2018. október 18.

R.Kelényi Angelika - Mennyei bűnök


Kegyetlen ​titkok és szenvedélyes szerelem a 19. századi Rómában
1858-ban Rómában egy német hercegnő, Katharina, mocskos titkokról próbálja lerántani a leplet, de számtalan akadályba ütközik.
Marco Fiore, a megkeseredett, hitehagyott, ópiumfüggő egyházi nyomozó kapja a
lehetőséget, hogy felgöngyölítse a Sant'Ambrogio zárdában folyó kegyetlen, parázna
játékokat. A bűnösök mind magas rangú egyházi személyek, akik saját és egymás érdekeit akár gyilkosságok árán is képesek megvédeni. A szálak a kolostor rendfőnöke, Maria Luisa nővér kezében futnak össze, akit senki nem mer megvádolni.
Marco igyekszik rájönni a titok nyitjára, de tudja, egyedül kevés ehhez a feladathoz. Egy véletlen folytán találkozik a gyönyörű, de szorult helyzetben lévő Blancával, és ráveszi, hogy segítsen neki a nyomozásban. A lány jelentkezik a zárdába, hogy bizonyítékot szerezzen Maria Luisa nővér pokoli tevékenységére.
A történetet valós események ihlették.
R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat. A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza.




Ahogy a fülszöveg írja a kegyetlen titkok része már itt is abszolút megmutatkozik. A szenvedélyes szerelem egyenlőre még nem. Ez az első rész inkább amolyan ismerjük meg a szereplőket, az életüket, a motivációikat és a történetet.  A titkokat aminek hála csatába indulnak a szereplőink. Viszont ennek is tökéletes.

Hiszen ez a történet a szerelemről és titkokról szól. Ebben a részben inkább a titkokról és kegyetlenségről.  De ami késik nem múlik :) Addig is amíg a szenvedélyes szerelem részébe nem merülünk bele annyira Angelika tökéletesen lefesti nekünk ismét a történet többi részét. Hogy mi köré is épül majd ez a szerelem.

Bámulatos karaktereket kaptunk tőle ismét.

Megismerhetjük a fiatal Blanca Rivát és húgait. Blanca édesanyja halála után neveli, próbálja nevelni a húgait. Több kevesebb sikerrel. Nem kevés gondja is akad a lánynak. Hiszen fiatal még, pláne az volt amikor ez a felelősség a nyakába szakadt. Nem ezzel kellene még foglalkozni. De az élet sokszor kegyetlen. Hirtelen kellett felnőnie és nevelnie a testvéreit. Keményen dolgoznia, hogy eltartsa és taníttassa őket. És nem mindig hálás feladat ez. Így sincs könnyű dolga és sokszor a lányok sem könnyítik meg az életét.

Blanca modellként dolgozik egy iskolában. Abban az időben főleg rossz véleménnyel voltak az ilyen lányokról ha ez kiderült még akkor is ha az éppen semmi rosszat nem tett. Sajnos nemcsak mások de a saját testvére is ítélkeztek felette. Pedig le a kalappal Blanca előtt. Mindent megtesz a testvéreiért. Nem fényűzően élnek de jól megvannak. Igaz sajnos megpróbáltatásai akadnak bőven. Egy szép és fiatal lánynak aki egyedül van. Őt nem védi meg senki. Szörnyű dolgok is történnek vele. De hihetetlenül csodáltam, hogy még így sem saját maga érdekelte elsőként és, hogy a legszörnyűbb dolgok után is képes felállni. Erős maradni. Változni.  Remek karakter lett. Az első pillanatoktól kezdve szimpatikus volt és kedveltem.

A testvéreiről ezt nem mindig mondhattam el. Nella karaktere abszolút un szimpatikus volt. A tulajdonságai és a tettei miatt sem tudtam megkedvelni őt.

Néha így voltam a legkisebb Riva lánnyal Leonával is. Volt, hogy nem tetszett a viselkedése. De oké ő tényleg kicsi még és nem ért mindent. De ha valami el van magyarázva neki akkor képes mérlegelni és megérteni a dolgokat. Szerencsére ő nem volt olyan mint Nella és egyébként hamar meg lehetett szeretni. Nagyon ügyes és a korához képest okos lány. Legalább a két testvér összetartott. Ő és Blanca.

Sok helyzetben le a kalappal a lányok előtt. Hihetetlen erősek és kitartóak.

De jöjjön az akire én nagyon kíváncsi voltam. Oké rossz vagyok mert én vagyis jobban mondva Angelika tette magasra a mércét. Senki sem hasonlítható a nagy szerelmünkhöz Lorenzo Marianihoz de kíváncsi voltam Angelika ezúttal milyen férfi karaktert hoz el nekünk. Ismét nem csalódtam!


Bevallom az elején voltak fenntartásaim. De ha úgy nézzük ez rendben is van. Nem lehet minden férfiba rögtön belezúgni. Egész hamar meg és kiismerhetjük Marco Fiorét. A férfit aki az egyház szolgálatában állt. Ugyanakkor akivel történt valami ami miatt elhagyta az egyházat. Azóta belekóstolt a világi életbe és rájött, hogy mi mindent nem próbált ki és, hogy ez az élet ami neki való. Hiába volt egykor jó abban amit csinált. Már esze ágában sincs újra azt az életet élni. Egy felnőtt férfi akinek immár vannak, lehetnek vágyai. És aki nem is rest mindent kipróbálni. Nők, alkohol, nem kevés bódulat. Csak, hogy elfeledhesse a vele történeteket.

A barátja legtöbbször nem is ismer rá erre a férfira. A helyekből és állapotból ahogy bemutatkozott nekem például nem lett azonnal a szívem csücske. Egy keserű férfit ismerhetünk meg. Akivel valami rossz történt és aki ezekkel a dolgokkal próbál felejteni. Egy cinikus férfit. Meg kell hagyni érdekes a modora, van egy stílusa a pasinak.

Mégis ahogy haladt a történet ezek ellenére is szimpatikus lett. Néha oda tud szólni ha arról van szó. Ami a szívén az a száján. Most már ezt is megteheti. Legtöbb esetben csak a saját érdekeit nézi. Nekem mégis bejött a pasi. Nem egy barátkozós alak mégis mondjuk úgy van aki törődik vele és ott van ha kell. Ő Giorgo Valentini atya.

Nagyon kedveltem őt is. Ahogy próbált immár ez a Marco mellett lenni. Belevonni egy ügybe hátha visszatér. Vagy legalább nem rombolja tovább magát. Bírtam őket együtt. Mivel korábban Marco is pap volt ők megengedhetik maguknak például, hogy odamondják a magukét és beszólogassanak a másiknak. Nem semmi jeleneteik voltak néha. Marco a cinikus immár világi férfi, akinek néha voltak érdekes beszólásai. De Valentini atyát sem kellett félteni. Tetszett ahogy ha kellett képes volt helyre rakni Marcót. Ebbe a kegyetlen és sokszor kíméletlen történetbe képesek voltak vicces pillanatokat is csempészni.

Igaz egyenlőre csak a nem éppen mindig hízelgő leírások alapján de megismerhettük az immár híres Maria Luisa nővért is. Akinek hála lesz érdekes, titkokkal, félelemmel teli a történet.  Már most sokat tudhatunk a történet ezen részéről de attól tartok ez még igencsak a felszín.

Mert valami mocskos, kegyetlen és titkokkal teli dologba tenyerelnek a szereplőink.

Katharina karaktere szintén nagyon szimpatikus lett. Sokat megélt asszony, aki annak ellenére, hogy szégyelli a történteket és fél mégis képes kiállni az igazáért. Az ártatlanokért. Igazságot akar. Remélem sikerül nekik. Ahogy Marco is mondta nem az a tipikus jómódú hölgy. Nem hordja fenn az orrát. Sőt. Remekül bánik másokkal, segít ha tud. Nagyon kedveltem.

Fantasztikus karakterekből áll a történet. Ehhez pedig jön ez a nem mindennapi ügy aminek köze van az egyházhoz. Sötét titkok, kapcsolatok. Félelem, halál. És nem tudjuk kinek a kezében futnak össze végül a szálak. A kedvelhető és szerethető karakterek mellé természetesen közel sem szívélyesek is akadnak. Ahogy említettem ez még nagyon a felszín. Hiszen csak ezután pillanthatunk bele igazán a Sant'Ambrogio zárda életébe.....

Most még inkább csak megismerjük a szereplőket. Az életüket, történetüket. Új kapcsolatok születnek. Itt még a szenvedély, szerelem nincs jelen. Ez még csak a kezdet. De már most sejthető, hogy valami csodás fog születni ebből. Szerelem a félelem és hazugságok árnyékában.

Gyönyörű leírásokat kapunk az írónőtől. Ó egek! Imádtam! Róma nekem hatalmas szerelem lett amikor ott voltam. Ha egyszer eljut oda valaki csak az a vágya, hogy visszatérhessen. És ha idén még nem is sikerült eddig akkor Angelika most esélyt adott erre. Bámulatosan írja le az Örök várost. A nevezetességeket, a hétköznapi utcákat. Mindent. És mivel már jártam ezeken a helyeken még inkább magam előtt láttam. Mintha ismét visszatérhettem volna Rómába! Már ez a része is csodás volt! Imádtam!

Le a kalappal ismét a történelmi regények királynője előtt. Ugyanis ez a cím az övé. Ismét bebizonyítja nekünk, hogy méltó rá. Hihetetlen ahogy megalkotja ezt a történetet. Pedig igazán még csak ezután merülünk bele. Máris tökéletesen megismerhettük Rómát a leírásaiból.  Marcot és Blancát. A többi karaktert. Kíváncsian várom, hogy mi fog ebből kisülni de biztos vagyok benne, hogy ismét nagyot fog szólni. Hogy újra elvisz bennünket az írónő egy csodás utazásra a történetei által.

Imádom amiket ír! Minden pillanata magával ragadott. És nem is eresztett az utolsó oldalakig. Ha a java még csak eztán jön is én máris teljesen beleszerettem ebbe a történetbe. Ami nem egy rózsaszín tündérmese. Mégis a sötét és veszélyes pillanatok mellett akadnak szépek is. És biztos még több is lesz.


Igaz azért sajnálom, hogy ismét sorozat mert várni kell a folytatásra. Nem lehetne egy kicsit előrébb repülni az időben, hogy máris megkaphassuk a folytatást?

Köszönöm ismét Angelika! Hogy megszeretetted velem annak idején a történelmi témájú regényeket. Minden pillanatát élveztem és szerettem. Ismét megvan benne minden ami kell! Nem kérdés, hogy mindenkinek olvasnia kell! Ismét egy csodás sorozat van születőben a Riva nővérekkel! Gratulálok!

Gyönyörű leírásokkal mind a helyszínekről, a szereplőkről, a történetről. Mi is részesei lehetünk ennek a kornak, ennek a világnak. A kegyetlen tetteknek, gyilkosságoknak, hazugságoknak, a félelemnek. Ugyanakkor jelen van a szeretet és remény. Meglátjuk melyik győzedelmeskedik! Addig is mindezt mind átélhetjük ebben a regényben.

Köszönöm ezt a csodás utazást Rómába! Alig várom, hogy folytathassuk!

A borító pedig ismét gyönyörű. Tökéletesen illik a történethez.  Jobban nem is mutathatná be a mögötte rejlő regényt.


A kiadónak és az írónőnek pedig a lehetőséget az olvasásra! Köszönöm szépen! 


Értékelés:





Ne feledjétek akár a Mennyei bűnöket is meg lehet nyerni :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése