odavagyok érte. "

Megismerhettük Maximon. Alessiát ekkorra még nem igazán. Mégis csepegtetve volt az infó amiből lehetett már következtetni. Ráadásul aranyosak voltak, jól alakult a kapcsolatuk. Megvolt a kémia, még ha párbeszéd kettejük között konkrétan alig. 

Aztán viszont ahogy megtörtént aminek meg kellett és az első pillanattól jelen lévő szikrák lángra lobbantak onnantól nem volt megállás. Ez körülbelül a könyv fele. Majdnem a végéig a folytonos szex. Oké, hogyha rákapnak az ízére de ez már túl sok volt a jóból. 

Beszélgetések továbbra is szinte nulla. Az egész történetben nem sok párbeszéd volt. 

Az egész könyvet a 600 oldal helyett felébe simán ki lehetett volna hozni. Párbeszéd alig. Na de leírások? Na abból aztán kaptunk bőven. Egek, brutálisan sok volt. Egy szimpla kölcsön adott esernyőről ha nem szólt három oldal akkor semennyi. Magáról az esernyőről... És ez mindennel így volt a sztoriban. Ha ezt mind kivennénk sokat mondok ha fele megmaradna a könyvnek. 

" Megszámlálhatatlan alkalommal szexeltem már életemben, de még soha nem éreztem ilyen közel magam senkihez. Ez szokatlan és felkavaró érzés, ahogy az iránta érzett sóvárgásom is. " 

A vége felé a lányról is teljesen megtudtunk mindent. Megismerhetjük az életét, mi történt vele. Mi vitte rá, hogy Londonba jöjjön. Megismerhetjük az életét, a családját. Akadtak meglepetések szép számmal. Sok mindenre volt magyarázat de még így rengeteg mindent egyáltalán nem gondolt át a szerző. Logikátlan volt. 

Nagyon össze lett csapva a történet. És ezek után pikk pakk és vége is lett. Én meg ültem csak a könyvvel és pislogtam, hogy akkor mi van?


Erre a könyvre vártunk ennyit? 

Ami egy szappanopera történetével volt egyenlő és még abból is sokkal többet és jobbat hoztak volna ki. Nem sok kellett volna, mint említettem csak egy kis logika. Rengeteg dolog volt ebben a történetben ami igencsak sántított. Ha a regény olvasása közben nem is tűnik fel sok minden, akkor amint végzel vele és átagyalod akkor nem kevés dolog bukik ki. 

Meg kell mondjam nem kicsit csalódtam. 

" És Alessia Mister Maximmal tette meg, egy angollal, az elképesztően zöld szemű, angyalarcú férfival. "

A sztori lehetett volna jól megírva is. Akármilyennek mondják sokan a Szürke könyveket, azok tényleg jók. Ehhez képest pedig még szerintem az is ezt mondaná aki azokat nem szerette.

Maxim karaktere jól indult de aztán átesett a másik végletbe. Alessia karaktere, háttere is igen ellent mondásos volt. Na és akkor még itt volt azt hiszem, Carolin? Ha még értetek unszimpatikus, hülye pénzéhes picsa karaktert.... már bocsánat de ez nem semmi volt. Igencsak össze volt ez kutyulva, az egész. 

Kevés párbeszéd, túl sok leírás, töménytelen szex, összecsapott lezárás. 

Amennyire vártam akkora csalódás lett. Sokkal de sokkal többet vártam volna az írónőtől. Nem tudom mi lett ez.... Nekem sajnos nagyon nem tetszett. Oké, hogy ilyen romantikus, erotikus regényeket ír de könyörgöm csak egy kicsit gondolta volna át azt amit leírt.... 

" Szerelem. Zavarba ejtő. Irracionális. Bosszantó....felemelő. Ezt érzem. Őrülten, vadul, nevetségesen szerelmes vagyok a velem szemben ülő nőbe. "

Sajnálom, mert eszméletlenül vártam és örültem a korábbi megjelenésnek. De ez egy katyvasz lett. Nem vagyunk egyformák, láttam eddig sokan szerették, én sajnos nem tartozom közéjük. 

Logikátlan, tele felesleges leírásokkal, egy nem kicsit összecsapott munka amire jó sokat vártunk. Csalódás, nem is kicsi. 

Azért néhány idézetet sikerült beválogatni de ennyi is... :D 




Értékelés: 




2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem jó, hogy nem vettem meg! Köszönöm az őszinte értékelést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát szerintem örülhetsz neki. Nem vesztettél vele semmit. Nincsmit ;)
      Nem szoktam szépíteni ha valami nem tetszik :D és ez nagyon rossz lett.
      Szerintem lesz itt még nekünk olyan olvasnivaló amo tuti jó ;)

      Törlés