2017. július 31.

R.Kelényi Angelika - Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Izgalom és romantika Szulejmán udvarában.
Szulejmán 1541. augusztus 29-én elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz, amikor uralkodói utasítására ő kíséri a gyermek János Zsigmond királyt a szultán táborába. A húszéves Illésházy Anna csak külsőleg tűnik egyszerű nemes lánynak, valójában egy különleges udvarhölgy, rendkívüli tudással és kemény feladattal, mellyel Izabella királyné és a király gyámja, a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György bízta meg. Mindent megtesz, hogy maradéktalanul teljesítse a megbízatását, ezért kalandos úton beépül a szultán háremébe.
A bátor magyar lányt nap mint nap új feladatok elé állítja a sors, és döntenie kell, hogy a rá rótt kötelesség, vagy az igazság és a szerelme fontosabb-e számára.

A Szulejmán és a magyar udvarhölgy R. Kelényi Angelika első történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregénye. Hazugság, gyilkosságok, nőrablás, intrika és halálos szerelem a török félhold árnyékában, a magyar történelem vérzivataros időszakában.


Az ártatlan után amit imádtam Angelikától nem is volt kérdés, hogy kíváncsi leszek a korábbi regényeire is. Amik szintén történelmi témájúak. Na de hála neki már elmondhatom, hogy imádom őket. Az övéit biztosan. Ennél a regényénél sincs ez másképp. Igaz ami nagyon nagy szerelem tőle az a már említett Ártatlan de ezt is nagyon szerettem. 

De akkor merüljünk picit bővebben el abban, hogy miért is :)

Angelika ismét egy izgalmakkal teli korszakba varázsol vissza bennünket a történetével. Itt ismerhetjük meg a hősnőnket Annát. Akit egész életében különleges feladatra neveltek és készítettek fel. Meg is kapja élete legnagyobb és legnehezebb kihívását. Nem mellesleg a legveszélyesebbet is. Hiszen Izabella királyné parancsára a Szulejmán udvarába kell mennie. Ehhez szerencsére nagyon hamar kiderül, hogy az írónő tökéletesen alkotta meg Anna karakterét. Egy olyan lányt ismerhetünk meg a személyében aki mindig is erre készült és remekül csinálja amit csinál. Nem könnyű és lehet van néha benne egy kis félsz de ez nem is csoda. De mégis mindig tudja mit kell tennie, erős nő aki tökéletes erre, ezekre a nem könnyű feladatokra.

Az első pillanatoktól kezdve megkedveltem őt. Vele izgultam, reménykedtem, bosszankodtam, szerettem. Egy igazi kemény, erős lány. Nő. Legalábbis nagyon hamar már nem csak egy lány lesz.

Hanem a lány akire rögtön felfigyel a szultán. Mindennek ellenére maga a Szulejmán karaktere is remekül megírt lett. Tetszett a hozzáállása Annához. Igaz végül teljesen más lett ez a része mint számítottam rá. De pont ezért volt ismét egy fantasztikus, izgalmas R.Kelényi Angelika regény. Mert sosem tudhatod mi fog éppen történni. Végig izgulsz a szereplőkkel, képtelen vagy letenni.


Maga a történet nem éppen egy vidám és könnyű korszaka az országnak. Hála Angelikának megszerettem a történelmi regényeket és nagyon élveztem, hogy jobban elmerülhettem egy ilyen régi korban. Minden pillanatát élveztem annak amit kitalált és felidézett ebből a korból ebben a történetben. Teljesen magával ragadott.

Akárcsak Anna és a szultán úgy lett fantasztikus a többi karakter is. Belelátni Izabella királyné nem könnyű helyzetébe. Ezeket a történéseket az ő szemével is átélni. Kellett ez, hogy tökéletes legyen a történet.

És ha már karakterek akkor nem kérdés, hogy nekem Demir a nagy kedvenc Anna mellett. Nagyon tetszett, hogy mindennek ellenére, hogy egy idegen nép foglalta el Budát és száműzte a királynőt, a sok cselszövés és miegymás ellenére mégis egy romantikus szálat is beleszőtt az írónő. A legnagyobb meglepetést ez is okozta. Én nem erre számítottam ami a férfit illeti. Másra tippeltem volna de nagyon tetszett ahogy alakult a dolog.

Ezek  a pillanatok is a kornak megfelelően tökéletesen lettek megírva. Imádtam Annáék párosát. A kemény, bátor lányt aki mégis mindennek ellenére képes szeretetet és szerelmet érezni. Hogy mindennek ellenére, a sok intrika, ármány ellenére ami jellemzi ezt az időszakot mégis kijut neki valami egészen más is mint amire felkészítették. Örültem, hogy erről az oldaláról is megismerhettük őt.

Összességében így még inkább megszerettem őt. Demirt pedig pláne. Mikor többet megtudhattunk róla, jobban megismerhettük. Ezt a két teljesen külön világban élő embert akiket mégis egy útra sodort a sors. De, hogy aztán mi is történik velük az még a jövő zenéje. Vagyis jobban mondva a következő részé.


Minden percét élveztem. Angelika ismét elvarázsolt. Akárcsak a már tőle olvasott regényben biztos vagyok benne, hogy rengetek munkája van ebben is és ismét le a kalappal. Tökéletesen hozta, átadta milyen is volt ez a kor. Mintha mi is visszarepültünk volna az időben és szinte te is átélsz mindent.

Csupa izgalom, kaland, veszély, cselszövés, intrikák. Ugyanakkor szeretet, szenvedély, szerelem. Mindent beleszőtt ebbe a történetbe ami miatt képtelenség letenni. Ismét csak ajánlani tudom. Semmiképp se hagyjátok ki. Akármikor veszed a kezedbe rögtön elveszel ebben a világban.

Ahol sosem tudhatod mire számíts. Nem volt könnyű Annának de remekül megállta  a helyét. Még akkor is ha az élet - vagy inkább az írónő - nem kímélte őt. Fantaszikusan ábrázolva ez a korszak, szerethető karakterekkel és csupa izgalommal. Ilyen szempontból nekem szerencsém van, hogy utólag olvasom mert nem kell várnom a folytatásra. Ezzel a befejezéssel nem is bírnám a várakozást.

Gratulálok Angelikának. Csodás regény. Ismét bebizonyította, hogy nem véletlenül szerettem bele neki hála a történelmi regényekbe. Köszönöm ezt az élményt ismét. Csak ajánlani tudom mindenkinek. :)

Értékelés:


1 megjegyzés: