2023. november 20.

Benjamin Stevenson - A ​családomban mindenki gyilkos (Ernest Cunningham 1.)

 📚 Könyvajánló 📚


A ​családomban mindenki gyilkos. Néhányan – az eszelősebbek – többször is öltek már. Tudom, hogy ez így elég drámaian hangzik és előítéleteket szülhet, de hidd el, nem vagyunk rossz emberek. Vagy legalábbis nem mindannyian.

Engem Ernest Cunninghamnak hívnak, de nyugodtan szólíts Ernnek vagy Ernie-nek. És igen, bárcsak végezhettem volna azzal a nyomorulttal, aki kitalálta, hogy a nagy családi összejövetelünk egy síparadicsomban legyen, mert akkor most nem ragadtunk volna itt egy haláleset miatt, amihez esküszöm, semmi közöm nincs.

De ennél ez egy hosszabb történet. Remélem, van időd meghallgatni.

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Az ausztrál Benjamin Stevenson rendkívül eredeti és humorban bővelkedő műve hazája egyik legnépszerűbb megjelenése volt tavaly: vezette az eladási listákat, és nem meglepő módon az HBO jelentkezett be a megfilmesítési jogokért.


Már mikor érkeztek az infók, hogy megjelenik ez a regény, borító, fülszöveg, akkor felkerült a listámra. Aztán Anikó barátnőmmel, egy ismét jól sikerült könyvesbolti látogatás után gyorsan eldöntöttük, hogy nekilátunk. 😁

Maga a könyv elég tömör. Pedig vannak vastagabb könyvek is, mégis a szerkesztése miatt ahogy elkezdi az ember olvasni rájön, hogy nem az a nagyon haladós. Mégsem bántam, mert imádtam! 

Azonnal beszippantot. Már a fülszöveg és a cím is megvett magának. Aztán elkezdtem olvasni és nem volt megállás. 

Tényleg megvolt végig az Agatha Christie feeling. Nem is tudtam, míg Anikó nem írta, hogy a szerző egy humorista. Nem véletlenül nevettem sokszor nagyon jókat a főhőssel. 

Azt hiszem kijelenthetem, hogy egy igazán különleges és egyedi olvasmány ez. Még sosem olvastam ilyet. A hősünk, Ernest, Ernie ő maga is író. Elképesztő volt ahogy narrálta a történetet. Teljesen új volt számomra és egyenesen odavoltam érte. Azért ahogy mesélt, ahogy mindent elmagyarázott. Sőt, sokszor sok mindent el is árult előre, aztán mikor odajutottam akkor jött, hogy hé itt az a rész. 😁

Imádom! 

Hihetetlenül okos és jó ötlet volt így megírni ezt a sztorit. Nagyon jókat szórakoztam Ernie és a Cunningham család társaságában. De inkább a főszereplővel. A családban nem mindenki volt ilyen. Sőt, inkább senki. 

Maga a sztori, a címből adódóan is komoly. Mégis tökéletesen ellensúlyban volt a humorral beleszőtt részekkel. A szereplő az elég sok a regényben. Eleinte igen odafigyelős volt számomra. Tulajdonképpen egész sokáig. Nagy volt a család, a szállodai emberek. Oda kellett figyeljek, hogy ki kinek a rokona, házastársa, miegymás. De aztán ha az olvasó képbe kerül, akkor megy ez. 

Egy igazán sordró lendületű történet. Elkezded és nincs megállás. Ráadásul, mivel én hideg és tél imádó vagyok, abszolút nekem való volt a helyszín és az évszak választása a szerzőnek. Tél, távol a városoktól, fenn a hegyekben, egy csodás szálló. Hóvihar, elvágva az emberek a külvilágtól. Ahol aztán sorra történnek a gyilkosságok. Mi kell még? Ugye, hogy semmi. 😍

Nem az a brutális, nagyon véres, de azért voltak durva részek. Mindent remekül szemléltet az író. Miközben akaratlanul is megpróbálasz te is rájönni, agyalni, találgatni, hogy mi is folyik itt? Mi mivel függ össze? Mert bizony kiderül, hogy minden is összefügg mindennel. 

Na persze ahogy a Christie regényeknél, itt sem tudtam jól kibogozni mi a cselekmény, mik a fordulatok. Olyan meglepetéseket tartogatott az író, de folyamatosan, hogy még most is a földön koppan az állam ha eszembe jut. Még az utolsó oldalakon is. Zseniális lett. 

Fantasztikus írja le a helyszíneket, végig magam előtt láttam a csodás, de zord téli helyeket. Az érzelmeket, a családi viszályokat, kapcsolatokat és problémákat át lehetett érezni. Magukat a gyilkosságokat is remekül szemléltette. Ahogy kiagyalt mindent az valami fenomenális. Nagyon-nagyon örülök, hogy ha korábban is mint tervben volt, de belevágtuk az olvasásába. 

Imádtam! Egy sztori, ahol nagyon hamar elkezd értelmet nyerni a cím. A végére pedig bebizonyosodik, hogy igaz is. A családomban mindenki gyilkos. De hogy miért és hogyan? Ezekre és sok-sok kérdésre keresi a választ ez a különleges olvasmány. Ne hagyjátok ki! Egy igazán kiemelkedő írás. Humoros, remek karakterekkel, akiket hol kedvelünk, hol nem. Gyilkosságok, kérdés hegyek, titkok, félelem, viszályok. Mindezek és még sok más mindent elsöprő keveréke ez a sztori. Olvassátok és szeressétek! 💖👀🙈⛰⛄


Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.           


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése