2023. március 10.

Claudia Beinert · Nadja Beinert: Marilyn Monroe és Hollywood csillagai


Los Angeles, 1942. Norma magányos gyermekkorában az egyedüli menedéket a mozi jelenti. A hollywoodi színésznők a filmekben sokkal magabiztosabbak nála. Ő is filmsztár szeretne lenni, a szülők által elrendezett házassága miatt azonban le kell mondania az álmáról. Jim mégis az első szerelme lesz, és felébreszti benne az érzékiséget. Később egy fotós akarja a modelljeként híressé tenni. A kamera előtt Normából csak úgy árad az életerő, és minden önbizalomhiányának nyoma vész. Egyszeriben biztosan tudja: rivaldafénybe akar kerülni, mert csakis az teheti boldoggá. 

Előbb azonban meg kell törnie korának álszemérmes szabályait, hogy az legyen, akinek mindmáig ismeri a világ: Marilyn Monroe, a szexszimbólum, a filmtörténet egyik legnagyobb ikonja.


Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Kossuth kiadónak! 💛


Sok könyv volt számomra különleges a mostanában olvasottak közül. Többségük igen meg is értintett. De azt hiszem elmondhatom, hogy mindenféle szempontból, ez volt rám a legnagyobb hatással. Lehet az miatt mert igaz történetet dolgoz fel. 

Szerintem a hölgyet, akiről szól a regény, senkinek sem kell bemutatnom. 


Marilyn Monroe. 💋

Grace Kelly könyvét olvastam csak eddig a Kossuth kiadó ezen sorozatából. Az Ikonos nőkből. Azt is nagyon szerettem. De szerintem ezek után is ha olvasok még belőle, és szeretnék, megelőlegezem, hogy nálam ez vitte a prímet. 

Így, hogy elolvastam nézzétek el, hogy a főszereplő hölgyet inkább Normaként fogom emlegetni. 

Marilyn Monroe ugyanis ezen a néven született: Norma Jeane Mortenson.

Ahogy említettem, mindenki tudja kiről van szó. Én is tudtam. Mégis az emberek többsége tudja ki ő, hogy nézett ki, hogy a mai napig az egyik legszebb nőként tartják számon. Igazi szexszimbólum volt az 1950-es években. És azóta is. 

De többségünk tudása erről a nem mindennapi nőről ennyiben ki is merül. Én is így voltam ezzel.

Már napokkal ezelőtt kiolvastam. Mégis azóta is folyamatosan fogvatartja a gondolataimat. Ennek a nem mindennapi nőnek az élete, a sorsa. 

Gyönyörű nő volt, bámulatos utat járt be. Még ennél is több szenvedés, fájdalom és szomorúság jutott ki neki. Rövid élete során. Még mindig elképeszt ha belegondolok, hogy milyen fiatal volt mikor meghalt. Csupán 36 éves.... 😢

Akaratlanul is belegondoltam a története után, hogy milyen lett volna ha nem történik vele ez tragédia. Vagy ha később, a mai időkben él. Talán más sors és vég jutott volna neki. Nagyon sokszor felmerült bennem a történetének olvasása során az a bizonyos: Mi lett volna ha?

Elolvasva Norma történetét abszolút megérdemelt volna egy hosszú, boldog életet. Furcsa, de én azóta sem tudok igazán Marilyn Monroe-ként tekinteni rá. Lehet mondjuk azért is mert a könyv főleg azokat az időket mutatja be, mielőtt még Marilyn lett belőle. Ezért is írtam, hogy számomra ő inkább Norma Jeane. 

Imádtam, és imádom ebben a könyvsorozatban, hogy nem egy száraz életrajzot olvashatunk. Hanem egy konkrét történetet. Ezeknek az Ikonikus nőknek az élettörténetét, ami köré csodás történetek vannak fonva. 

Különösen tetszett a végén a két szerző utószava. Nyilván közben próbáltam utána nézni az életének. Hogy tényleg így történtek-e a dolgok? Erre a legvégén választ is kaptam. Egy történet, ami mégis igyekezett mindenben valós tényekre és történésekre alapulni. A szerzők igyekeztek mindent a valóságnak megfelelően visszaadni. Nyilván mivel egy rendes sztori, ezt meg is kellett írni, fogalmazni, hogy ilyen legyen. De zseniálisan vették az akadályt. 

Azt kell mondjam, hogy le a kalappal a szerző páros előtt. Valami elképesztően csodálatos emléket állítottak a művésznőnek. Ugyanakkor az életéből kifolyólag egy nagyon megrendítő történet is volt. 

Telis tele fájdalommal, szomorúsággal, reménytelenséggel és reménnyel. Vágyakkal, álmokkal amiket Norma szeretne megvalósítani, elérni. Nem sok ilyen, ennyire erős nőről lehet olvansi. Az a rövid élet, ami jutott neki, nagyon esemény és érzelemdús volt. 

Norma életét mutatja be ez a történet. Egészen a gyermekkorától kezdve. Amikor is elvették az édesanyjától, aki mentális problémákkal küzdött. Egyik nevelőcsaládtól a másikig került. Már gyermeként nehéz sorsa volt. 

Talán ez miatt is lett ez a mindig figyelemre, szeretetre éhes fiatal nő. Aki mindig félt. Még ha nem is mutatta ki. Olyan sok embert hagyta cserben és el, hogy ez az érzés az egész életére rányomta a belyegét. Érdekes, szomorú volt erről olvasni. 


Az utolsó család akikhez került, Grace és a férje. A férfinak volt egy lánya, Bebe. Ő és Norma nagyon jó testvérek lettek. Imádták egymást. De sajnos mire végre lett egy anyukája, testvére, végeszakadt a boldogságnak. Máshová szólította a munkája a férfit, emiatt elköltöztek. És Norma elvileg az miatt mert gyámság alatt állt, nem hagyhatta el a helyet. Így ismét magára kényszerült maradni. 

Szívbemarkolóan mutatta be miket érzett ez miatt. Félt, hogy mi lesz vele. Nincs semmilye és senkije. Ezért jött, hogy menjen férjhez, hogy ne maradon egyedül. Így 16 évesen hozzáadták Jimhez. 

Furcsa volt így olvasni, hiszen az 1940. és 1950.-es években ez normálisnak számított. De még egy gyerek volt szinte. Hirtelen fel kellett nőnie. Feleséggé válnia. Gondoskodni a háztartásról, a férjéről és saját magáról is. De azt kell mondjam mint végig a történetben. Elképesztően erős nő volt. Minden útjába gördülő akadályt jól vett.

Nekem ezek a részek voltak a kedvenceim. Ami a Jimmel közös életüket mutatta be. Talán az miatt mert itt még nagyon fiatal volt. Reménnyekkel teli. Ártatlan. Ha nem is ismerték és szerették egymást, ez szép lassan változott. Csodásan mutatta be a kapcsolatukat és annak alakulását. 

Összességében a regényt elolvasva ezt imádtam a legjobban. És azt is mondom, hogy szerintem itt volt igazán a legboldogabb. 

Még akkor is ha ő erős, anyagilag és minden téren független akart lennie. Ahogy haladt a történet, Jimet elszólította a katonai pályafutása. A jól megszokott, nyugodt, közös kis életükből ismét magányos lett. Talán ez és a sok egyedül töltött idő miatt töprengett annyit. Kezdett ismét a színészet, a híresség útjáról álmodozni.

Norma ugyanis imádta a mozit, a filmeket. A híres színésznőket, modelleket. Ő is közéjük akart tartozni. Hogy mindenki megismerje a nevét. Kezdte is ezt lassan, de biztosan elérni. Miközben még ott volt a férje. Aki ugyanakkor távol teljesített szolgálatot. 

A családi élete is kuszán alakult. Teli titkokkal, újabb fájdalmakkal. Csak remélni tudtam olvasás közben, hogy azért a való életben nem érte őt ennyi szomorúság. Annyira egy kedves, jólelkű fiatal nő volt.

Szépen vezetett végig a történet a gyermekkorán, bemutatta a házas életét. Hogy ez a gyerek lány miként nőtt fel. Hogy kezdett tapasztalt, erős nő lenni. Aki igenis elért oda, hogy ki tudjon állni a véleménye mellett. Mégha ez akkoriban nem is volt divat egy nőtől.

Sok nehézséget tapasztalt meg közben. De másfelől pedig sok-sok boldog, csodás pillanatot is lefest a könyv. Ezért is írtam az elején, hogy nekem Normaként van előttem. Az a fiatal lány, nő, akiből idővel remek feleség lesz. Aki imádta a férjét. Akivel feljártak a hegyekbe horgászni. Akivel szerették egymást. 

Szerintem sokkal jobb és hosszabb élete lett volna ha megmarad Normaként. És nem lesz belőle Marilyn. Sajnos mint a mai világban is, nem mindenki tudja a hírnevet, a pénzt jól kezelni. Nem látják a csillogás árnyoldalát...  Igaz ő erre vágyott, de.... 

Bemutatja a regény ezek után milyen lesz a kapcsolata a továbbiakban a férjével, a családjával. Miként lép lassacskán a hírességek világába. Modellként, majd színésznőként. Szexszimbólumként. 

Viszont maga a történet sok más akkori jelenséget, problémát is bemutat. Miként bántak akkoriban a színesbőrűekkel. Elképesztően rossz világ volt már akkoriban is. Sok szempontból nagyon dühítő volt. Sok társadalmi problémát és helyzetet mutat be. Mennyire adtak akkor, akkor is az emberek a látszatra. Sajnos azt kell mondjam, van ami nem változik.... 

Szomorúan, vidáman és lehengerlően ismerhetjük meg Normát. Majd Marilyn Monroe-t. Miként vette fel ezt a nevet. Hogyan kezdődött az élete hírességként. Ezekről az időkről már kevesebbet ír a történet. Inkább az ide vezető utat mutatja be. A szerzők utószava tesz még sokat hozzá a későbbi éveiről. 


Nagyon régen nem siratott meg így egy könyv. Annyira felnéztem erre a lányra, nőre. Nagyon örülnék ha létezne az időutazás. Nagyon örülnék egy találkozásnak vele. Furcsa így mindezt ennyi idő elteltével megtudni. Szembesülni vele, hogy ő már milyen régen nincs köztünk. 

Egek, még most is megkönnyezem..... 😢

Azt hiszem az ő története is olyan, amit mindenkinek ismernie kellene. Így kellene ismernie. Csak azt tudom mondani ismét, hogy le a kalappal a szerzők előtt. Ennyire igazian megírni mindezt. Igyekeztek valósághűk maradni. Ilyen gyönyörűen adták vissza a mai kornak ennek a csodálatos nőnek az életét. 

Ha tehetitek olvassátok el! Bevallom sok képet, cikket, videót néztem azóta róla. Hogy még jobban megismerjem őt. Ezt a messzirő jött, szomorú sorsú lányt. Akit mindenki csak elhagyott. De ami csak még erősebbé tette őt. Aki kiállt magáért és másokért. Lehengerlő fejlődéseken ment át. Egy olyan érzelmi utazáson.....Wow! Amit lehet nem sokat bírnának ki. De őt ez még jobban vitte a céljai felé. Akiből egy olyan nő lett, akire még ilyen sok évvel a tragikus halála után is felnéznek és emlékeznek... 

Lehet hülyeségnek hangzik, én magam sem tudom mennyire hiszek ebben, de remélem, hogy akárhol is van tudja és látja ezt. És végre ott van ahol boldog. 💖 Ha valaki, akkor ő igazán megérdemli! 

Nagyon jó szívvel ajánlom nektek ezt a könyvet! 

Én mégegyszer nagyon szépen köszönöm a Kossuth kiadónak, hogy elhozta az olvasóknak! Hogy elolvashattam! Hogy ilyen csodálatos külsőt kapott ez a regény! Méltó emlék Marilyn Monroe-nak. Norma Jeane-nek. 💛

Olvassátok el mert csodálatos. Szívbemarkoló, de csodálatos! Egy olyan nő története, aki régen élt, de akiről a mai napig emlékezünk. Ez a történet pedig bámulatos segítséget nyújt ebben. 


Idézetek: 


" Norma felnézett a szikrázó mennyboltra, és arra gondolt, hogy ma lehozta magának az első csillagot az égről. " 


" Ha minden szabályt betartottam volna, semmire sem vittem volna. "


" Néha a távolság hozzásegít ahhoz, hogy jobban megbecsüljük a másikat.  "


" Marilyn Monroe sokszor panaszkodott arra, hogy senki sem vette a fáradságot annak a kiderítésére, hogy ki ő valójában. Mi megtettük, és egy olyan nagylelkű, szeretetre szomjazó fiatal nőt ismertünk meg, aki hitt az emberi jóságban, és kiállt a kívülállók mellett, mert sokáig ő maga is az volt. " 


"A legmerészebb álmok is valóra válhatnak, ha valaki szilárdan hisz magában, és a maga feje után megy.  "


 "– Az álmodozók bátrak […], mert vállalják a kudarc kockázatát. "


Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése