2024. május 16.

Gill Thompson - Árvák ​a vonaton

   📚 Könyvajánló 📚


Két nehéz sorsú lány, egy szívszorító történet

1939

Egy gesztenyebarna hajú lány zaklatottan néz ki a vonat ablakából, figyeli az elsuhanó ismeretlen tájakat. Kirsty szülőhazájában, Skóciában a háború szele már elérte az országot. Ő Magyarországra utazik, ahol egy bentlakásos iskolában kezd el dolgozni. Még nem is sejti, hogy miután mindent hátrahagyott, rátalál a legértékesebb ajándékra, amelyet csak kaphat az élettől, egy igaz barátra, Anna személyében, aki az iskola tanulója.

1943

Amikor a nácik megszállják Budapestet, Kirsty és Anna magukra maradnak, és a skót lány nagyon félti zsidó származású barátnőjét.

Meddig kell elmenniük a túlélés érdekében? És amikor egy tragédia megingatja az egymásba vetett hitüket, vajon a barátság vezércsillaga visszavezeti őket egymáshoz?

Gill Thompson USA Today bestsellerszerző megindító regénye valós eseményeken alapszik. Egy lebilincselő történet a veszteségről, az összetartozásról és a szeretet erejéről.


Egy igazán különleges, lebilincselő történet ez. Engem teljes mértékben levett a lábamról. Imádtam! Ha lehet ilyet mondani, egy ilyen jellegű írásra. Gyönyörűen van megírva. A szerző tökéletesen érzékletesen adta vissza ezeket a nehéz, fájdalmas, dühítő, ugyanakkor mégis reménnyel teli időket.

Igazi különlegessége pedig, amivel kiemelkedik a többi második világháborús és koncentrációs táboros történet közül, hogy ez nem konkrétan az említett helyszíneken játszódik. Természetesen főszerepben van a téma, mégis az akkori Magyarországot mutatja be. Európai tájakon, országokon átívelő történet, de a főbb helyszín: Budapest.

Nagyon sok ilyen témájú regényt olvastam már. Nem tudom, én szeretem őket. Szerintem igenis mindenkinek érdemes lennie olvasni őket. Tanulhatna belőle az emberiség. Mert sok esetben megy a papolás és képmutatás, mégis ugyanúgy, ahogy anno megbélyegezték a zsidókat, ez ma sincs másként sok esetben. Ami rendkívül elkeserítő és dühítő. Tényleg mindenkinek ajánlanám a témát. Rengeteg könyv születik erről, akár fantázia alkotta történetek, de sok olyan, ami valós eseményeken alapul. Rendkívül sokat lehet tanulni belőlük. Igazán mélyen meg tudják érinteni az ember lelkét. Mélyen el tud gondolkodtatni az az iszonyatosan sok fájdalom, félelem és szenvedés, reménytelenség, ami ezeket az időket jellemezte.

Én szeretem őket. Jó tudni, hogy milyen világ volt akkoriban. Még akkor is, ha ezek ma is fájdalmasan nehezek és szörnyen dühítőek.

Ahogy viszont említettem, ez a regény igazán különleges. Más, mint a többi. Nem kifejezetten koncentrációs táborban játszódik. Mégis köze van hozzá. Az akkori budapesti helyzetet mutatja be. Egy kislány szemén keresztül. Aki elvesztette már az édesanyját betegségben, majd egy balesetben az édesapját is. Egyedül maradt a világban. Aki pedig segítene rajta, nem teheti meg sokáig. Elképesztően együtt lehetett érezni Kristy-vel. Annyira szomorú a története. Mégis aztán akad egy bámulatos nő, Jane, aki a szárnyai alá veszi őt. Jane Budapesten tanít egy olyan iskolában, ami többnyire zsidó gyereknek ad menedéket. Akár napi bejárásra, akár bentlakással. Igazán elképesztő, hogy mi mindent visz véghez ez a nő. Ő maga nem zsidó, a saját biztonságát, életét kockáztatja, hogy segítsen a családoknak, gyerekeknek.

Vele érkezik Kristy a magyar fővárosba,  kezdi meg az itteni, teljesen új életét. Fiatal, kicsi lány, gyermek még. Mégis nagyon hamar fel kell nőnie. Mivel hamar megtanult főzni és sütni, ezért a konyhán kezd dolgozni. Nagyon tetszett, ahogy bemutatta a történet, hogy ez a már most sokat megélt kislány, miként birkózik meg mindezzel. A gyásszal, ahogy próbálja feldolgozni a veszteséget, hogy egyedül maradt. Egy teljesen új, számára idegen országban. Mégis elkezdi tanulni a nyelvet, ott segít az iskolában és Jane-nek ahol tud. Nagyon hamar belerázódik ebbe az életbe. Új barátnője lesz, Anna személyében, aki egy zsidó kislány. Sőt az egész családja Kristy életének a része lesz végül.

A szerző hihetetlen részletességgel mesél az érzésekről, a helyszínekről. Rendkívül jól mutatja be milyen volt a nácik által megszállt Budapest. Miket kellett átélniük a zsidóknak. Azoknak, akik nekik próbáltak segíteni. Egy rendkívül fájdalmas, nehéz történet ez.

Mégis azért sok szép pillanatot is csempészett bele az író. Hogy legyen némi ellensúlyozása a nehéz részeknek.

Csodálatosan mutatta be Kristy, Anna és Jane életét. A háborús helyzetet, a zsidók helyzetét. Lehet azért is tetszett ez most az eddigieknél is sokkal jobban, mert itthon játszódott. Egy ilyen történetet sem olvastam még. Ebben rejlik a varázsa. Ha lehet ilyet mondani.

Ezúton is nagy köszönet a kiadónak, hogy elhozta nekünk ezt a lebilincselő és szívszorító, ugyanakkor hiánypótló történetet. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

Olvassátok, tanuljunk belőle! Ha kíváncsiak vagytok Kristy és Anna, ennek a két hihetetlenül önzetlen és bátor lánynak a történetére, akkor ne hagyjátok ki! Mellettük még több fantasztikus szereplőt ismerhetünk meg. Akikről a szerző mesél is a végén. Hiszen valós történetek, életutak ihlették ezt a regényt.

Fantasztikus lett. Nehéz és fájdalmas, sokszor könnyeztem meg, szorult össze a szívem. Mégis végig bennem is ott volt a remény, hogy egyszer ezeknek az általam is megszeretett szereplőknek jobb, végre nyugodt és boldog élete legyen.

Hogy sikerült-e ez? És ha igen, milyen úton és áron? Olvassátok és megtudjátok ti is.




Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban vagy Online.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése