2024. május 29.

Pap Éva - Megbocsátás

📚 Könyvajánló 📚


„Nem ​az a kérdés, tudok-e, hanem hogy akarok-e, és kinek…”
Mekkora terhet bír el egy házasság?
Lizi és Tomo közös élete hosszú évek egzisztenciális megpróbáltatása után egyenesbe kerül. Végre élvezhetik az életet. Ám egy átlagos délelőttön Lizi férje bejelenti, hogy az életükből néhány hónapja eltűnt közös barátjuk, Klaudia születendő gyermekének lehet, hogy ő az apja – bár nem Tomo az egyetlen apajelölt.
Újvidék nyüzsgő városában Lizi eltökélten küzdeni kezd a házasságáért. Úgy érzi, a másik nő a gyereket eszközként használja arra, hogy elvegye tőle a férjét. Ám ahhoz, hogy eldöntse, merre lépjen tovább, minden részletet tudni akar. A mélybe zuhan, ahonnan nehéz felemelkedni, főleg úgy, hogy családjának tagjai, érthetetlen okból, a másik nő mellé állnak.
Egy nap végül arra ébred, elveszítette korábbi önmagát. Pokoljárását a múlt is kísérti. Rájön, hogy legfőbb ellenségei nem is az őt körülvevő emberek, hanem a másik nő a puszta létezésével.
Négy év küzdelem után még mindig nem biztos abban, hogy végre maga mögött tudja-e hagyni a múltat. És hogy éli meg mindezt a férfi, akit – meglehet – manipuláltak? Elég erős-e a házasság, hogy a megpróbáltatásokat kibírja? Mi lesz a megszületett gyerek sorsa? Vajon tényleg Tomo a gyerek apja? Nem az a kérdés, meg tud-e bocsátani, hanem hogy akar-e és kinek.
Pap Éva új regénye a nő és a férfi szemszögéből mutat be egy valós eseményeken alapuló drámát. Olyan drámát, amely velünk is megtörténhet. Vagy már meg is történt.




Azonnal megvett magának ez a történet. Nagyon szerettem! Ha lehet ilyet mondani. Hiszen nem egy csupa rózsaszín sztoriról beszélünk.

Ez az első könyvem a szerzőtől, de ezek után biztos, hogy nem az utolsó. Nagyon tetszett az írásmódja, ahogy mesélte ezt a történetet. Igazán valósnak és életszagúnak hatott.

Abszolút egy olyan történet, amit tényleg akár terápiás jelleggel is ajánlanék mindenkinek. Természetesen inkább a kapcsolatban és házasságban élőknek. Sajnos igencsak hétköznapi a probléma amivel foglalkozik.

Ez a megcsalás és a megbocsátás. Már ha egyáltalán lehetséges ez utóbbi. Nyilván nincsenek egyforma helyzetek, egyforma emberek. Nagyon tetszett az írónő ezen idézete a regénnyel kapcsolatban:

" Hogy megosztó ez a történet?
  Azt gondolom, igen.
  Hogy megtörténhet-e veled? Tudom, hogy igen!
  És mindenki meg tud-e bocsánatani? Nem!
  Ha te igen, ha te nem, egy ok, hogy elolvasd. "

Ha valami, akkor ez a pár sor tökéletesen jellemzi a regényt.

Nem kicsit gondolkodtat már el ez is.

A történetet Lizi és Tomo szemszögén keresztül is "láthatjuk". Legalábbis én nem csak olvastam, hanem láttam is. Hála a szerző rendkívül érzékletes és elképesztő leírásainak.

Lizi rögtön szimpatikus karakter lett. Egy nő, aki közben anya és feleség is. Mindezek mellett pedig hihetetlen tulajdonságokkal bír. Rendkívül erős nő. Vagyis legtöbbször. Hiszen azért a kialakult helyzet sokszor őt is megviseli. Fél és bizonytalan is. Mégis le a kalappal azelőtt, ahogy kezelte ezt a helyzetet.

Hogy a férje, Tomo megcsalta őt. Sőt! Úgy fest a másik nő még gyermeket is vár.

Igazán összetett, nehéz sztori. Mégis valósághű. Rendkívüli erővel bíró történet. Iszonyatosan jó gondolatok vannak benne. Tetszett a mondanivalója. Nagyon sokat lehet tanulni belőle. Abból a karakterfejlődésből, amin főleg Lizi megy keresztül. Le a kalappal előtte. Bámulatos nő.

Szerettem végigkövetni a gondolatait. Miként birkózott meg a gondjaikkal, a saját érzéseivel, félelmeivel. Jó volt látni, miként villant fel a remény. Nagyon szerettem, ahogy végül alakult a páros élete.

Még akkor is, ha Tomo szemszöge nem mindig volt szimpatikus. Ezért ne kövezzetek meg. Nehéz volt egy férfi, az ő szemszögén keresztül végigkövetni miként és hogyan kezdte el vonzani őt egy másik nő. Miként bonyolódtak kapcsolatba. Nem volt egyszerű. Nagyon nem.

De összeségében elmondhatom, hogy egy brutálisan jó történet ez. Valós élethelyzetek, rengeteget lehet tanulni belőle. Csodásan megírva mindez. Két remek főszereplővel. Igaz nehéz a könyv mondanivalója, mégis azért az írónő csempész békés, boldog, jó pillanatokat is a regénybe. A vége pedig szintén remek lett.

Köszönöm szépen az olvasás élményét! Rendkívül sokat képes adni a könyv. Olvassátok, szeressétek! Még akkor is, ha például nem vagytok semmilyen kapcsolatban. Sosem lehet tudni milyen élethelyzetben jöhetnek jól azok a tanítások, amiket a szerzőtől kapunk. 



Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban vagy Online.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése