2024. március 25.

Sarah J. Maas: A ​Court of Wings and Ruin – Szárnyak és pusztulás udvara (Tüskék és rózsák udvara 3.)

  📚 Könyvajánló 📚


A festményem hazugság volt.
Még nem álltam készen.

Feyre visszatért a tavasz udvarába, hogy információkat gyűjtsön Tamlin mesterkedéseiről és a Prythian meghódítására törő Hybern királyáról. Veszélyes kettős játékot játszik, és egyetlen apró hiba végzetesen megpecsételheti nemcsak az ő, de az egész világ sorsát.
A háború közeledtével pedig el kell döntenie, hogy kiben bízik meg a lenyűgöző, ámde veszedelmes főurak közül, és a legváratlanabb helyeken muszáj szövetségest találnia.
A Földet vörösre festi a rengeteg kiontott vér, miközben gigászi hadseregek küzdenek valamiért, ami az egész világ pusztulását hozhatja.

A lenyűgöző New York Times és USA Today bestseller sorozat vadonatúj kötete.

#1 helyezett a goodreads.com 2017-es szavazásán, Young Adult Fantasy kategóriában.


Ahogy az előző két kötetről, erről is belinkelem a korábbi értékelést. Idejét tekintve, azért 2019. februárja sem tegnap volt. 


Viszont ahogy közben átolvastam, ismét bebizonyosodott, hogy tudta ugyanazt a szintet, azt az élményt hozni a szerző, mint első olvasásra. Sőt! Nekem ez most, így hogy immár újraolvastam mindhárom részt, sokkalta de nagyobb és még fantasztikusabb élményt adott! Totális szerelem. Igaz azt hiszem ahogy írtam a második résznél, eddig az a kedvenc a sorozatból. 

Itt már azért némiképp vérre menőbbre fordulnak a dolgok. Szó szerint. Ha mondhatok ilyet, az egyik legjobb döntésem volt, hogy ezt a sorozatot most újra olvasom. Igaz, olyan szempontból lehet, hogy nem, hogy igencsak magasra van téve a léc, ami az olvasás élményét illeti a továbbiakban. Kicsit, na jó lehet, hogy nagyon? Rossz volt a vége után, hogy tényleg akkora szerelem volt és hogy vajon lesz-e olyan, ami ezután felveheti ezzel a versenyt? Biztos mindenki érzett már így, egy-egy számára brutálisan fantasztikus és szeretett olvasmány után. Szerencsére azért akad hasonló szuper olvasmány! 

Ahogy írtam ez a rész már komolyabb. Itt már eljutottak oda a hőseink, ahová az eleje óta készülnek.  A háború küszöbére, majd egyenest a közepébe. 

Természetesen azért az írónő itt is hozza a formáját. Azért a nehéz, komoly és néhol véres momentumok ellensúlyozására ezúttal is hoz nekünk sok romantikát, szenvedélyt, szeretetet, és még több humort. Annyira imádtam! Ahogy megteremti mindezeket és ezáltal az egyensúlyt a történetben. 

Továbbra is kedvenc páros Feyre és Rhys. De nagyon szeretem a többieket is. Azriel, Mor, Cassian és Amren. Feyre testvéreit nem mindig tudom hova tenni. Hol itt vannak a szerethető karaktereknél, hol nem. Igaz ez inkább Nesta személyére érvényes. 

De azért bevallom voltak jó percei. Az egész sztorinak. Az imént említett részekkel a családi momentumok, amik hol viccesek, boldogok voltak, vagy szerelemmel teliek. Kijutott sok nehézség is. Fájdalom, félelem, titkok. Hajajjj, de még milyenek. Még ennél is több meglepetés. 

Végigkövethetünk egy brutális csatát. Ha Ti is kíváncsiak vagytok kik nyernek, milyen áldozatok és tettek árán? Akkor olvassátok el ezt a részt is! Én ismét nagyon jól szórakoztam a kedvenceim társaságában. Velük szerettem, nevettem. De sokszor féltem és volt, hogy meg is ríkattak. 

Milliónyi érzelmet vonultat fel a sztori. Az írónő pedig továbbra is mestere a szavaknak. Hogy bemutassa, láttassa velük ezeket a csodás tündér világokat, az emberi birodalmat. Mindent. A jó és rossz részeket. Az érzéseket, a helyszíneket, a cselekményeket. Bámulatos karaktereket kapunk. A már megismertek mellé itt sok új érkezik. Itt már talán kicsit ilyen téren odafigyelősebb. Sok a szereplő, de mégis következő összességében. Megismerhetjük végre személyesen a többi tündér udvar vezetőjét. Akadtak szimpatikusak. Például Helion, a Nappal udvarának főura. Tarquin, őt nem mindig tudtam hova tenni. Voltak persze kevésbé szimpatikus szereplők is. Hajajj. De ez is remekül illett a sztoriba.

Helionról még annyit, nekem róla olvasva volt egy kis Rhys feelingem. Eléggé hasonló a két fickó. Nem véletlen lett, ő itt nagyon szimpatikus nekem. Nem kérdés, hogy akár az ő történetét is szívesen elolvasnám. Persze egy teljes regényben.

Tetszett, hogy a főbb eddig megismert szereplők mellett, a most felbukkanó karakterekről is egész sokat mesélt nekünk a szerző. Nem csak jöttek, láttak és mentek. Szerettem kicsit jobban megismerni mindenkit. Lehet nem véletlen lett azt hiszem 800 oldal körüli a regény. Mégis egy pillanatig sem éreztem azt, hogy sok lenne, vagy unatkoznék. 

Imádom, szerelmese vagyok ennek a világnak! A kedvenc hőseimnek. Gyönyörű helyeket járhattam be a leírásoknak hála. Tényleg egy másik, egy bámulatos világba csöppen olvasás közben az ember. Remek szereplők. Régiek és újak. Sok-sok meglepetés. Néha lélegzet visszafojtó pillanatok. Könnyek és nevetés. Van itt minden. 

Iszonyúan élveztem és szerettem ezt az újraolvasást. Nekem remek lezárása lett a sorozatnak. Jobban mondva félig lezárása? Hiszen ezután lesz még egy kisebb, kiegészítő kötet a Fagy és csillagfény udvara. Valamint az Ezüst lángok udvara, ami Nesta és Cassian története, de Feyre és a többiek ott is felbukkannak és folytatódik ez a nem mindennapi kaland. 

Olvassátok, szeressétek! 


Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése