2023. november 27.

James Norbury - A ​macska, aki zent tanított

 📚 Könyvajánló 📚


Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.
Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.

Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.

Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.

De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.


Eddig ez a harmadik itthon megjelent kötete a szerzőnek. Nagy Panda és Kicsi Sárkány korábbi kalandjai után ezúttal egy macska kalauzol el bennünket egy csodás, békés lelki utazásra. 

Imádom ismét a könyv borítóját. Egyszerű, mégis a lényeg és a könyv mondanivalója rajta van. Engem már ezzel megvett. 

Ami pedig magát a tartalmat illeti, ezúttal, így már a harmadik könyvét olvasva a szerzőnek, elmondhatom, hogy ez lett nálam a best. Na jó talán kicsit elfogult is vagyok a macska miatt. De összességében ha előzőeket nézem, azokban is találtam igazi és remek bölcsességeket. Sok tanítást képesek átadni ezek a kötetek. Amikkel igazán gyorsan lehet haladni. Hiszen inkább az illusztráció benne a több, a szöveg egész kevés, de annál tartalmasabb. 

Adott nekünk egy macska, aki útrakel. Próbálja a saját útját keresni, a békéjét, a zent megtalálni magában. Legalábbis ezzel a céllal indul útnak. Mégis útközben olyan állatokkal találkozik, akik nem is eltérítik ettől, hanem inkább ráébresztik őt, hogy mit is akar igazából, mi az ami boldoggá teszi. Miközben eddig megszerzett tudását átadja nekik ezzel segítve őket.

Imádtam! Lehegerlő volt a könyv mondanivalója. Ahogy említettem az előzőeknél is jobban tetszett. Szinte minden egyes mondatát ki lehetne emelni kedvenc idézetnek. Igaz, valós, tanítani képes mondanivalója van. 

Amin ez a bizonyos macska tanulságos utazása visz végig bennünket. Vele együtt. Hiszen ő maga is rájön az úton, hogy már a neki meglévő tudásának az átadával tud másoknak segíteni. Megtanít hogyan legyünk elfogadók, nyitottak. Hogy tudjuk értékelni az igazán apró dolgokat is. Miként figyeljünk oda a környezetünkben élő emberekre, segítsük őket ha tudjuk. Hogy lássuk meg a természet adta csodákat. Hogy ne vegyünk se ezeket és se semmit természetesnek. Elképesztő a mondanivalója. 

Egyszerűen imádtam! Elkezdi az ember és sorban jön rá ez az utazás során, hogy mennyi mindenre mutat rá a könyv. Valós, életszagú helyzeteket mutat be. Miközben azért néha egy igazán szórakoztató kis olvasmány is. Amiben ismét találkozhatunk például a Kicsi Sárkánnyal is.

Ami pedig a tartalma mellett volt még igazán meseszép a könyben, az a benne lévő rajzok. Gyönyörűek az illusztrációk benne. Igen, ebben is vannak sokszor néhány vonalból álló, egyszerűebb rajzok, de sok esetben viszont már-már festménynek is beillő, egészen lenyűgöző képeket is láthatunk. 

Egy igazán szép kötet,  amit a tartalma tekintetében minden ember kézbe vehetné és igazán el lehetne gondolkozni a tanításán. Ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt az aranyos történetet. Egy mesés kötet, káprázatos rajzokkal, elgondolkodtató történetekkel. Egy rövid, de annál tartalmasabb olvasmány. 💖



Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése