2024. január 23.

Julia Quinn - Csudajó (Csudajó trilógia 1.)

📚 Könyvajánló 📚


Két ​tényt mindenki tud Alexander Ridgelyről. Az egyik, hogy ő Ashbourne hercege. A másik, hogy a házasság nem szerepel a közeli tervei között…
Ez egészen addig igaz, míg egy vörös hajú amerikai lány a kocsija elé nem veti magát, hogy megmentse a herceg fiatal unokaöccsét. A lány olyan, amilyennek Alex sosem gondolt volna hölgyet… Okos és humoros, fegyelmezett és bátor. De szolgáló. Nem illik egy rangos arisztokratához… Kivéve, ha a hölgy nem az, aminek látszik…
Az amerikai örökösnő, Emma Dunster körül tolongnak az angol urak, de ez nem jelenti azt, hogy szándékában állna bármelyikükhöz hozzámenni feleségül; akkor sem, ha beleegyezett, hogy részt vesz a londoni társasági szezon eseményein.
Amikor titokban, konyhalányruhában kiosont unokanővére londoni házából, csak egy kicsit még élvezni szerette volna az ismeretlenséget a debütálása előtt. Nem gondolta volna, hogy egy veszélyesen jóképű herceg karjában találja magát… és hogy ez a herceg meglehetősen zaklatott lesz, amikor kiderül Emma valódi kiléte.
Ám úgy tűnik, az igaz szerelem akkor borul virágba, amikor az ember arra a legkevésbé számít, és a szenvedély a legmakacsabb szíveket is képes megolvasztani.


A csudajóképű herceg, akinek esze ágában sincs nősülni, pedig igen kapósnak számít. Őt mindez nem érdekli. Elég kemény, pokróc legtöbbször a modora. Főleg, ha társasági eseményekre citálja őt a húga és az édesanyja. Mégis belül a kemény maszk alatt egy érző szívű, szeretni képes és szeretetre méltó férfi lakozik. Akinek ráadásul még elképeszően jó humora is van. Okos, szenvedélyes, vicces. Ördögien helyes. Ráadásul herceg. Így akár egy már milliószor olvasott jellemzőkkel felruházott hőst kaphatunk, mégis én rögtön belezúgtam, mert tudott ettől függetlenül egyedit mutatni a személyével az írónő. 

Hasonló a helyzet a hősnővel is. Aki egy igazán cserfes ifjú hölgy. Nem éppen szereti ő sem az ilyen társasági eseményeket, sőt! Mindig szeretett valami galibát okozni, valami megdöbbentőt cselekedni. Igaz úgy fest, így hogy Londba érkezett néhány hónapra Amerikából a rokonaihoz, igyekszik jó útra térni. Rendes, jólnevelt hölgynek lenni. Igaz az egész férjkeresét és minden, ami ezzel jár őt sem igazán érdekli. 

Két fiatal, akik egy véletlen baleset következtében találkoznak. Némi félreértés, egy humoros találkozás, amikor tisztázódnak a dolgok. Egy szép románc kezdete. Amibe vegyül némi ellenségeskedés? Ha lehet így mondani. Mivel a hősnőnk is egy igen erős, akaratos jellem. Akárcsak a férfi, Alex, Ashbourne hercege. 

Ő és Emma egy igazán elképesztő páros. Az erős tulajdonságaiknak hála, akad sok macska egér pillanat, szócsatás párbeszédek. Nagyon jól mulattam rajtuk és velük. Főleg Alex karakterén. Meg kell hagyni nem egy szívbajos férfi. Igen, persze a korhoz illően rendkívül udvarias. 

Gondolhatná az ember, főleg a szerző láttán is, hogy amolyan Bridgerton feeling. Nekem olvasva mégsem volt az. Maga a műfaj csak, hogy történelmi romantikus, de ennyi. A Bridgerton az 1800-as évek eleje, ez időben inkább az 1800-as évek végén játszódik. Persze így is megvannak a társadalmi elvárások és szabályok. Itt mégis mintha már azért némiképp bizonyos esetekben ezek lazábbak lennének. Vagy szimplán Alex nem egy szívbajos férfi. Imádtam őt! 

Nem is gondoltam volna a nagy szerelem ACOTAR 3 része után, hogy lesz könyv amit élvezni, szeretni fogok és le fog kötni. Mégis ez a regény az első oldalakkal megvett. Pedig összességében ismerős sztori, karaktereket, mégis azért tudott meglepetést okozni, újat mutatni.Imádtam! 

Nagyon szerettem Emmát és Alexet. A közös pillanataikat, ami csupa nevetés és szenvedély. A szerző remekül szőtte a kapcsolatukat. Volt benne humor. Ha nem az, akkor pedig csak úgy szikrázott a levegő kettejük között. Igazán szép közös pillanataik akadtak. Tökéletesen adta vissza a szöveg ezeket a részeket. Ugyanilyen élethűek voltak a leírások. A csodás 1800-as évek végi London és a vidéki helyszínek. Az érzelmek átadása lehengerlő volt. Szinte a legtöbb karaktert azonnal megszerethető volt. Persze akadt az ellenkezője is. Tetszett, hogy mondhatni már-már némi akciót is szőtt az írónő a sztoriba. Imádtam, hogy végig ahogy olvastam egy csodás történelmi filmként láttam magam előtt. 

Akadtak meglepetések, igazán izgalmas volt. Tökéletesen romantikus és vággyal teli. Néha igaz kiszámítható, sokat nevettem, de akadtak könnyebb, ugyanakkor komoly problémák és gondolatok. Mindezek összessége hozza ki az egészet egy szuper olvasmányra. Egy fenséges időutazás. Ha szeretitek a történelmi regényeket, akkor ne hagyjátok ki! Igazán szórakoztató és lehengerlő olvasmány. Ha pedig még nem olvastatok a műfajban, akkor is remek kezdet lehet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése