2023. november 29.

Lucy Maud Montgomery - Anne ​a Zöld Oromból (Anne 1.)

 📚 Könyvajánló 📚


Lucy ​Maud Montgomery Anne a Zöld Oromból című örökzöld gyerekirodalmi klasszikusa 115 éve jelent meg először. Egy árva kislány történetén keresztül mesél a Prince Edward szigeten, Avonlea-ban élő közösség mindennapjairól. Az itt élő idősödő testvérpár, Marilla Cuthbert és Matthew Cuthbert úgy döntenek, örökbe fogadnak egy fiút, hogy a segítségükre legyen a farm körül, ám egy félreértés miatt az árvaház egy Anne Shirley nevű kislányt küld. Cuthberték először megdöbbenek a tévedés miatt, de néhány nap után megkedvelik az élénk fantáziájú, eleven Anne-t. A kislány hamar összebarátkozik a helyi iskolában Diana Barryvel, vetélytársa lesz osztálytársának, Gilbert Blythe-nek, aki folyton csúfolja vörös haja miatt, és összetűzésbe kerül a barátságtalan Pye nővérekkel. A könnyes-nevetős történetet, amelyet a szerző saját élményeiből írt, milliók olvasták, és a könyvekből készült filmsorozat világszerte ismert lett.
Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-sorozatának első része csoda szép kiadásban, a szerző emlékét ápoló Montgomery Alapítvány hozzájárulásával és Morcsányi Júlia új, értő fordításában jelenik meg.


Lehet nem sokan vannak, akik ne hallottak volna erről az Anne, e-vel a végén nevű cserfes kislányról. Persze én is találkoztam már a könyv címével, vagy akár az ebből készült megfilmesítéssel, mégsem volt még szerencsém olvasni. 

Ezt a több részes sorozatot ráadásul nem is annyira lehet már kapni. Vagyis eddig így volt. A Manó könyvek kiadó ugyanis nemrég újra elhozta nekünk ezt a már-már igazi klasszikusnak számító regényt. Szerintem meseszép külsőt kapott, gyönyörű kis könyv lett. Már csak azt remélem érkezik, mielőbb a többi része is az Anne sorozatnak. 

Egyenesen imádtam! Noha nem azt mondom, hogy nem voltak apróbb hibái számomra a történetnek. De lehet nem is annyira hibának mondanám őket. Inkább rá lehet fogni az író képzeletére, végtére is egy regényről beszélünk. Annak pedig tényleg semmi sem szabhat határt igaz? Mégis akadt egy-két érdekesebb momentum számomra. Na de ezeket leszámítva egy gyorsan olvasható, haladós és a végletekig élvezhető, fantasztikus olvasás élményt adó történet volt ez számomra. 

Hihetetlen, hogy eddig elkerült. De ahogy mondani szokták, jobb későn, mint soha. 

Végre én is megismertettem a híres Anne Shirley-t. Ezt a tizen pár éves, szeplős arcú, vörös hajú, szeleburdi lányt, akinek egyedibb külsejénél csak a képzelete volt elképesztőbb. 💚

Kész voltam a kislánytól. Hihetetlen volt a beszélőkéje. Irtó jókat nevettem neki.Matthew-nak és Marillának is akik ezt hol így, hol úgy kezelték.  Mégis azért magának a regénynek, Anne történetének is voltak szomorú, szívszorító momentumai. Már rögtön az elején. Amilyen vidáman, nevetősen indult, úgy lett némiképp búskomor a történet. 

Na de azért ha akadtak is ilyen részek, azért sokkal több volt a jó és vidám pillanat. Minden tekintetben egy igazán életszagú történetet olvashatunk. Némi kis időutazással megspékelve. 

A kis Anne karaktere valami zseniális lett. A dumája, hát végem volt. Imádom! Igaz itt már be is jön az egyik furcsaság számomra. Az hogy egy tizen pár éves kislánynak ilyen mondatok hagyják el a száját? Néhol pislogtam. Oké lehet egy gyerek felnőttesebb, de azért itt mintha kissé túlzás lett volna. De ahogy említettem betudtam annak, hogy ez ugye tiszta fantázia. Itt volt még nekem néha Anne személyiségénél a hiúsága, sokszor a hisztijei, amiket kicsit eltúlzottnak véltem, mikor éppen valami nem az ő kénye kedve szerint alakult. 

Ezek nem is olyan jelentős hibák, nem is annyira azok, mégis nekem feltűntek, megjegyeztem, de összességében oda meg vissza voltam a könyv elolvasása közben és után. 

Még egy megjegyzendő, aztán ígérem abbahagyom. 😁 Amilyen lassan mesélte a szerző Anne első éveit Zöld oromban, a vége nekem olyan gyors volt. Ezek az első évek jól bemutatottak voltak, részletesek. Ahogy pedig Anne felnőtt, az nekem kicsit pikk-pakk volt. Legalábbis az előző részekhez képest. 

Furcsa volt, hogy olyan sokat olvashattam erről a szószátyár, csacsogó kislányról kicsinek, arról milyen volt az élete Zöld örömban, aztán olyan gyorsan lett belőle egy fiatal, felnőtt hölgy. Oké, az élet is ilyen, gyorsan elrepül az idő. Hiányzott utána ez a kislány. Természetesen a már némiképp komolyabb, fiatal nő is a végletekig szerethető és szimpatikus volt. 

Összességében egy igazán remekül felépített történetet kaptam. Egy regényt, ami azonnal beszippantott. Eszemben sem volt és lehet ezután sem lesz, megnézni az ebből készült sorozatot. Nemtudom, valahogy nem akarom, hogy másként láttam mindezt, amit és ahogy én elképzeltem olvasás közben. Képeket persze láttam már, lehet az miatt is akarok inkább a saját fantáziám álltam megteremtett Anne a Zöld örömból világánál maradni. 💚

Remek történet, sok humor, ugyanakkor szívszorító és néha fájdalmas momentumok. Egyszer fent, egyszer lent. Mint az életben. Egy azonnal megszerethető kislány, akinek az életét követhetjük nyomon. Azt a sok-sok csínytevést amit elkövet, néha akaratlanul is. Megismerhetjük azokat, akik a családja lettek. Marillát és Matthew-t. A barátait. Szerettem a karaktereiket. Anne barátait, iskolatársait, Avonlea többi lakóját. 

Imádtam ahogy a szerző mindezt elmesélte. Nem utolsó sorban ahogy a leírásainak hála mindezt magam előtt láttam. A szereplőket, a cselekményeket, ezeket a zöldellő dimbes-dombos angol vidékeket, az akkori életet és szokásokat. 

Egy lehengerlő időzatás volt, ahol az egyik létező legcserfesebb kislány volt az útitársam. Minden percét élveztem és szerettem. 

Ha még Ti sem olvastátok, akkor ne hagyjátok ki! Jóformán kötelező és garantáltan szereti fogjátok! 

Én köszönöm a kiadónak, hogy elhozták nekünk ezt az új kiadást! Nagyon várom a folytatást! 



Ha kedvet kaptatok és szeretnétek beszerezni, akkor KATT IDE.            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése