2023. szeptember 12.

Ludányi Bettina - Meghasadt ​valóság

📚 Könyvajánló 📚


Te mit tennél, ha a saját emlékeidben sem bízhatnál?
Sophia Santillo látszólag nyugodt és egyhangú életet él Nápolyban, ám a felszín alatt megannyi szörnyű titkot őriz. A csontig hatoló fájdalom és rettenet még annyi év után is uralja életét. Egészen addig, amíg nem találkozik a sármos üzletemberrel, Nico Bellonival. Vajon a férfi méltó lesz rá, hogy a lány megossza vele riasztó múltját?
Sophia biztos abban, hogy soha többé nem kell szembenéznie a szörnnyel, aki tönkretette az életét, ám egy telefonhívás minden reményét lerombolja: bántalmazója újra szabad. Hiába szentelt éveket arra, hogy feldolgozza a történteket, minden újra összeomlik körülötte. Főleg, miután fény derül a valódi igazságra.
Ki a titokzatos szörnyeteg, és mi köze a lányhoz? Mi zajlik egy pszichopata fejében, és hogyan lesz egyáltalán valakiből gyilkos? Milyen mértékben befolyásolja a környezetünk, hogy mivé válunk?
Ludányi Bettina legújabb regénye megmutatja, hogy nem hihetsz a szemednek és nem bízhatsz az emlékeidben. Egy izgalmakkal, titkokkal és kérdésekkel teli világba kalauzolja el az olvasót, ahol semmi sem valódi, semmi sem igaz. Csupán egy hazugság része. Egy meghasadt valóság.
Húzd ki magad, szegd fel az állad és küzdj! Különben összetör a valóság.


Az egyik legcsavarosabb Ludányi Bettina regény volt számomra a Meghasadt valóság. Persze, mind ilyen és tényleg annyira zseniális, eszes fordulatokkal találkoztam, hogy csak na. De ez volt a legdurvább. Ilyen és olyan értelemben is. 

Ismét eltelt egy kis idő mióta letettem a regényt, mégis a mai napig azt kérdezem magamtól, hogy mi volt ez? 😂

Na erre nem számítottam. De épp ez benne a jó nem? Ha egy író tud így alkotni, hogy minden írásával ilyen módón lepi meg az olvasóit. Imádom ezt az érzést! Bettinek pedig minden egyes írását. 

Ez a regény nélkülözte a krimis elemeket. Többnyire. Talán egy ici pici itt is akadt. Ezúttal az írónő teljes mértékben egy lelki utazásra invitálja az olvasóit. 

Amire a hősnője, Sophie társaságában utazhatunk. 

Egy fiatal nő, aki ahogy a fülszöveg is írja, megszokott, nyugodt életét éli. Látszólag. Nagyon traumatikus gyermekkort tudhat maga mögött. A történet szép lassan vezet rá erre a szálra. Apránként csepegteti a nem mindennapi információkat. Közben arra késztetve az olvasót, hogy töprengjen mi is történt a lánnyal. 

Mindeközben pedig szépen megismerjük Sophie-t. Nekem ezúttal is egy szimpatikus női karaktert lett. Noha, ha valakire, akkor rá igazán lehet mondani, hogy egy nem éppen mindennapi személyiség. Sokszor goromba természetű. Részben a vele történtek miatt érthető is. Nehezebben nyílik meg, nem igazán akar a közelébe engedni senkit. Szó szerint tényleg mindig csak magára számíthatott, ez rá nyomta a bélyegét az életére és arra, hogy elfogadja ha segíteni akar neki valaki. Azt pedig pláne, hogy bízzon, vagy szeressen bárkit. Ő elvan úgy, hogy csak alkalmi kapcsolatai vannak. Abból baj nem lehet alapon. 

Ezért is borul fel nem kicsit az élete, mikor betoppan az életébe Nico. A szexi, jóképű üzletember. Igen, egy újabb férfi, akit fel lehet írni a könyves álompasi listánkra. 😍

Nico is jóformán ugyanolyan mint a lány. Csak semmi kapcsolat. Elképzelni sem tudja, még azt sem, hogy komolyabban érdeklődjön egy nő után, azt meg pláne, hogy szép lassan ilyen fontos legyen neki valaki, mint Sophie. Érthető, hogy ez az érzés mindkettőjüket megrémíti. 

A lány főleg menekülne. Ezért is bírtam elképesztően a férfiban, hogy nem adja fel. Ő igenis addig megy és folyamatosan nyomul amíg a lány nem enged neki. Persze semmi fura, vagy ilyesztő módón. Épp annyira, hogy az szexi és aranyos legyen. Ha nem is nagyon akar, mégis törődik a lánnyal. Imádtam ezt benne! Miközben ő maga is egy érzelem mentes ember. Kemény, rideg. Vagyis volt eddig.

Közben pedig szépen jönnek az infók mindkettejükről. Milyen életük volt eddig. Család, barátok, munka. Felszínre kerülnek traumák, titkok. 

Miközben az ő szenvedélyes, majd szerelmi szálukra is koncentrál a történet. Igazán forró és heves a viszonyuk. Ami szépen lassan valami mélyebb érzés lesz. Igazán remekül adja vissza ismét a regény az érzelmeket. 

Legyen szó barátságról, szenvedélyről, szerelemről. Nem éppen zökkenő mentes családi kapcsolatokról. Miközben megismerhetjük Sophie családját. Hát mit ne mondjak érdekes.... és még finoman fogalmaztam. Elképesztő, vagy inkább döbbenetes a szál, amit ezzel kapcsolatban a szerző beleszőtt. Félelmetes, fájdalmas, titokzatos. Mégis brutálisan elgondolkodtató, életszagú, tanulságos. 

Mindig is érdekelt ez a téma. Az emberi agy működése, az ember pszichológiája, a gyilkosoké, sorozatgyilkosoké, pszichopatáké. Nos szerintem ez a tökéletes könyv, ha erről a témáról szeretnétek olvasni. A magyarázatokról és miértekről. Emberi nyelven, érthetően elmondva, nem érthetetlen szakszavakkal. Imádtam! 

Ahogy Betti visszaadta, elmagyarázta mindezt. Ha valahol, akkor itt igazán a lélek legmélyére leástunk. Próbáltuk megérteni ezeknek az embereknek a gondolkodását. Mit miért tesznek? Hogy lehet őket felismerni? Én magam voltam már a témában szóló előadáson is, de ez a könyv azt is felülmúlta. Nagyon élveztem, ha lehet ilyet mondani. A tudást amit ennek hála kaptam. Miközben természtesen döbbenetes, fájdalmas is volt ezt az utazást végigkísérni. De mindenképpen zseniális és tanulságos. 

Ki tudja milyen élethelyzetben és kinek jöhetnek még jól ezek az információk, segítségek. Egy olyan regénybe zárva, ami egy szerelmi kapcsolatot történetét is elmeséli, egy elég elcseszett család életét. Félelem, fájdalom, düh, kétségek, titkok, brutális meglepetések, sok tudás. Egy eszméletlenül fantasztikus regény. 

A végéről már nem is beszélve. Na az aztán taccsra vágott... Erről majd még személyesen Bettivel fogunk beszélgetni....... Végig, egyszer sem gondoltam erre. Még most is leesik az állam ha rá gondolok. De ő már az elején megmondta. Itt egészen az utolsó betűkig, soha semmi sem biztos. És valóban. WoW!

Azt hiszem a cím tökéletes válasz volt ehhez a regényhez. Abszolút értelmet nyer. És azért volt ott a legvégén valami, ami a kis lelkemben is helyre tette a dolgokat. Miközben a saját képzelőerőnket is belevihetjük a sztoriba végül. Imádom! Brutális meglepetés volt, de le a kalappal! 

Csak annyit tudok mondani, hogy olvasssátok! Zseniális! 


Ha Ti is kedvet kaptatok, akkor szerezzétek be Online vagy várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése