2016. november 25.

Jennifer Niven - Veled minden hely ragyogó

Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat-és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelkedő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.

Hát nem egy olyan témájú könyvvel érkeztem ami tipikus és sokat olvashatunk róla. Én legalábbis azt hiszem eddig még nem vettem ilyet a kezembe.

Egy olyan történet amiben a két fő hősünk Violet és Finch úgy ismerkednek meg, hogy mindketten öngyilkosok akarnak lenni. Azt hiszem már ebből sejthető, hogy milyen történet kapunk és mire számíthat az olvasó. Na de ne szaladjunk annyira előre.

Tegnap fejeztem be de így is, hogy hagytam időt utána így se igen fogom tudni szerintem leírni amit akarok. Ezt olvasni kell. Egy olyan témát dolgoz ugyanis fel ami nagyon is gyakori.

Kezdjük rendesen magával a könyvvel. Egy borítóval mondjuk,. Nagyon szép lett, teljesen leírja és illik a történethez. A fülszöveget olvasva pedig azt is tudjuk, hogy milyen könyvet takar ez  a csodaszép borító.

Egy nem mindennapi sztorit. Violet és Finch nagyon szép és szomorú történetét.


Két fiatal akik egy iskolába járnak ugyanakkor nem ismerik egymást, maximum látásból. De egy nap a magasban egy párkányon állva megismerkednek miközben mindketten öngyilkosok akarnak lenni. Ahogy mondtam itt jön a képbe az, hogy miért is nem mindennap olvasunk ilyen történetet.

Pedig naponta szerte a világban nagyon sok ember választja ezt az utat. Ebben a történetben megtudhatjuk mi vitte rá erre a lépésre a két fiatalt. Azt tudjuk, hogy először nem teszik meg. De vajon meg akarják e tenni újra?  Vagy ez a találkozás megváltoztatja e őket?

Mielőtt kiderülne ismerjük meg kicsit a szereplőket:

Violettel kezdjük akinek szintén megvolt az oka erre. Mert egy tragikus balesetben elvesztette a nővérét. Ráadásul ő is ott volt a testvérével. Ő életben maradt. Érthető is, hogy min megy keresztül mert pokoli érzés lehet. Főleg egy olyan lánynak aki mindez előtt menő volt a suliban, akinek mindene megvolt és aki imádta a nővérét. Ez vezette őt akkor az iskola óratornyának párkányára. Ahol Finch ugyanerre készült igaz más okok miatt. Violetre  ezek után nagyon is jó hatással volt Finch. Segített neki legyőzni a félelmeit, hogy ismét merjen kocsiba ülni de ez mellett még sok mindet éltek meg együtt.

Finch karaktere egyébként szerintem nagyon jó lett. Egy eszméletlen srácot kaptunk a személyében. Annak ellenére, hogy egy különc volt legalábbis a többiek szemében. Gúny nevet adtak neki a suliban, kerülték őt. Düh kitörései voltak, vagy éppen elmenekült a gondok és a világ elől. Erre is megvolt a módszere. Mindezeknek persze okai is vannak. Ott van a családja például. Egy apa kezdésnek aki egy másik nővel és fiával él és akit nem mintha már nem is érdekelne a "másik" családja. Kijutott tehát neki is bőven nem véletlenül hát, hogy ilyen lett és ezt az utat választotta. Ami pedig a külső képet illeti nem az a tipikus hű de dögös szépfiú külsőre akikre bukunk de mégis imádtuk őt.A belső énje miatt. A gondolat meneteit, amikor az ő gondolatain keresztül olvashattuk a történetet. Nagyon elszomorított mégis, hogy annak ellenére amiket együtt átéltek Violettel mégis ez lett a történet vége.

Számomra ez ismeretlen de persze sosem lehet tudni mit hoz az élet. Mivel kell szembenéznünk vagy pont mi az amivel nem tudunk megbirkózni és ilyen lépésre szánjunk el magunkat.

Mindkettőjüknek kemény időszakban, pillanatban ismerkedtek meg. Ugyanakkor ennek hála el is kezdtek közelebb kerülni egymáshoz. Reméltem, hogy ez a találkozás megmenti mindkettőjük életét.

Elkezdtük külön majd együtt is megismerni őket. Nagyon szerettem ezeket a pillanatokat mert reményt adtak, hogy mindketten segítenek a másiknak. Violetnek segít Finch de idővel kiderül ez fordítva is sikerül e....

Igaz Violet és Finch kapcsolata nem sikerült szerintem annyira romantikusra. Nem volt az a nagy dúl a love a történetben. Azt hiányoltam kicsit belőle és lehet akkor nem is ilyen vége lett volna ez is igaz. Inkább az öngyilkosság témára ment rá a könyv. Ezt a részét viszont remekül szemléltette az író nő. Mint említette Jennifer a végén nem véletlenül hiszen saját élet eseményeit is megosztotta velünk ez a könyv által.

Nagyon árulkodó volt még a dolog, hogy mire is számíthatunk azokból a kis mondatok amikkel a szereplők fejezetei indulnak. Hogy ki mihez számolt vissza... De anélkül a fülszövegből is sejthető volt, hogy milyen könyvet kapunk.

Ugyanakkor mégis reményt adott a találkozásuk. Hogy mégis megmenthetik egymást. Csodás pillanatokat élhettünk át velük a sötét percek mellett is amíg végül megkaptuk a vég kifejletet. Nem könnyű történet. Szerintem a sírás sem kerülhető el mégis azt mondom az író nő egy igencsak elgondolkodtató, fantasztikus történetet alkotott. Le a kalappal, hogy megírta ezt a saját tapasztalatokon is alapuló történetet.

Ahogy a borító is mondja egy gyönyörű történet Fichről és Violetről......

Ennek ellenére is ajánlom mert sosem lehet tudni mi történik az életben, ki olvassa el és kinek segíthet is akár.Vagy szimplán ha csak meg akarjátok ismerni a kettejük fájdalmas ugyanakkor gyönyörű történet.


Értékelés:


A könyvet nagyon köszönöm a kiadónak! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése