2023. június 23.

Francesca Giacco - Hat ​nap Rómában


 Emilia, ​az amerikai festőnő szerelmi bánattól sújtva érkezik az Örök Városba, hogy számot vessen a múlttal. A Michaellel való váratlan szakítás után, a kettesben tervezett romantikus utazás helyett egyedül vág neki az izgalmas kalandnak. Emlékekkel a szívében járja be Róma tágas tereit és zegzugos sikátorait, hogy a város zenéje, művészete és kulináris élményei szabad utat engedjenek a gondolatainak, és szembe tudjon nézni önmagával.

Róma bohémnegyedében, a Trasteverén találkozik a szintén amerikai Johnnal, aki egy idilli élet reményében telepedett le Rómában. A kölcsönös vonzalom hamarosan intim kapcsolattá mélyül, felszínre hozva mindkettőjükben múltjuk legfájóbb emlékeit. Emilia ugyanakkor – életében először – szembesül saját gyengeségével, amely arra kárhoztatja, hogy rockzenész apja sikereinek árnyékában alábecsülje saját művészi kvalitásait. El kell fogadnia ezt az örökséget és minden korábbi döntését, hogy végigjárja azt a belső utat, amelynek során meglepő változásokon megy keresztül.


Engem már a címével megvett magának ez a könyv. Jöhet minden ami olasz, pláne ha Rómás. 💕

Egy igazán különleges olvasmány ez a regény. Nem csak Róma történelmi helyszíneire, csodás utcáira kalauzolja el az olvasókat, hanem egy belső, önismereti utazásra is invitál. Igaz, Emilia életét ismerhetjük meg, inkább az ő lelki utazását, de ez teljesen hatással van, tanító jelleggel lehet ránk, olvasókra is. 


Az miatt is tetszett különösen, hogy a fájdalmas szerelmi csalódása után igenis fogja magát és egyedül nekivág ennek az útnak. Már volt szerencsém ehhez a csodás városhoz, de eddig meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer jó lenne egyedül is elmenni ide. Annyira tökéletesen és ezúttal így egy más arcát mutatja a város az olvasónak, hogy az elképesztő. Megmutatja, hogy mennyire más tud lenni egy ilyet út, mint mikor mondjuk társasággal utazol el Rómába. 

Nem is gondolná az ember mennyire más is lehet. Hihetetlen volt. 

Nyugodt, annyira másként látsz mindent egyedül. Elképesztő utazás volt így. Társaságban van tervben, de lehet egyszer én is kipróbálom így. Nagyon inspiráló volt a regény. Több szempontból is. 

Megismerhetjük benne Emiliát, aki mindig is mintha háttérbe lett volna szorulva mások mögött. Akit óriási csalódást ért. De aminek köszönhetően mégis elmegy erre az útra, ahol igazán megismerheti főleg önmagát. Megtanulja hogyan álljon ki magáért, azért amit gondol. Hogy ne féljen önmaga lenni. Mert aki szeretné szeretni őt, az így is fogja. 

Nagyon sokat tanul ezen az úton. Miközben természetesen sok új élménnyel is gazdagodik. Hiszen Rómában van. A szerző lehengerlően mutatja be az Örök várost. Jártam már ott, de olvasva ismét ezeken a mesés helyszíneken kalandoztam. Tökéletesen át tudja adni azt az igazi olasz életérzést. 

Miközben Emiliával kalandozhatunk. Bejárhatjuk ezt a várost, új embereket ismerünk meg. Megismerhetjük az életét, a családját, a kapcsolatait. Amik közel sem boldogok és felhőtlenek. Nyomon követhetjük miként tanul magáról sok újat, hogy megnyílik, az igazi valóját mutatja. És látja, hogy mások elfogadják és nem kell tökéletesnek mutatnia magát állandóan. Hiszen senki sem az. 

Annyit megjegyeznék, kicsit zavaró volt nekem, ahogy Emilia mesélt. Akár mondaton belül is, igencsak oda kellett figyelni, túl gyorsak voltak a váltások. Hogy most éppen a jelenről mesél-e vagy a múltról mesél-e.... Néha kissé csapongó volt ez a része. Ez miatt vonok csak le egy picit. 


Egy igazán tanulságos, életszagú regény. 

Róma antik utcáin kalandozva, iszogatva, bemutatja a helyi gasztrónómiai életet, elkalauzol a nevezetességekhez. Egy lehengerlő Római kaland. Ami egyben egy lelki utazás is. Egy olyan hősnővel a főszerepben, akivel és akinek a gondjaival nagyon is könnyű azonosulni. Ezálltal pedig mi is sokat tanulhatunk tőle. 

Ha egy igazán szép történetet szeretnétek olvasni, ha szeretitek az olasz helyszíneket, de ha nem akkor ennek a történetnek hála ti is Róma szerelmesei lehettek. Induljatok el ti is Emilia társaságában erre a csodás lelki utazásra. Ami csupa érzés, illat, kaland. Éljétek át Ti is! 


Idézetek: 

" A szabadság élménye: hogy mások lehetünk, hogy azt tesszük, tehetjük, amihez éppen kedvünk van. " 


" Nem lehet, hogy ezértis szeretünk távoli országokba utazni? Hogy rádöbbenjünk, mennyi mindent nem tudunk? Hogy mennyivel nagyobb a világ, mint gondoltuk? " 


"A magány kétségtelenül fájdalmas, de lehetnek előnyei is. Olyan hozadékai, amik megérik az áldozatot. " 


" Rómában bárhol és bármikor érhetik az embert ilyen csodás meglepetések. Egy sarok mögül váratlanul felbukkan valami gyönyörűség, amitől elakad a lélegzeted. "


" Ma magam vagyok. Egy csodálatos helyen. Végre az lehetek, aki vagyok, nem kell megjátszani magam. És mennyivel jobb így! " 


Értékelés: 



Ha kedvet kaptatok a könyvhöz KATT IDE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése