2024. május 21.

Sarah J. Maas: Heir ​of Fire – A tűz örököse (Üvegtrón 3.)

📚 Könyvajánló 📚


 „Nincs szükséged fegyverre, ha te magad is fegyvernek születtél. Azt kívánom, hogy az legyél, akinek születtél. Királynő.”

A bűntudattól és haragtól gyötört Celaena képtelen lenne Adarlan királyáért egy csepp vért is kiontani. Nincs más választása, fel kell vennie ellene a harcot…

A Tündérkirálynő talán segít neki elpusztítani a királyt, de ennek ára van. Celaena egyszerre küzd sötét emlékeivel, és a szíve is majd' megszakad egy kilátástalan szerelem miatt. Tudja-e így teljesíteni az alku ráeső részét, és képes lesz-e az egykor erős és hatalmas terraseni királyság élére állni? Talál-e segítőtársakat?

 

Az eddigiek után egy jóval vaskosabb kötet volt ez a harmadik rész. Bevallom kicsit meg is gyűlt a bajom vele. Ez most valahogy nem csúszott nekem olyan gördülékenyen, mint az első két rész. Pedig amilyen véget ért az Éjkorona, az alapján nem gondoltam volna, hogy kicsit szenvedni fogok ezzel. 

Ami az miatt is furcsa, mert nagyon sokaktól hallottam, hogy nekik az első két kötet volt laposabb és hogy a harmadiktól indul be igazán. Nos így ért egy kis meglepetés, hogy a könyv feléig eléggé nehezen haladtam. 

Lehet azért is mert ugye ez most sok szempontból egy új rész volt. Celaena elment Résvárból. Új helyek, sok új karaktert is kaptunk. Néha számomra egy kicsit túl sokat is bizonyos emberekből. 

Itt van például Manon. Na egyenlőre az ő részeitől nem voltam kifeküdve. És elég sok volt. 

Elég lassan indult be nekem ez a rész. Ahogy említettem pont a könyv felétől. De ott viszont végre minden mozzanata érdekes, izgalmas lett. Örültem mert rendesen beijedtem, hogy mi van, akkor ez most totál nem fog tetszeni? Nekem az első kettő volt eddig szerelem. Na de szerencsére a felétől minden beindult. 

Persze kellett nyilván az elején, hogy a szerző jól elkalauzoljon bennünket az új helyekre, megismertesse velünk az új szereplőket. Ezzel sincs gondom, még mindig remekül csinálja. Nekem mégis körülbelül a felétől indult be igazán. 

Hiányzott Celaena személyét a jól megszokott emberek gyűrűjében "látni", valamint a megszokott helyeken, de ahogy beindult tetszett ez a változás is. Ebben a részben ismerhettük őt meg igazán. Hogy ki is valójában Celaena Sardothien......

Az Éjkorona vége után irtó kíváncsi voltam. Ahogy felpörgött számomra a sztori, ismét azt a lehengerlő írást kaptam, amit az előző kötetekben. Celaena továbbra is egy elképesztően nagy kedvenc hősnőm. Még mindig lenyűgöz az ereje, a kitartása. Ilyen téren ő magának is sok meglepetés jutott ki, akárcsak nekünk olvasóknak. 

Imádtam látni, hogy szép lassan előjött a lány igazi énje. Hát mi tagadás, volt pislogás nem kevés. De az biztos, hogy mindent zseniálisan kitalált és elénk tárt a szerző. 

Ezen a nem mindennapi önismereti úton amin részt kellett vennie a lánynak, akadt egy szintén nem hétköznapi segítsége. Egy tündér férfi személyében. Ő Rowan. Az ő nevét is hallottam már, láttam spoilerek kapcsán korábban. De így olvasva vált világossá, hogy ki is ő, milyen szerepe van és lesz mind a történetben, mind pedig Celaena életében. 

Mi tagadás a pasi hamar belopta magát a szívembe. Nagyon megszerettem, Remek párost alkottak a lánnyal. Noha nem indult rózsásan a kapcsolatuk. Mégis imádtam megismerni a lány új énjét, ami inkább régi csak újra a felszínre tört és formálódott? Rowan személyét. A tündér férfiét, aki elképesztő harcos, brutális dolgokat megért férfi. És nem éppen jó értelemben. De nagyon szerettem ahogy a szerző mesélt róluk, ahogy láttam formálódni őket a történettel. 

Néha voltak problémák, nehéz pillanatok, mégis tudott ismét egy kis humort, szép pillanatokat csempészni az írónő a történetbe. 

De hiába az új hely és új szereplők, azért szerencsére a régiekről sem feledkezett meg Sarah. Továbbra is szerelem, hogy több szereplő szemén keresztül mutatja be a sztorit. Ismét találkozhattam a két kedvenc pasimmal: Dorian és Chaol is folytatták az életüket. Ki milyet, de ezúttal Celaena nélkül. Ráadásul ők is tovább keresték a válaszokat a kérdéseikre. Hogy mi történik Adarlan királyságában? Meghívták a belső harcaikat. Kihez, mihez legyenek hűségesek? Mit kezdenek a rájuk bízott titkokkal, új erőkkel és tudással? Meg kell hagyni nem kevés meglepetést tartogatott nekünk a sztori velük kapcsolatban is. 

Ezúttal is része a történetnek a félelem, a harcok, a halál és ármánykodás. Titkok, fordulatok, elképesztő meglepetések. Jók és rosszak. Remek új szereplők, esetleg olyanok is, akiket én még nem tudtam hová tenni. De majd alakul ez. 

Utána már, hogy számomra is felpörgött a sztori, ezúttal is hozta a szerző a tőle megszokott szintet. Imádtam! Már most hihetetlen hová jutott a kedvenc hősnőnk. Mik derültek ki. És még hány kötet van... Azt hiszem lesz itt még pislogás. De pont ezt imádom SJM regényeiben. Sosem azt kapom amire számítok. Mindig képes meglepni. Ráadásul tovább építette ezt az Üvegtrónban elkezdett lehengerlő világot. Bámulatos ez a nő. 

Alig várom, hogy folytathassam. :) 



Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése