2023. szeptember 15.

Victoria Selman - Mélyen ​őrzött titkok

📚 Könyvajánló 📚


A ​tizenkét éves Sophie és édesanyja, Amelia-Rose Brennan Massachusettsből Londonba költözik, ahol találkoznak a karizmatikus Matty Melgrennel, aki hamar az életük fontos része lesz. De amikor a két felnőtt kapcsolata megszakad, egy sorozatgyilkos olyan fiatal nőkre kezd vadászni, akik feltűnő hasonlóságot mutatnak a lány anyjával.

Amikor Mattyt végül többszörös gyilkosságért elítélik, maradnak kérdések a bűnösségét illetően… Kérdések, amelyek teljesen tönkreteszik a Brennan család életét.

Közel húsz évvel később Sophie levelet kap a Battlemouth börtönből, amelyből megtudja, hogy Matty haldoklik, és találkozni szeretne vele. Úgy tűnik, hogy a lány végre megkaphatja a válaszokat, amelyeket annyira keres. De az igazság vajon felszabadítja – vagy éppen még mélyebbre taszítja?

A Sunday Times bestsellerszerző Victoria Selman első magyarul megjelenő regénye egy hátborzongató, sötét és lebilincselő pszichológiai thriller meglepő fordulatokkal. Megtudhatjuk belőle, hogy milyen lehet egy sorozatgyilkos mellett felnőni.


Egy gyorsan, jól olvasható történet ez. Igazán eszes, fordulatos. Az olvasó, én legalábbis végig kételkedtem. Hogy ki a hunyó? Az akit mondanak?  Mi is történik itt? 

Nekem kedvenc lett. Vannak gyilkosságok benne, nem olyan részletesen szemléltetve, hogy egy csak krimi műfajba legyen sorolható a regény. Nyilván a történet szempontjából fontos elemek. Ezek állnak a középpontban. Mégis inkább maga a sztori az emberi lélek mélyére merül le. Az emberek, a pszichopaták gondolkodásmódját igyekszik feltárni az olvasó előtt. Egy remek cselekmény köré építve. 

Tetszett és nekem nagyon feldobta, hogy Sophie, akinek a szemén keresztül megismerhettük a történetet, néha a múltba is elkalauzolt bennünket. Így ismerhettük meg igazán a történetet. Így kezdett el szép lassan össze állni az a bizonyos nagyobb kép. Bár mondom, nekem az utolsó pillanatokig tudott meglepetést okozni. De még mekkorát. Pont ezért volt jó olvasni. 

Fordulatos, titkokkal teli, találgatós. Végül pedig egy megdöbbentő sztorit kaptam. Olyan csavarokkal, hogy még most is pislogok és eltöprengek rajta, ha eszembe jut. Egy zseniálisan kigondolt és összerakott regény. 

Sophie a főszereplő lány, akit megismerhetünk tizen pár éves kislányként, majd közben felnőttként is. Mert ugrál az időben a történet. Mégsem zavaró, hanem teljesen jól érthető módón. 

Sajnáltam szegényt amiatt amiken át kellett mennie. A félelem miatt, hogy az ember akit szeretett, akire felnézett, talán képes lehetett ilyen szörnyűségekre. Hiszen a történetben folyamatosan kerülnek elő a meggyilkolt fiatal nők, lányok, sőt gyerekek is. 

Elvileg tudjuk ki a gyilkos, kit vádolnak. De ő ezeket tagadja. Sok-sok elméletet lehet gyártani, utolólag belegondolva ahogy a végére értem, ott voltak a jelek, amikből én nem tudtam jól olvasni. Lehet nem is baj, mert így teljes meglepetés volt az egész. Sőt! Inkább megdöbbenés. Erre a csavarra nem számítottam. 

Azért mondom inkább döbbenetesnek, mert elképesztően valóságszagú volt az egész történet. Sajnos elég elcseszett világot élünk, rengeteg ilyen, ennyire rossz dolog történik. Talán ezért szeretem én is az ilyen cselekményű, elgondolkodtató regényeket. Mindig, mindenből tanulhat az ember. 

Itt például a pszichológia rejtelmeiből. Hogy miért lesz valakiből ilyen ember. Hogy semmiféle érzelmet nem képesek érezni. Vagy, hogy miként tudják ennyire jól eljátszani, hogy mégis? Hiszen amik itt is történtek, azok mindenféle érzelemtől mentes cselekedetek voltak. Brutálisan sokkolóak legtöbbször. Akaratlanul is eltöpreng az ember, hogy a szomszédod, egy jó ismerős, ki tudja ki ilyen, hiszen teljesen átlagos, normális ember látszatát is képesek kelteni. Sok ilyen regényt olvastam már, de még mindig elképesztenek ezek a történetek. Amik fikciók, mégis a való életben is rengeteg ilyen esetről hallani. 

Félelmetes és elgondolkodtató. 

Szereplőt viszont lehet nem tudnék kedvencet mondani. Igen, furcsa ez. Nyilván kedveltem Sophie-t, egy mérhetetlenül erős lány, mégha ő legtöbbször gyengének is érzi magát. Együtt érez vele az olvasó, sajnáltam amin keresztül kellett mennie, de egyik szereplőt se tudtam úgy igazán megszeretni. 

Matty eleve érthető, érdekes figura volt számomra.... Sophie anyja pedig... gonosz vagyok, de nem bírtam. A folytonos nyavalygásait a pasi miatt, meg amilyen ember is volt. Kész voltam tőle. 

Összességében viszont csak ajánlani tudom. Egy életszagú, végletekig elgondolkodtató, tanulságos történet. Merüljetek el ti is az emberi lélek rejtelmeiben. Vagy annak hiányába. Egy történet, ami csupa titok és még ennél is több meglepetés. Fájdalmas, félelmetes. Megdöbbentő csavarokkal tarkított igazi érzelmi hullámvasút. 


Ha Ti is kedvet kaptatok, akkor szerezzétek be Online vagy várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése