2024. augusztus 23.

Mosonyi Mara - Olmec

    📚 Könyvajánló 📚


A ​bérgyilkos, a CIA-ügynök, a titkárnő és a drogbáró felesége. Mindenki az, akinek látszik?

Mexikóváros

Nora, a magyar kislány árvaházba kerül, ahol a kisstílű gyermekbűnöző, Andrés veszi a védelmébe. Felcseperedve Nora keményen tanul, míg a bátyjaként szeretett fiú könnyelműen él. Viszonyt kezd egy drogbáró lányával, Milenával, amelynek következtében mindnyájuk élete gyökeresen megváltozik.

Acapulco

Jake, a CIA fiatal hírszerzője a város hírhedt szórakozónegyedében egy pitiánernek tűnő feladatot kap. Azonban az események váratlan fordulatot vesznek, és a megbízatás rémálommá válik…

Az Alapítvány

Patrick, a CIA-től több mint egy évtizede tisztázatlan körülmények között távozó exkatona létrehozza az Alapítványt. Ez csupán egy ártalmatlan szervezet, vagy egy megcsömörlött elmebeteg bosszúhadjáratának eszköze?

Mosonyi Mara elkalauzol bennünket Latin-Amerika nyomornegyedeibe, fényűző szórakozóhelyeire, árvaházaiba vagy éppen drogbáróinak otthonaiba. Tanúi lehetünk szerelmek, barátságok születésének, ellenségek küzdelmeinek, múltbéli titkok felszínre bukkanásának, miközben egyre közelebb kerülünk ahhoz, aki a háttérből a szálakat mozgatja: Olmechez, a titokzatos kartellfőnökhöz, akinek sokan még a létezését is vitatják.




Akárcsak a szerző első könyvénél-A szirtnél-, itt is egy brutálisan jól összerakott sztorit kapunk. Egy történetet, ami sok szálon fut, ezek a végén mégis mind összeérnek. Vagy mégsem?

Én annyit mondok, hogy nagyon szívesen olvasnám még. Abszolút van, lenne benne még potenciál.

Mara első regénye is óriási szerelem lett nekem. Akárcsak ez. Mindkét regény elképesztően zseniálisan van megírva és kitalálva. Ennyi a hasonlóság köztük. Ami a történeteket illeti, az Olmec ezúttal teljesen más lett.

Én mindig is szeretem egy szerzőnél, ha regényről regényre tud nekem újat mutatni. Legyen az akár egy új műfaj, vagy ha ez nem új, akkor a sztoriban legyen az. Mara ezúttal is több műfajt ötvöz a regényben. Van itt dráma, krimi, thriller, természetesen a romantika sem hiányozhat. Mindezek és a remekül megalkotott szereplői adnak ki egy olyan könyvet, ami valami zseniális lett.

Azt leszögezném, hogy a téma és a történet is sok esetben kemény. A brutálisan durva, őszinte, sokszor kegyetlen valóságot mutatja be. Mexikóban, Acapulcóban. Latin-Amerika ezen helyein, amiről az interneten, utazási magazinokban csak a csodás részeket mutatják meg nekünk. Az írónő pedig ezeknek a helyeknek a sötét, valós, véres és fájdalmas valóságát sem titkolja el.

Természetesen azért voltak pozitív történések, jó, boldog jelenetek, amik kellően tudták ellensúlyozni a történet komoly mondanivalóját.

Nyilván tud az ember dolgokat, mindig lehet ezt azt hallani, mégis durván ledöbbentett ez a valóság és ez a kép, amit a történet adott vissza ezekről a városokról, országokról. A szegénységről, a drogokról, emberrablásokról, gyilkosságokról. Van itt minden.

Hihetetlenül jól, érzékletesen szemlélteti a regény azt, amit a szerző el akar mesélni. Viszonylag sok szereplőt vonultat fel, mégis abszolút jól nyomon lehet követni őket. Az egész sztorit.

Szerintem annak, aki olvasta a regényt, nem mondok újat azzal, hogy nekem Jake és Nora voltak a kedvenceim. Igaz maradtak itt még kérdések számomra. Talán egyszer választ kapunk rájuk.

Aztán akadtak olyan karakterek is, akiket közel sem kedveltem. De mint minden sztoriba, ide is kellettek. Így lett teljes a történet.

Tényleg volt itt minden. Kapcsolatok, legyenek azok rokoni, baráti vagy romantikus. Szenvedéllyel, némi erotikával is meg volt fűszerezve a dolog. Abszolút jól és nem túlzón. Kellett ennyi bele. Sok-sok titok, találgatás. Hogy vajon kicsoda vagy micsoda is az Olmec?

Próbáltam találgatni, agyalni, de annyira vitt magával a sztori, hogy ezt hamar feladtam. Inkább élveztem az utazást és vártam, hogy összeérjenek a szálak. Mara ugyanis lehengerlően szőtte a regény fonalait. Hogy aztán végül a földön koppanjon az állam. Imádom ezt nála! Ezt is!

Egy komoly történet, nehéz részekkel, mégis igazán tanulságos a mondanivalója. Meglepő fordulatokkal, amik egy másodpercre sem hagynak unatkozni. Tökéletesen megalkotott szereplőkkel. Izgalmas, félelmetes, fordulatos.

Ha Ti is kíváncsiak vagytok, hogy vajon kit, vagy mit rejt az Olmec kifejezés, akkor ne habozzatok kézbe venni a könyvet! Jó szívvel ajánlom! Egy csodálatos magyar írónő regénye, aki A szirt után ismét valami kiemelkedőt alkotott.

Köszönöm az élményt! 💙💜




Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor várunk Titeket az Álomgyár könyvesboltokban vagy Online.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése