2023. december 3.

Annie Ernaux - Az ​esemény

 📚 Könyvajánló 📚

A Nobel-díjas Annie Ernaux könyve 1963-ban játszódik. Kennedyt épp most lőtték le Dallasban, de az egyetemista Annie egészen mással van elfoglalva: pár napja derült ki, hogy terhes. Nem szeretné megtartani a gyermeket, de az orvos nem vállalja a tiltott műtétet, így a fiatal lány „angyalcsinálóhoz” fordul. Annie Ernaux megrázó könyve egy olyan testi-lelki traumát ír le, amely egy korszak határát is jelzi, hiszen Franciaország alig pár évvel később gyökeresen átalakult, s ennek az átalakulásnak fontos eleme volt a szexualitáshoz és a női önrendelkezéshez való új hozzáállás.


Ez a második regényem a Nobel-díjas írónőtől. Az elsőbe némi fenntartással kezdtem anno, gondolván, hogy nem igazán nekem való. Eleve nem voltam eddig egy nagy szépirodalom témájú könyveket fogyasztó olvasó. De ez az említett első regény a szerzőtől nagyon is tetszett. 

Ráadásul igazi újdonságként is hatott, hogy nem egy fikció alapú regényt olvastam, hanem a saját életéről mesélt a szerző. Itt szintén ugyanez a helyzet. 

Ha elkezded olvasni, nagyon hamar értelmet nyer például a borítókép is. Bár az már egy fülszöveg elolvasása után is árulkodó lehet. Egy igazán kényes történetet mesél ez az írónő, brutálisan őszintén. 

Ez tetszett nála már az előző könyvben is, ugyanakkor itt néha, na jó lehet, hogy sokszor, a tőle megszokottabbnál is őszintébb volt. Egy szókimondó, igaz történet ez. Ilyen tekintetben  pedig le a kalappal előtte. Hogy képes volt és megírta ezt az élményét. Ráadásul ilyen formán. 

Tényleg kegyetlenül őszinte volt. Tökéletesen láttatja az olvasóval azokat a hatvanas évekbeli időket, az akkori szokásokat. Főleg ami a terhesség, de legfőképp az abortusz témáját illeti. 

Ez is olyan olvasmány, mint CoHo: Minden tökéletesed könyve, vagy a némrég olvasott Soha, soha, soha című kötet. Ajánlanám mindenki figyelmébe. Ugyanakkor a már említett brutálisan őszinte mondanivalója és stílusa miatt, lehet van akinek nem fog tetszeni. 

De szerintem pont ez a varázsa, ha lehet ilyet mondani, Ernaux regényeinek. Nem kitalált történetek, legalábbis ez a kettő, amiket eddig én olvastam tőle. A saját életéről, a saját élményeiről, érzéseiről mesél. Hihetetlenül őszintén, kezdőzetlenül. 

Érdekes olvasmány az biztos. Nem egyszerű, sokan szerint lehet, hogy megosztó is. Hiszen sok eltérő vélemény, mindenki mást gondol az abortusz témájáról. Egészen rendkívüli, néha ilyesztő, durva volt olvasni a történéseket. Miként és hogyan élte meg Annie mindezt akkoriban. A 60-as években, amikor azért még merőben másként volt kezelve a téma. Szerintem már csak ezért is érdemes elolvasni. Igenis jó tudni milyen idők, milyen normák és vélemények voltak a témában akkoriban. 


Ha Te is kíváncsi vagy rá akkor ITT tudod beszerezni a kötetet.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése