2023. június 29.

Mörk Leonóra - Szentjánosfű

📚 Könyvajánló 📚


1634, ​Hollandia. A távoli fríz sziget, Vlieland lakói a nyári napforduló megünneplésére készülődnek. Itt találkozik a szentivánéji forgatagban a fiatal lány, Aelke, és Johannes, a festő, aki egy gyerekkori súlyos betegség miatt csak úgy szignálja a képeit: a néma Jan. Mire eljön a hajnal, a lány megtanulja, hogy beszélni lehet szavak nélkül is, ahogyan hallani sem csak a fülével hall az ember. Ám a fiút Amszterdamba, majd Londonba szólítja a munkája, és mire visszatér a szigetre, Aelke már egy gazdag nemesúr felesége.
A leányt férje egy várárokkal körülvett, régi udvarházba viszi haza, ahol fenyegető portrék függnek a falon, és ahol a személyzeten kívül nem lakik más, csak a férfi zárkózott édesanyja. Aelke maga is súlyos titkokat őriz, és ha boldogulni akar új környezetében, nagyon hamar fel kell nőnie. Amikor a véletlen újra összehozza Jannal, a lányban felébred a gyanú, hogy a sorsát ismeretlen erők alakítják. De ki lehet az, aki átvette az irányítást az élete fölött? És vajon mi a célja?
MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfordító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyetteseként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. A holland aranykorban játszódó Szentjánosfű a tizenegyedik könyve.

Ennél a regénynél a borító volt az ami először megfogott. Valami gyönyörű. Nincs agyon bonyolítva, mégis tökéletes. 💛🌼

Ráadásul egy szépirodalom témájú történet. Tudjátok, ezekkel még hadilábon állok...... De már egész jó vagyok, mert egyre többet olvasok és a legtöbb eddig telitalát is lett. 

Így voltam az írónő ezen regényével is. Ez volt az első könyvem tőle, de ezek után biztos nem az utolsó. 

Nagyon szép történet. Szomorú, de gyönyörű. Egy fiatal lány története, akinek egyszerű, de jó élete van. Egy lány, aki még igen naív, tapasztalatlan. Végigkövethetjük miként lesz ebből a fiatal lányból felnőtt nő. Egy sokszor elképesztően szomorú, nehéz utat jár. De megérte vele tartani és kideríteni merre vitte őt az uta. 

Egy dolog volt nekem ami furcsán jött le. Aelke és Jan kapcsolata, szerelme. Oké ez egy regény, bármi megtörténhet. Nekem akkor is kicsit érdekesen hatott, hogy náluk ez tényleg szerelem első látásra volt. Sőt, inkább első pillanatra. Minden is ami megtörtént. Mert még ha egy mai 21. századi regényben olvasnám. De egy 1634-ben játszódó regénynél nem erre számítottam. Nem ilyen rögtön. Oké bizonyos része manapság már jóformán normálisnak is mondható, de itt nekem kicsit hupsz hirtelen volt. Az egész köztük lángoló óriási szerelem. Hogy csupán egyetlen találkozás volt... De végtére is egy regényről beszélünk. Bármi lehetséges. Csak nekem az ilyen a könyvekben mindig furcsa. Hogy egy másodperc alatt tudják, hogy ők lelki társak és örök szerelem meg minden. Ez már tényleg csak mese. 

Ettől függetlenül egy gyönyörűen megírt regény. Aminek sok szomorú és nagyon fájdalmas momentuma is van. Ami bemutatja Aelke életét. Hogy ez a fiatal, naív lányból miként lesz felnőtt erős, okos nő. Feleség és anya. 

Közben pedig ahogy magát hívatja: a néma Jan történetét is megismerhetjük. 

Ahogy az írónő mesélt róluk nagyon szimpatikusak lettek. A többi szereplővel együtt. Ahogy bemutatta az akkori szokásokat, időket. Csodálatos leírásokat kaptunk. Főleg az elején mikor Aelke még otthon él. Gyönyörű helyeken jártam miközben olvastam. 

Fordulatos, néha megdöbbentő cselekményekkel. Amik számomra csupa meglepetések voltak. Természetesen próbáltam rájönni a csavarokra, de nem sikerült. Ez is mutatja, hogy milyen remek munkát végzett az írónő. 

Végig fenntartotta az érdeklődésem. Igaz nehezebb pillanatból is akadt bőven. Olyan volt mint az élet. Sokszor kiszámíthatatlan és szomorú, fájdalmas, mégis reménnyel teli.

Egy csodálatos szerelem története. Két ember sorsát ismerhetjük meg a regényben. Boldog pillanatok, csalódások, megpróbáltatások, titkok, reménytelenség és remény. Boldogság és könnyek. Millió érzést kiváltani képes írás. 

Jó szívvel ajánlom mindenkinek. Aki elkalandozna ezekre a csodás régi időket bemutató vidékekre. Kedvelhető, szerethető karakterek társaságában. Ha egy életszagú regényt szeretnétek olvasni, de amiben mégis van fantázia. Egy történetet, ami tanulságos és tanítani képes. 

Én örülök, hogy elolvastam. Egy fantasztikus olvasásélménnyel, tanításokkal és sok érzelemmel lettem gazdagabb. 



Ha szeretnétek Ti is elolvasni akkor KATT IDE és szerezzétek be. 


 A Könyvhéten volt szerencsém találkozni az írónővel. 💛


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése