2024. március 5.

Ludányi Bettina - Teremtett ​látszat *ELŐOLVASÁS*

   📚 Könyvajánló 📚


„Tudom, ​hogy nem cselekedtünk helyesen. Egyikünk sem.”

Az Olivia Ellis által megálmodott Visszatérés Podcast lehetőséget ad a nőknek a traumafeldolgozásra és a lelki újjászületésre. Vannak, akik név nélkül, eltorzított hanggal vállalják történetüket és mondják ki végre hangosan, min mentek keresztül. De mi van akkor, ha valaki mégis ráismer az egyik történet mögött megbúvó nőre? Valaki, aki a traumát okozta…

Egy éjszaka Oliviát megtámadják. Az ügyet Nathaniel Holden kapja, aki hamar rájön: a nyomok egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint amilyennek tűnnek. Vajon melyik podcastinterjú fog elvezetni a valódi tetteshez? Ki fog elmerülni a teremtett látszatban, és ki fogja elsőként leleplezni az illúziót: az olvasók vagy a nyomozó?Ludányi Bettina ismét egy csavaros, lélektani elemekben gazdag történetet tár az olvasóközönség elé. A társadalmi kritikával megfűszerezett pszichológiai regény emberi sorsok és traumák mélységeibe vezet. A manipuláció hálójába keveredve rájöhetünk, hogy tulajdonképpen a való élet is álarcok és játszmák összessége.


Még egyszer nagyon köszönöm az írónőnek a felkérést és a bizalmat, hogy előolvashattam a regényét!

Tegnap későn délután tudtam nekikezdeni, éjfélre már ki is olvastam. Azt hiszem ez is kellőképp megmutatja mennyire beszippantott a történet. 

Az írónőre jellemző stílus, írásmód és műfajok ebben a regényben is megmutatkoznak. Krimis elemek, thriller, lélektani momentumok. Betti ismét megmutatja nekünk milyen zseniális az ilyen történetek írásában. Sőt! Minden egyes új könyvével emeli a tétet és valami még többet, még lehengerlőbbet ad, mint az előző könyvével. 

A Teremtett látszat egy olyan regény, aminek ha nekiülsz, azonnal beszippant. Elkezded és nincs megállás. 

Ráadásul ezúttal is nagyon szerettem tőle, hogy igazán tabunak támító témákat dolgoz fel. Nőket érintő témákat. Amik hol kényes témának számítanak, hol beszélünk róla, de inkább az előbbi érvényes. 

Ezúttal is egy olyan Ludányi Bettina kötetet olvashatunk, ami az elsőtől az utolsó betűjéig tanulságos, elgondolkodtató. 

Elképesztően tetszett a regénybe szőtt podcast ötlete. Az ebben a műsorban megismert nők és a történeteik. Ezek álltal mesél ezekről a különféle tabunak számító sztorikról és jelenségekről. Családon belüli erőszak, testi és lelki bántalmazás, különféle pszichológia fogalmakról mesél. Brutálisan jó, még akkor is nagyon nehéz témák ezek. Mégis jó szívvel ajánlom a történetet, mert pont ezektől válik nem csak egy remek olvasmánnyá, hanem egy olyan élménnyé, amiből akár tanulhatunk is. Mi nők főként. 

Hihetetlenül erős nőket mutat be, gyengéket, akik segítséggel képesek túl lépni az őket ért megrázkódtatásokon. Féltéve, ha egyáltalán sikerül nekik. Rengeteg olyan témát jár körül, amiről szerintem minden nőnek érdemes tudnia. Akár nem kis segítség is lehet, ha éppen valaki egy-egy ilyen szituációban él. 

Ugyanakkor nem kérdés, hogy férfiak kezébe is bátran adnám. Rájuk is vonatkozhatnak ezek az élethelyzetek, de azért sok a regényben elmesélt történet inkább a nőket érinti. 

Mindezeket pedig egy rendkívül erős női karakter tárja elénk. Olivia. Aki erősnek tűnik igen, mégis vannak történések, amik még őt is a mélybe képesek taszítani. 

Egy nyomozó, Nathaniel Holden szemszögén keresztül is megismerhetjük ezt a szövevényes sztorit. 

Mindketten rögtön szimpatikusan lettek. Olivia, aki nagyon jó a munkájában, elképesztő személyiség. Aki ha tud segít, kiáll azért amit gondol és amiben hisz. Még akkor is, ha ezzel veszélybe kerül. 

A nyomozó szntén kendvenc karakter lett. Igazá okos, eszes, együttérző.Remek férfi. Munkában, barátként, férfiként. Nagyon megkedveltem. Akárcsak a társát, Luisát, vagy a párját Lizzie-t. 

Viszonylag sok szereplőt vonultat fel a sztori. Főleg hála a podcast résznek. Mégis teljesen jól és élvezhetően lehetett az egészet nyomonkövetni. 

Rendkívül érdekes, fájdalmas, sokszor dühítő történésekről olvashattam. Mégis ugyanennyire volt tanulságos, elgondolkodtató. Remek karakterekkel. Izgalmas, fordulatos. Bettinél mindig fennt áll az, hogy sosem tudom végül hová futnak ki a sztorijai. Nyilván persze, olvasás közben akaratlanul agyalok én is, próbálok elméleteket gyártani. Mégis soha meg sem közelítem azt, amit ő kigondol. Amit kapok a regényétől. Imádom ezt az feelinget! 

Így kell írni kérem szépen! Ismét egy brutálisan zseniális sztorit kaptam! Egy pillanatra sem engedett el. Ami pedig a végkifejletet illeti, egy pillanatra volt egy ilyen tippem, mégis úgy voltam vele, hogy áááá neeeem, ez lehetetlen. Vagy mégsem? Olyan csavarokat kaptam, magyarázatokat, hogy csak pislogtam. 

Lehengerlő volt! Ahogy végül minden összért mindennel, minden kis apró kérdésre választ kapunk. Még arra is, amiről nem is tudjuk, hogy felmerült mint kérdés. Imádtam! 

Egy újabb, ha lehet még egyedibb és utánozhatatlanabb Ludányi Bettina regény. Amiben ismét felülmúja önmagát. Ha szeretitek a csavaros, töprengős, krimis elemekkel tarkított sztorikat, ugyanakkor ti is szívesen olvastok tabu, elgondolkodtató témákról, rendkívüli pszichológia fejtegetésekről, akkor ez a ti regényetek. Fantasztikusan megalkotott karakterekkel. Egy történetben, ahol semmi sem az, aminek látszik. Hiszen ez a Teremtett látszat. 




Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban vagy Online.      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése