2016. július 23.

Kathy Reichs - Szent csontok

Az ​​egy hete oszladozó, macskáktól kikezdett tetem vizsgálata rutinmunkának ígérkezik Dr. Temperance Brennan számára. Az áldozat ezúttal egy ortodox zsidó vállalkozó, akit holtan találnak saját cége tároló helyiségében. Miután gondosan megvizsgálja a koponyát, hogy a lövedék röppályáját azonosítsa, hamar kiderül, nem öngyilkosságról van szó, sőt, inkább kivégzésről beszélhetünk. 
A boncolás előtt egy idegen váratlanul csontvázat ábrázoló fotót csúsztat Tempe kezébe, a bűntény magyarázataként. A rejtély azonban nemhogy megoldódna, hanem egyre tovább bonyolódik. 
Tempe hatalmas horderejű régészeti felfedezés nyomára bukkan, amelyet annak idején azért hallgathattak el kollégái, mert megkérdőjelezné kétezer év vallási dogmáit. Hamarosan rájön, a csontváz egy izraeli ásatásról származik. Engedve a kaland csábításának, a terepre utazik a sármos Ryan nyomozóval. Minden szál középpontjában a rejtélyes csontváz áll. Ki ő? Krisztus, aki mégsem halt meg a kereszten? Vagy egy kora keresztény hívő, aki nagyon nem illik Maszada egykori, hős védői közé? 
A válaszért Tempe szokása szerint még a föld mélyére is alászáll, ezúttal csetlő-botló, megszállott régészkollégája nyomán egy sírba, amely talán Jézus családi kriptája volt. Csakhogy sokaknak nem áll érdekében a gyilkos leleplezése, és az ősi, még az Újszövetség idejéből származó rejtély megfejtése. Legszívesebben visszatemetnék a leleteket a föld alá, az utánuk kutakodókkal együtt…


Hát hol is kezdjem? Összességében nem csalódtam a történetben, tipikus Tempe Brennan :) Ami egy átlagos gyilkossággal indul Tempe és Ryan megszokott otthoni környezetében. Aztán kicsit sem átlagosan folytatódik hiszen bejön a képbe Jeruzsálem, Jézus... és egy csomó kérdés amire ezek, Jézus nevének felbukkanása választ követel.

Aki ismer tudja meg talán látszik itt is, hogy inkább az a csöpögős sztorikat olvasó lány vagyok de ez a sorozat Temperance Breenan sorozata az ami bármikor bárhol jöhet.

Magát a sorozatot kezdtem el nézni anno, noha aki látta azt és a könyveket is olvasta tudja, hogy igen sok a különbség a kettő között. Én személy szerint mindkettőt imádom. Na de maradjunk a könyveknél. Szóval Brennan bármikor jöhet egy kis vagy sok Ryan nyomozóval spékelve pláne. Már az elejétől kezdve szurkolok és imádom a párosukat.

Szóval biztos voltam benne, hogy ez is tetszeni fog. Nem is azt mondom, hogy nem. Csupán érdekes volt, hogy nem az az úgymond oldjunk meg egy gyilkosságot hiszen Jézus neve is belekerült a képbe. Nem vagyok az a nagy templomba járós ilyesmi, ismerjük ugye persze a Bibliát de érdekes volt, hogy ezúttal ezzel az egésszel kapcsolatos a történet. Más ügyekkel is párosítva persze, hogy végül a normál gyilkossági ügyük a Szent földön folytatódjon.

Összességében tetszett a téma is noha lehet egy simának jobban örültem volna mint ennek így ennyire belebonyolódva Jézus történetébe, halálának körülményeibe és amiket kaptunk még. Ettől függetlenül jól meg lett írva minden mint mindig, részletesen, a sok antropológia kifejezéssel és ilyesmikkel amiket megszoktunk a Tempe Brennan sorozatban.

 Az írónő és Dr. Brennan


Ugyanakkor nekem a végére már kicsit sok volt ez a ki kivel szövetkezet, ki kit ölt meg, hol halt meg, mikor.... vártam nagyon, hogy végül választ kapjunk Ryan és Brennan mellett mi is, hogy akkor mi is folyik itt. Hát természetesen meg is kaptuk. Talán nem annyira részletesen mint ahogy a hőseink várták volna de azért a legtöbb dologra választ kaptunk. Annyira nem is lepett meg a dolog, azokból amik történtek mégis valami nagyobb durranásra számítottam ha a durranás szó szerint meg is volt. Talán mondhatjuk, hogy reméltem. Most a parás része is elmaradt a végén. Mivel ismerjük Dr. Brennant aki sosem képes hallgatni pl Ryanre és a józan észre mindig a saját feje után megy és ebből nem egyszer került igen szorul helyzetbe ami eredményezte a parát,hogy akkor mi is lesz hiszen végtére is egy krimiről beszélünk. Ez a része most nekem kicsit lapos lett.

Talán majd legközelebb izgalmasabb lesz.

Ami a párost illeti őket továbbra is imádom. Igaz elolvasva ezt nem is igazán jött be az amit a kiadó mondott még a Könyvhéten. Miszerint persze lesz gyilkosság, nyomozás izgalom amellett mégis inkább a páros kapcsolatán lesz a hangsúly. Hogy többet kapunk belőlük.

Én ezt hiányoltam. Persze akadtak kisebb pillanataink. Továbbra is remek párost alkotnak, szépen alakul a kapcsolatuk abból a kicsiből legalábbis ez jött le amit írtak róluk és aminek örülök. Imádom kettejüket együtt. Ryan becézéseit Tempere, a szóváltásaikat. Mi tagadás egy remek párost kaptunk az író nőtől. Akikből sosem elég. Remélem a következő részben ha lehet "még" többet szerepelnek együtt.

 Az én kis gyűjteményem :)


És ha már egészében nézzük a sorozatot akkor szépen haladunk hiszen itthon ez a 8.rész. Igaz szép vegyes kiadásban. Hiszen anno a Szó kiadó kezdte el, az Ulpius újra elkezdte azokat amiket a Szó kiadó adott ki majd most már a Fumax kiadó folytatja. De imádjuk ez a lényeg és ahogy a kiadó írta molyra érkezik idővel (remélem hamarosan :D ) a  sorozat 9.része.

Viszont mivel úgy is olvasmány hiányban szenvedek azt hiszem az első kedvenc részemet mindenképpen újraolvasom. Ez az említett első rész ami anno először itthon Holtak beszélnek címmel jelent meg majd Ulpius újra kiadásában Csont és vér lett. Ha összességében nézem a sorozatot és választani kell kedvencet az viszi a prímet. Maga a történet, hogy ott ismerhettük meg külön külön Brennant és Ryant, valamit elkezdődött az "együtt" is. Az a nagy kedvencem. Na arra teljes mértékben illik a krimi, thiller jelző. Ott aztán volt para és imádtam is. Szóval aki esetleg csak a sorozatot nézi mindenképpen olvassa el a könyv verziókat is :)

Értékelés:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése