2018. október 9.

Szurovecz Kitti - A kisemmizett angyal


A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?


Szurovecz Kitti ezúttal sem egy  rózsaszín felhős történetet írt nekünk. Pont ellenkezőleg. Ismét kiválasztott egy témát aminek ő nap mint nap szemtanúja és az ezekkel kapcsolatos kérdésekre kereste, próbálta keresni a válaszokat. Ez a szervezett bűnözés, a fiatalkori prostitúció. Ismét egy számunkra nem mindennapi téma.

Egy olyan probléma ami igenis jelen van Magyarországon mégsem tesz ellene senki. Úgy teszünk mintha nem is létezni. Valljuk be könnyebb mint szembenézni vele és belegondolni, hogy ilyen dolgok tényleg megtörténnek. Minek is gondolnánk bele hiszen bennünket lehet éppen nem érint. Pedig akárkinek a fiával, lányával, testvérével, ismerősével bármikor előfordulhat.

Budapest utcáin ez például mindennapos jelenség. Mégis még a létezését is tagadjuk. Aki személyesen nem érintett ilyen ügyben bele sem gondol ebbe. Mit takar ez, mik történhetnek meg a szemünk előtt és észre sem vesszük. Jobban mondva biztonságosabbb ha nem látjuk.

Az írónő ismét egy ilyen megtörtént eseményeken és tényeken  alapuló történetet dolgoz fel. Nap mint nap fiatalokat kényszerítenek prostitúcióra és az ezekkel járó pokoli dolgokra. Az írónő nem mindennapi kutatómunka eredményeként hozta el nekünk ezt a regényt. Ami tökéletes leírja ezt a jelenséget, hogy mennyire átnéz ez felett az ország. Kegyetlen, szívszorító, fájdalmas.

Egészen addig amíg el nem olvassuk ezt a regényt bele sem gondolunk abba, hogy ilyen dolgok léteznek és megtörténnek. És pedig de. Mindennapos. Mégsem tesz ellene az ország. Könnyebb még a létét is tagadni.

Az író-olvasó találkozón sokat mesélt nekünk erről az írónő. Ahogy említettem jobban mondva ő aki Budapesti nap mint nap botlik ebbe bele. Olyan szempontból örülök neki, hogy ez is egy olyan téma ami nem hagyta nyugodni őt. Mert talán hála ennek olyanokhoz is eljut a regény mondanivalója akik képekesek lennének tenni ez ellen. Hátha még tényleg vannak csodák, remény.

Hihetetlen sok mindenre megtanít bennünket ez a regény. Bevallom picit féltem tőle és a témájától mielőtt elkezdődött volna múlt héten ez az olvasó találkozó. A találkozó és az ott elhangozttak megerősítettek, hogy jól döntettem. Ahogy hazafelé pedig elkezdtem a regényt még inkább biztos lettem benne.


Pedig ahogy említettem nem egy romantikus történetet kapunk. Kitti immár nem olyanokat ír. Mégis a téma ellenére vagy talán pont az miatt teljesen magába szippantott a történet. Megindító, félelmetes, kemény, ugyanakkor mégis felcsillanni látszik a remény szikrája.

Bámulatos ahogy az írónő megalkotta ezt a történetet. Olyannokkal beszélt akik éltek ebben az életformában már ha lehet annak nevezni. Hihetetlen dolgokat tudott elmesélni nekünk a története álltal. Két teljesen más életet élő lány szemén keresztül mutatta meg nekünk a kemény és sötét valóságot.

Megismerhettük Pankát. Tökéletes az élete. Jómódú család és háttér. Sosem gondolna bele a lány, hogy mennyi minden történhet vele. Amíg meg nem történik.

Akaratán kívül de belekeveredik ebbe a világba. Elrabolják és egy fiatalokat futtató klánhoz kerül.  Ennek köszönhetően de sajnos későn kezdi el értékelni az életét ami miatt szerencsésnek mondhatná magát.

Itt ismerkedik meg Miával. A nyírséggi lánnyal aki egy jobb élet reményében és a családján való segítés reményében érkezett Budapestre. Sajnos az életkörülményei miatt már korábban sem volt ismeretlen számára ez a világ. Hihetetlen, szomorú, megdöbbentő és szívszorító a történet amiben megismerhetjük őt. Egy olyan lányként aki immár úgy van vele ő csak ennyi és, hogy semmi többet, semmi jobban nem érdemel. Beletörődött a sorsába. És ha ritkán akadnak is álmai hamar tudatosítja magában, hogy ő ilyesmit sosem fog elérni. Hogy ebből nincs kiszállás. Vagy ahogy sejthető ha akarna is nem hagynák. Előbb ölnék meg......

Kemény és szívet tépő ahogy megismerhetjük őt, a történetét. És ezek után rögtön belegondolunk, hogy bárhol odakint az utcán  lehet egy ilyen Mia. Sőt nem is egy. És senki nem tesz értük semmit. A reménytelenség amibe beletörődtek és így ők sem akarnak, tudnak ellene semmit tenni.

A két teljesen különböző lány élete mégis összefonódik. Akaratlanul is. Egymás segítői és támaszai lesznek. Mia jelenléte sokat segít Pankának. Ugyanakkor még mindig csak az újonnan ebbe a pokoli életbe csöppent lánynak akar csupán segíteni. Hiszen neki semmi esélye kikerülni ebből.

Vagy talán mégis?

Ezzel a regénnyel az írónő erre keresi a választ. Megmutatja, hogy talán mégis van remény. Csak tenni kell érte. Ki kellene nyitni a szemünket és szembenézni azzal ami a szemünk előtt van.  És nem ártatana külső segítség sem. De hogyan ha tudomást sem veszünk a problémáról?  Mennyi esélye lehet így ezeknek a fiataloknak?

Le a kalappal Kitti előtt és ahogy mondtam köszönjük neki ezt a történetet. Ami egy olyan témát dolgoz fel ami tabunak számít Magyarországon. De talán jó helyekre is eljut ez a történet.

Bámulatos, erős, hihetetlen karaktereivel mutatja be nekünk mindezt. Képtelenség volt letteni a regényt. Ami először a reménytelenségbe taszított majd ahogy falod a lapokat felcsillan a kiút reménye. De lehet ebből kiszállni? Főleg ha nem hagyják. Mert ismeretlenül is tudhatunk annyi, hogy ebből ha egy mód van nem engednek kiszállni.

Mégis mindvégig a remény vitt előre. Hogy létezhet jó, segítség. Egy hihetetlen barátság története. Két teljesen más világ összefonódása ebben a kegyetlen életben. Ahol minden csupa félelem és sötétség. Drogok, alkohol, szex, bántalmazás.

Le a kalappal Kitti előtt ahogyan megírta ezt a regényt. Tökéletes a cím választás is. Ajánlom az ilyen korú fiatal lányoknak, szüleiknek és mindenkinek. Ezt a történetet olvasni kell. Mert ha a mi életünknek nem is része attól még létezik. Tanulságos, a kegyetlen valóságot ábrázolja. A karakterei tökéletesen kidolgozottak, pont ez miatt jön vissza bámulatosan a regény mondanivalója.

Ami sokszor sokkoló és kegyetlen. Ugyanakkor a sötétségben néha megmutatkozik a fény is. A család és a barátok szeretete. Hihetetlen így belegondolni, hogyan is lehetséges de néha még a humor is. Pedig Mia nincs abban a helyzetben. Hiába fogadta már el a sorsát a lelke mélyén  neki is vannak vágyai, álmai. És képes a legkilátástalanabb helyzetbe is csempészni egy kis boldogságot, humort. Törődést és szeretetet.

Nem egy könnyed téma, sőt! Mégis rögtön magába szippant. Megismerhetjük a csempészek módszereit, hogyan és miként választják ki és cserkészik be a lányokat. Hogy miken kell keresztül menjenek. Van könnyebb és nehezebb útja is, hogy engedelmességre bírják őket. Felháborító és kegyetlen belegondolni, hogy ezek mind megtörténnek.


De végig tartotta bennem a lelket a remény. Hogy még ennek a történnek, egy ilyen sztorinak is lehet jó vége. Hogy van esély kijutni ebből az életből. Megtudhatjuk, hogy végül vajon lehetséges e ez? És az írónőben nem csalódtam! Mesélt egy két dolgot a regényről de miután el is olvastam így gratulálhatok neki csak igazán!

Egy fikció mégis mindennapos történésekről olvashatunk. Mindezt a saját maga alkotta karakterekkel mesélni el nekünk. Hihetetlen erőről és bátorságról tett tanubizonyságot Panka és Mia. Nagyon szurkoltam nekik. Rettentő dolgokon mentek keresztül, amibe csak nagyon kevés szép pillanat akadt.

Eszméletlen csavarokkal keverte nekünk meg az írónő a szálakat a történetben. Nem kevés meglepetést tartogat az olvasóknak. Ezért is tart fogva a regény az utolsó oldalakig. Soha semmiben nem lehetsz biztos. Egyik pillanatban a sötétség, majd a világosság. Remény és reménytelenség. De talán még lehet kiút mindebből. Nem csalódtam az írónőben! Gratulálok ehhez a történethez!

Bámulatos fejlődésen mentek át a karakterei. Félelem, fájdalom, bántalmazás, prostitució Budapest utcáin. Ahol bárhol lecsaphatnak az áldozataikra. Két lány minden erejét felemesztő története. Mindent megtudhatunk a regényből erről a témáról.

Köszönöm Kitti! Le a kalappal, hogy megírtad ezt a történetet és azt ahogy. A kutatómunka és az érzések amik mindezzel járhattak. Már bennünket olvasókat is szíven üt. Köszönöm, hogy elhoztad ezt nekünk és reméljük segíthet másoknak mert ez egy olyan probléma amivel foglalkozni kellene, kell! Gratulálok!


Ehhez a történethez pedig csodás borító társul. Gyönyörű! Tökéletesen illik a történethez!



Értékelés:




Nagyon köszönöm a dedikálást az írónőnek!

                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése