2024. május 17.

Rebecca Yarros: Fourth ​Wing – Negyedik szárny (Negyedik szárny 1.)

📚 Könyvajánló 📚

A húszéves Violet Sorrengail egész eddigi életében azt hitte, a történelem tanulmányozása lesz a feladata az Írnok Kvadránsban az imádott könyvek között.Azonban az iskola vezénylő tábornoka – aki egyszemélyben a lány kőkemény anyja –

megparancsolja, hogy Violetnek be kell lépnie a többszáz jelölt közé, akik Navarre elitjéhez, a sárkánylovasokhoz akarnak tartozni.Ha mindenkinél kisebb és törékenyebb vagy, akkor csak egy hajszál választ el a haláltól…

mondjuk azért, mert a sárkányok nem választanak ki „törékeny" embereket, hanem

felperzselik őket.Ráadásul, amikor kevesebb a kapcsolódni hajlandó sárkány, mint kadét, nem meglepő, hogy a többség szívesen végezne Violettel, hogy ezzel is növelje a saját esélyeit a sikerre. A többiek pedig azért ölnék meg, mert az anyja lánya; köztük van Xaden Riorson is, a Lovasok Kvadránsának leghatalmasabb és legkönyörtelenebb szárnyvezére is.Violetnek minden ravaszságára szüksége lesz, hogy minden újabb napfelkelte életben találja.

Közben az iskola falain túl dúló háború egyre gyilkosabb, a királyság védelmét szolgáló erődítmények sorban elesnek, és egyre többen halnak meg. A helyzeten tovább ront, hogy

Violet gyanakodni kezd, hogy a vezetés rettenetes titkot rejteget.Barátok, ellenségek, szeretők. A Basgiath Hadi Iskolában mindenkinek határozott tervei

vannak, mert ha valaki egyszer bekerül, onnan csak két kiút van: lediplomázni vagy meghalni.


Előre is elnézést kérek, hogy ez egy igencsak ömlengős poszt lesz. De egyszerűen annyira, de annyira imádtam ezt a könyvet..... 💛🐉 Pedig eléggé vegyes érzésekkel indultam neki. Hallottam róla hideget, meleget. Na mondom majd én szépen eldöntöm, hogy nekem tetszik-e vagy sem. 

Ráadásul a kiadója okán is voltak kétségeim. Hibák és fordítás terén náluk mindig vannak problémák. De összességében lehetett volna rosszabb is. Nyilván én például, aki nem tudok angolul olvasni, nekem egész jónak tűnt a fordítás. De egy barátnőm aki tud, mondja hogy a lány beceneve is a magyarban köszönő viszonyban sincs az angollal. Ez van. Most úgy vagyok vele, amiről nem tudok, nem fáj. 

Többen kérdeztétek is mikor mesélek róla. Íme. 

A kolléganőmtől is csak a jót és azt hallottam, hogy ő is mennyire bele szerelmesedett ebbe a sorozatba. Így most már muszáj volt nekem is elkezdeni. 

Már ahogy nekiestem megfogott. Noha egy icipici kétségem volt, mert nekem az első 100 oldal kicsit tömény volt információk terén. Ami ezt az egész világot illeti. Gondolok itt a sárkányokra, a kasztokra, az egész mindenség felépítésére. Mert azért az írónő egy igen összetett világot épített fel. 

Itt az elején nekem kissé odafigyelősebb volt, de csak ezek a részek. Mert a karakterek, főleg a hősnő, Violet nekem rögtön szimpatikus lett. Maga a történet is.

Egy hősnő, akit mindenki alábecsül. Mégis az egyik legdurvább helyre küldik, amit még erős, kemény férfiak és nők sem feltétlen élnek túl. Hát még ez a kicsi és szó szerint törékeny testű lány. De azért tetszett, hogy neki is megvoltak a maga képességei és esze. De még milyenek. Egy igazán furfangos, okos lány. Aki ráadásul az egyik fejes lánya. Már ez okán is az első pillanatoktól sokan a halálát akarták. Mit ne mondjak remek kezdet. 

De legalább garantált, hogy az olvasó már az első oldalaktól nem unatkozik. 

Egy igazán szerethető karakter lett nekem a lány. A kezdetekről. Értelmes, okos. Jó a humora, tudja mit akar. Igaz közel sem azt kell csinálnia végül. De tetszett a kitartása, hogy ő akkor is megcsinálja. Megmutatja mindenkinek, de főként saját magának. 

Természetesen nem maradhat ki a történetből egy észvesztően szexi srác, akit majd Violet párjaként kap. Nekem itt bejött még a kedvenc momentumom. Ellenségekből szerelmesek. Ismerjük. De itt talán az ellenségek szó még elég gyengén is fogalmazza meg Violet és Xaden kapcsolatát. Mindketten vesztették el szerettüket a másik családtagja miatt. Szóval nem indul jól a kapcsolatuk. 

Xaden már jóval Violet felett jár a kiképzésben. 

A kezdeti, gyűlölet hamar, mégis szép fokozatosan valami mássá, többé kezd alakulni. Tudjuk, hogy a gyűlöletet csak egy lépés választja el a szerelemtől. És tényleg. Ugyanis egész hamar elkezdtek azok a bizonyos szikrák pattogni kettejük között. Aztán még hamarabb lett ez egy mindent felperzselő vággyal teli szerelem. 

Amiben azért a történetnek hála mindig akadnak félelmek, kétségek. Sok-sok titok és ármánykodás áll a fiatalok útjában. Mind a kapcsolatuk terén, mind pedig a kötelesség, munka fronton. 

A kezdeti odafigyelős, magyarázós részek után vett totálisan meg a történet. 

Imádtam a két főhőst. Mindketten akaratos, erős jellemek. Ebből kifolyólag akadtak harcaik. Másokkal, de egymással is. Még ezeket a részeket is imádtam. A kettejük csatáit. Igazán forróak, néhol viccesek és szócsatákkal tarkítottak. Odáig vagyok az ilyen részekért. 

Az érzelmek, vágy, szenvedély és az alakuló szerelem mellett pedig maga a történet is remek mederben folyt. Violetnek túl kellett élnie a képzését, kíváncsian várni, hogy végül neki is jut-e sárkány. Lesz olyan sárkány, aki őt választja? 

Hát mit ne mondjak brutálisan meglepett a szerző. Zseniálisak lettek ezek a részek. A sárkányok. Imádom őket! Csodálatosan alkotta meg a világának ezen részeit az írónő. Ahogy "beleláthattunk" a sárkányok fejébe is. Tetszett, hogy nem mindig a komolyságon volt a hangsúly. Igazán szórakoztató, megmosolyogtató részek is születtek. 

A lehengerlő leírásoknak hála tökéletesen magam előtt láttam mindent. Kiképzés, családi kapcsolatok, harcok, barátságok, félelem, vér és halál. Szeretet, szenvedély, szerelem. Humor és könnyek. Egy bámulatos sárkányokkal megspékelt világban. Szerelem első olvasásra ez a könyv. 💛

Odáig vagyok Violet és Xaden párosáért. A vége pedig a kötetnek.... wow. Elképesztőre sikerült. 

Ha szeretnétek egy zseniális, sárkányos fantasy sztorit olvasni, akkor csakis ezt vegyétek kézbe. Egy szerintem csodásan felépített világ, remek és azonnal megszerethető karakterek. Természetesen az ellenszenves verzióik sem hiányozhattak. Remek volt a sztori, gördülékeny. Még az elején található kisebb odafigyeléssel együtt is. Egy elég vaskos kötetről beszélünk, de ha nekiül az ember és belemerül ebbe a világba, akkor nincs megállás. Szerelem lett! Olvassátok, szeressétek és meséljetek Nektek hogy tetszett! 💛🐉



Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése